Tarptautinis Vilniaus oro uostas vėl atgijęs, čia gausu į savo svajonių kelionę vykstančių žmonių, kurie su nekantrumu laukė, kada vėl bus galima mėgautis atradimais ir poilsiu svečioje šalyje. Lietuvos oro uosto Komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius sako, kad jau pirmą pusmetį lėktuvais skrido apie 400 tūkstančių žmonių, nors tuomet buvo išties daug ribojimų, kiekviena šalis taikė savas taisykles. O atsiradus tarptautiniam sertifikatui, keleivių skaičius išaugo virš dviejų milijonų.

„Tai yra staigus didžiulis augimas nuo metų vidurio. Mes matome, kad jis tęsiasi, augimas bus ir toliau. Žmonės grįžta, prisimena ir kelionių džiaugsmą atranda iš naujo“, – sako M. Zelenius.

Tiesa, keliautojams tenka užlipdyti daugiau dokumentų dėl pasaulinės pandeminės situacijos.

„Atsirado papildomų tvarkų ir dokumentų, kuriais reikia pasirūpinti prieš kelionę ir būtina turėti su savimi. Pirmas ir pats svarbiausias dokumentas – Europos sertifikatas, jis įrodo, kad žmogus yra arba pasiskiepijęs tinkamu vakcinų kiekiu, arba persirgęs. Labai svarbu prieš vykstant į šalį pasitikrinti, kokie ten reikalavimai, nes kai kurios šalys dar taiko papildomų reikalavimų. Dažnai prašoma, kad atvykę keleiviai užpildytų atskirą anketą – pateiktų pagrindinę informaciją apie save, – aiškina M. Zelenius. – Visus dokumentus reikėtų laikyti vienoje vietoje. Kiekvienas atvejis, kai keleiviai dokumentų ieško tarp elektroninio pašto laiškų, stabdo eilę. Tiesiog įsivaizduokite: lėktuve telpa apie 180 keleivių, ir jei kiekvienas prie registracijos langelio sutaupytų po minutę, tai gale stovinčiam eilė sutrumpėtų gerokai daugiau nei valanda.“

Prieš pandemiją oro uosto personalas turėjo patikrinti tik asmens dokumentą ir kelionės bilietą. Šiandien turi tikrinti ir Europos sertifikatus, ir specialias pagal kitų šalių reikalavimus užpildytas anketas, – registracijos laikotarpis gerokai pailgėja, tad keleiviams rekomenduojama atvykti kur kas anksčiau, nei galėdavo ikipandeminiu laikotarpiu.

„Dar kitas dalykas, kad dalis bendrovių nebepriima registracijos internetu, prašo užsiregistruoti gyvai. Natūralu, kad kai kurie žmonės buvo pripratę užsiregistruoti internetu, o šiuo metu nebegali, tad prieš skrydį eilės būna gerokai ilgesnės. Dėl to mes visus keleivius labai labai labai raginame atvykti daugiau nei prieš dvi valandas. Ypač jeigu jie keliauja su vaikais“, – sako oro uosto atstovas.

Su vaikais keliaujantys žmonės turi pasirūpinti dokumentais ne tik sau, bet ir mažiesiems. Dauguma dokumentų tokie pat, kaip ir suaugusiesiems, tačiau atskiros šalys gali kelti papildomų reikalavimų, atsižvelgdamos į pandeminę situaciją tuo metu, kai keliausite.

„Dažnai žmonės neįvertina, kad tos šalies specialią anketą turi užpildyti ir vaikui. Keliaujantys su vaikais turi padaryti šiek tiek daugiau namų darbų nei skrendantys vieni. Taigi labai svarbu pagalvoti apie tai, kuo vaikas užsiims kelionės metu. Jis praleis šiek tiek daugiau laiko apribotoje erdvėje oro uoste ir vėliau dar labiau apribotoje erdvėje – lėktuve. Tėvai geriausiai pažįsta savo vaikus ir žino, kuo juos lengviausia užimti. Dažnai puikiai padeda spalvinimo knygutės, knygutės su lipdukais, nedideli žaidimai, kuriuos galima sužaisti lėktuve. Daugelis gelbėjasi planšetėmis ir kitais ekranais. Kitas dalykas, apie ką labai svarbu pagalvoti, tai vaiko apranga, – ji turi būti patogi, elastinga, kad netrukdytų patogiai judėti. Kitas svarbus dalykas – ką vaikas valgys. Ir dar suaugusieji dažnai pamiršta, kad lėktuve užgula ausis. Vaikams būtų pravartu nupirkti kokį nors ledinuką – išsiskirtų seilės ir jis nejaustų to diskomforto“, – keliautojams primena M. Zelenius.

Informacija apie skrydžius, kaip ir anksčiau, skelbiama oro uoste esančiuose ekranuose, tad kaip ir anksčiau tereikia sekti informaciją, prie kurių vartų laukti patikros ir palikti bagažą.

Pandemijos metu, perėjus saugumo patikrą, parduotuvės nedirba. Anot M. Zeleniaus, oro uoste buvo apgalvota ir tai, kad žmonės skrydžio metu norės gerti. Reikia turėti savo gertuvę, o perėjus patikrą ją bus galimą pripildyti.

M. Zelenius primena, kad prieš skrydį būtina pasitikrinti, ką galite vežtis lagamine bei koks leistinas bagažas tos oro bendrovės, kuri organizuoja skrydį. Be to, kaukės tiek oro uoste, tiek lėktuve būtinos. Pašnekovas neslepia, kad keli žmonės, kurie oro uoste atsisakė dėvėti kaukes, nebuvo įleisti pro patikros punktus ir neišskrido.

Nemažai keliautojų jau domisi kelionėmis į svečias šalis, kur galėtų sutikti Kalėdas ir Naujuosius metus. M. Zelenius sako, kad pagal užklausas matyti, jog dalis žmonių pandemijos metu ruošiasi keliauti pirmą kartą.

„Akivaizdu, kad dalis žmonių keliaus lankyti savo artimųjų, nes tai yra šeimos metas, dar nemažai žmonių keliaus šiltai sutikti Naujųjų metų. Vilniaus oro uoste mes turime atskirą polapį, kuriame rašome visus pagrindinius reikalavimus. Kviečiame visus užsukti į Vilniaus, Kauno ar Palangos oro uosto puslapį, ten yra kryptys iš Lietuvos, galima aiškiai atsirinkti pagal valstybes, pagal reikalavimus. Mes nuolat peržiūrime šią informaciją, ji visą laiką ten aktuali, bet dėl visa ko dar rekomenduojame pasitikslinti tos šalies, į kurią vykstate, atsakingų institucijų interneto svetainėse“, – rekomenduoja M. Zelenius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)