Išskirtinio kraštovaizdžio ir neišbandytų kultūrinių patirčių išsiilgę poilsiautojai artėjantį žiemos ir pavasario sezoną po pertraukos vėl gali nukeliauti į įvairias turistų itin pamėgtas egzotines šalis. Pirmosios poilsiautojų grupės jau išvyko į kultūrinių patirčių pilnus Kubos kurortus bei rojų primenantį Mauricijų, o dar šiemet keliautojai taip pat gali suspėti atostogas susiplanuoti Meksikos kurortuose. Kitų metų pradžioje keliautojams iš viso pasaulio atsivers ir kitos ilgai lauktos ir pamėgtos egzotinės kryptys – Tailandas bei Balis.

Visos šios kryptys siūlo itin skirtingas kultūrines ir poilsines patirtis, tad kaip išsirinkti geriausią atostogų kryptį? „Novaturas“ išskiria mažiau ištyrinėtas Mauricijaus ir Zanzibaro kryptis – į Mauricijų kelionės planuojamos jau nuo šių metų lapkričio vidurio, o į Zanzibarą – nuo sausio pabaigos. Pristatome šių krypčių privalumus, kurie padės apsispręsti, kur susiplanuoti būsimas šaltojo sezono atostogas.

Mauricijus – ramybės oazė

Planuojamas kelionių periodas. Nuo 2021 lapkričio iki 2022 m. kovo pabaigos

Klimatas. Mauricijus – salų valstybė Indijos vandenyne, kurioje vyrauja atogrąžų klimatas su karštuoju sezonu, kurio pikas būna sausio-kovo mėnesiais bei santykinai vėsesniu sezonu birželio-rugsėjo mėnesiais. Pagrindinėje saloje nuo gruodžio iki kovo vidutinė aukščiausia temperatūra visoje saloje yra apie 29-30 laipsnių Celsijaus.

Mauricijus

Turizmo infrastruktūra. Tai itin populiari šaltojo sezono kryptis, garsėjanti visaverčiu, egzotišku poilsiu. Keliaujančius į Mauricijų džiugina ne tik prabangių viešbučių gausa, aukšto lygio aptarnavimo kokybė. Čia galima rasti įvairių apgyvendinimo vietų – ir biudžetinės nakvynės variantų prie vandenyno, kuriuose siūlomi tvarkingi standartiniai apartamentai su oro kondicionieriumi, ir prabangių 5 žvaigždučių viešbučių su įspūdingais lauko baseinais, terasomis, puikia infrastruktūra ir aptarnavimu. Dauguma salos viešbučių įsikūrę prie pat vandens ir paplūdimių, yra renovuoti ir apsupti ilgaamžių sodų, aukštų palmių.

Mauricijau sala yra skirstoma į šiaurinę, rytinę, pietinę ir vakarinę dalis, kurios kiekviena savaip išsiskiria. Rytinė – mažiau populiari, todėl joje keliautojai išvysta tikrą atviruko vertą Mauricijaus vaizdą. Čia galima rasti ilgus paplūdimius, įvairių kategorijų viešbučius ir turistų pamėgtus kurortus. Ši dalis taip pat yra ir labiausiai vėjuota pakrantė, o tai reiškia, kad džiugins karštą dieną prapučiantis gaivinantis vėjelis, taip pat burlenčių ir banglenčių entuziastai, skrodžiantys per Indijos vandenyno bangas.

Mauricijus

Ne ką mažiau išraiškinga ir šiaurinė salos dalis, kurioje saulė šviečia daugiausiai dienų per metus – būtent todėl ji labiausiai pamėgta poilsiautojų. Čia traukos tašku tampa Tru o Bišo miestelis, garsėjantis vienu geriausių paplūdimių, kurio ilgis siekia apie 2 km. Čia galima pamatyti koralinį rifą, vietomis siekiantį ir patį paplūdimį, dėl to tai puiki vieta paviršiniam nardymui.

Pietinė salos dalis išsiskiria savo įspūdingu kraštovaizdžiu ir autentiškumu – čia pasitinka neįtikėtinos uolos ir įspūdingos bangos, priartinančios prie gamtos. Pietuose taip pat atsiveria nuostabūs kalnų ir cukranendrių laukų vaizdai. Daugelis regiono turizmo operatorių savo viešbučių ir laisvalaikio projektams pasirinko tvarią plėtrą. Salos pietinė dalis taip pat yra sukaupusi daugiausiai istorinių lobynų, nes čia per šimtmečius išsilaipino įvairūs tyrinėtojai, palikę daugybę praeities liekanų.

Vakarinė salos pakrantė dažnai vadinama saulėlydžių pakrante ir išsiskiria egzotika. Tai sausiausias salos regionas, kurio gamta ir kraštovaizdis primena Afrikos savanas. Čia galima atrasti daugybę gražių vietų ir patirti laisvalaikio pramogas jūroje ar pačioje salos gamtos širdyje. Flic en Flac, Tamarino ir Le Morne paplūdimiai yra populiariausi šeimos iškyloms, banglenčių ir jėgos aitvarų sportui. Gamtos mylėtojai čia gali aplankyti Juodosios upės tarpeklių nacionalinį parką arba išplaukti į jūrą stebėti delfinų. Regione visus metus vyrauja maloni temperatūra, o atostogų metu siūloma daugybė pramogų ir laisvalaikio praleidimo būdų visai šeimai.

Mauricijus

Kodėl rinktis būtent Mauricijų? Garsusis rašytojas Markas Tvenas yra pasakęs frazę, kad „pirmiausiai buvo sukurtas Mauricijus, o tik paskui rojus, nes rojus buvo Mauricijaus kopija“. Frazė, ištarta prieš daugelį dešimtmečių, vis dar aktuali ir šiandien – ši Indijos vandenyno sala, esanti į rytus nuo Madagaskaro, iš tiesų primena rojų. Nors žemėlapyje atrodo mažytė, iš tiesų Mauricijaus sala yra milžiniška, tačiau joje gyvena vos milijonas gyventojų. Dėl mažos populiacijos, saloje galima pajausti retai sutinkamą ramybę. Mauricijus pasižymi nuostabiu kultūrų mišiniu, svetingais žmonėmis, įvairialype virtuve ir didele etninių bendruomenių įvairove.

Mauricijuje taip pat galima išvysti unikalius gamtos objektus. Saloje veikia daugiau nei dešimt gamtos draustinių ir botanikos sodų, kalnų parkų, krioklių ir atogrąžų miškų takų. Seniausiame pietinėje salos dalyje esančiame sero „Seewoosagur Ramgoolam“ botanikos sode auga 500 rūšių augalų, įskaitant milžiniškas vandens lelijas ir daugiau kaip 80 palmių rūšių. Saloje Île aux Aigrettes, esančioje prie pietrytinės Mauricijaus pakrantės, galima rasti endeminių rūšių paukščių, pavyzdžiui, kėkštų ir rausvųjų balandžių, taip pat milžiniškų vėžlių. Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Le Morne kultūros kraštovaizdis, kurio apžvalgos aikštelė vadinama Maconde – tai įspūdingas kalnas, kuris iškyla į vandenyną, o jo pusiasalyje XVIII-XIX a. buvo prieglobstis pabėgusiems vergams.

Zanzibaras – apsuptas gamtos stebuklų

Planuojamas kelionių periodas. Nuo 2022 m. sausio. iki balandžio pradžios

Klimatas. Zanzibare vyrauja atogrąžų klimatas – čia karšta ištisus metus, tačiau yra du lietingi sezonai: vienas intensyvesnis, trunkantis nuo kovo iki gegužės mėnesio, o kitas mažiau intensyvus, trunkantis nuo spalio vidurio iki gruodžio mėnesio. Nuo gruodžio iki kovo aukščiausia temperatūra svyruoja apie 32-33 laipsnių Celsijaus, vyrauja didelė drėgmė, tačiau karštį sušvelnina vėjas.

Zanzibaras

Turizmo infrastruktūra. Zanzibare dauguma apgyvendinimo paslaugas teikiančių vietų yra įsikūrę visai šalia vandenyno. Čia galima rasti ir puikių 2 žvaigždučių viešbučių, siūlančių visus patogumus ir prabangių 5 žvaigždučių kompleksų. Labiausiai atostogautojus Zanzibare žavi ant vandenyno kranto įsikūrę viešbučiai, siūlantys gražius vaizdus ir vos keliais žingsniais pasiekiamą paplūdimį.

Zanzibaras

Kelionių organizatorius rekomenduoja apsistoti salos šiaurėje arba pietuose. Tarp siūlomų Zanzibaro kurortų – nedideli turistams pritaikyti miesteliai. Povandeninio pasaulio tyrinėtojai itin pamėgę salos šiaurėje įsikūrusį Nungvio kurortą. Čia neretai atvyksta giluminio ir paviršinio nardymo entuziastai, nes kurorte nebūna didelių atoslūgių, būdingų kitoms salos vietoms. Kitas pamėgtas salos kurortas – Padžė, taip pat puikiai pritaikytas užsiimti visų rūšių vandens sportu, pavyzdžiui, jėgos aitvarais, buriavimu. Vandens temperatūra kurorte siekia net 27 laipsnius ištisus metus. Po aktyvios dienos vakarus čia galima praleisti tyrinėjant naktinį gyvenimą ir šokant diskotekose.

Zanzibaras

Pamatyti kasdienę potvynių ir atoslūgių kaitą galima Kivengva kurorte. Jis keliautojų pamėgtas dėl savo kraštovaizdžio, neretai lyginamo su Dominykos respublika. Čia vyrauja ilgi paplūdimiai su aukštomis palmėmis, spygliuočiai medžiai, vaizdingos uolos. Kurortą pamėgo šeimos su vaikais, taip pat įsimylėjėliai. Vykstant potvyniams ir atoslūgiams, vanduo nuo kranto gali atsitraukti iki 1,5 km., tačiau tai trunka neilgai, o per tą laiką rekomenduojama aplankyti netoliese esančią prieskonių plantaciją.

Kodėl rinktis būtent Zanzibarą? Zanzibaras – pusiau autonominis šalies vienetas, kurį sudaro salos Indijos vandenyne. Zanzibarą, vadinamą „Prieskonių sala“, nuo neatmenamų laikų lankė svečiai iš kitų kraštų – persai, kinai, arabai, indai ir daugybė kitų, kurie čia atvykdavo savo laivais, norėdami prekiauti. Lankantis Zanzibare būtina aplankyti Stountauną ir apžiūrėti jo prieskonių turgus bei puikią arabų architektūrą. Be to, ši vieta laikoma puikia kryptimi nardymo entuziastams ar norintiems išmokti šios veiklos – Zanzibaro kurortuose veikia daug nardymo centrų, nes salą supa skaidrūs vandenys, kuriuose gausu spalvingų jūros gyvūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)