Aistrą slidinėjimui atrado dar vaikystėje

Aktyvių kelionių entuziastė, „Novaturo“ rinkodaros vadovė Olga Belova siūlo aktyvuoti savo „atostogeną“ ir šią žiemą leistis į slidinėjimo kelionę. „Pastebime, jog po priverstinės pauzės keliautojai slidinėjimo atostogų itin išsiilgę, jas pradėjo planuotis dar vasarą. Dėl didelio susidomėjimo, padidinome slidinėjimo programą vasario ir kovo mėnesiais tiek Italijos, tiek ir Prancūzijos slidinėjimo kurortuose. Ir aš pati nekantrauju vėl pasimatuoti slides, šįkart Italijos Alpėse.

Jose įsikūręs Madonna di Campiglio kurortas yra vienas įspūdingiausių Europos kalnų regionų, kuriame nuolat džiugina saulėti orai ir puikiai išvystyta infrastruktūra. Be to, čia viskuo pasirūpinta: kalnuose dirbančios gidės atvykusiems pirmą kartą padeda nusipirkti slidinėjimo pasus, atsako į rūpimus klausimus, o patyrę instruktoriai pasirūpina, jog slidinėti būtų ne tik smagu, bet ir saugu“, – sako O. Belova.

Madonna di Campiglio kurortą pamilęs ir Slidinėjimo sportu jau daugiau nei 40 metų užsiimantis ir šiame Italijos kurorte jau dešimtąjį sezoną lietuvius treniruojantis Miroslavas Urbonavičius pasakoja, kad šią sporto šaką atrado dar vaikystėje:

„Augau prie Karoliniškių ir Šeškinės kalvų, tad žiemos sportas man patiko nuo pat vaikystės – nekantriai laukdavau pirmojo sniego, kad su slidėmis galėčiau leistis vaizdingomis Vilniaus kalvomis. Jaunystėje dalyvavau įvairiose varžybose, o ilgainiui pradėjau to mokyti ir kitus.“

M. Urbonavičius

Miroslavas žiemos sezono metu beveik kiekvieną dieną praleidžia ant kalnų viršūnių. Savo gyvenimo jis tiesiog neįsivaizduoju be kalnų, adrenalino ir ten sutiktų žmonių: „Nuolat vykstu į užsienio slidinėjimo kurortus treniruotis bei stažuotis, dalyvauju įvairiose varžybose ir šio sporto subtilybių mokau to norinčius. Esu lankęsis daugelyje Europos slidinėjimo kurortų, tačiau Italija mane ypač pakerėjo.“

Baigęs trečio kvalifikacijos lygio slidinėjimo instruktoriaus kursus vyras planuoja pereiti ir į ketvirtąjį lygį. Jis tikina, kad žinių tobulinimas leidžia slidinėjimo sportą kaskart atrasti iš naujo. „Tai ypač geras užsiėmimas tiems, kurie dirba protinį darbą ir kasdienybėje nespėja užsiimti aktyvia veikla. Buvimas užburiančioje gamtoje slidinėjant leidžia pabėgti nuo rutinos, darganoto Lietuvos dangaus bei prasto oro“, – įsitikinęs M. Urbonavičius.

 Madonna di Campiglio, Italija

Beribės kalnų viršūnės ir puikiai išvystyta infrastruktūra

Paklaustas, kodėl slidinėjimo entuziastai turėtų atvykti būtent į Madonna di Campiglio kurortą Italijoje, M. Urbonavičius nedvejodamas atsako, kad tai vienas įspūdingiausių kalnų regionų visoje Europoje, išsiskiriantis dviejų tipų Alpėmis – įprastomis, kurias galima pamatyti Austrijoje, ir dolomitinėmis, kurios būdingos tik Italijai: „Madonna di Campiglio kurortą turistai labiausiai mėgsta dėl nuostabių vaizdų – vakarais raudonai nusidažančių, beribių kalnų viršūnių, kurios yra įtrauktos į UNESCO saugomų objektų sąrašą, ir saulėtų orų. Žinoma, žmonės atvažiuoja čia ne tik gamta pasigrožėti, bet ir skaniai pavalgyti, juk itališkam maistui tiesiog neįmanoma atsispirti.“

Šį kurortinį kalnų kaimelį turistai labiausiai vertina dėl itin komfortabilaus ir slidinėjimo sportui palankaus klimato. Net šalčiausiomis žiemomis temperatūra kalnuose retai kada nukrenta žemiau 10 laipsnių šalčio. Naktimis temperatūra, įprastai, nukrenta keliais laipsniais žemiau nulio, o dieną pakyla keliais laipsniais aukščiau, tad tokios oro sąlygos ir nuolat džiuginanti saulė yra išties idealios užsiimti slidinėjimo sportu.

 Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio išsiskiria ir savo trasų kokybe bei išvystyta keltuvų susisiekimo sistema, todėl šiuose kalnuose gali čiuožti tiek pažengę slidinėjimo mėgėjai, tiek visiški šio sporto naujokai: „Madonna di Campiglio pasižymi trasų gausa – plokščiose, plačiose trasose patogu mokytis slidinėti, o pramokę ar puikiai slidinėjantys gali jėgas išbandyti sudėtingesnėse, aukštesnėse trasose ar bekelėse, laisvo slidinėjimo parkuose. Visada sakau, kad svarbiausia – noras išmokti slidinėti, o tai gali padaryti visokio amžiaus žmonės. Mano vyriausias treniruotas žmogus buvo 80–ies, o jauniausias – vos 2,5 metų, tad amžius šiuo atveju tikrai nėra riba.“

Slidinėjimo meistras priduria, kad kalnuose yra ką veikti net ir nemėgstantiems slidinėjimo sporto. Kokybe garsėjantis Madonna di Campiglio kurortas pasižymi ne tik puikiai įvairioms aktyvioms veikloms pritaikyta infrastruktūra, bet ir aukščiausio lygio viešbučiais, restoranais, apsipirkimų, pramogų ir poilsio zonomis. Kalnuose taip pat įrengtos pasivaikščiojimų bei rogučių nusileidimo trasos, tad pabūti gryname ore ir pasimėgauti kvapą gniaužiančiais vaizdais gali ne tik aktyvaus poilsio entuziastai, bet ir jų šeimos, ieškančios komforto.

 Ski resort Madonna di Campiglio. Italy

Svarbu nepamiršti saugumo

M. Urbonavičius atkreipia dėmesį, kad slidinėjimo sezonas Italijos kalnuose prasideda jau lapkričio pabaigoje, iškritus pirmajam sniegui, todėl Kalėdų laikotarpiu į kalnus gausiai atvyksta keliautojai iš visos Europos, tame tarpe ir Lietuvos. Visgi, mažiau patyrusiems ar ramybės ieškantiems slidinėtojams instruktorius rekomenduoja atvykti į kurortą pasibaigus didžiosioms metų šventėms, kai aprimsta ir pagrindinis turistų srautas bei šurmulys. Taip pat – į slidinėjimo trasas naujokams jis rekomenduoja atvykti anksčiau ryte, kai žmonių srautas dar nėra toks intensyvus.

M. Urbonavičius

„Dažnai poilsiautojai atvažiuoja į kurortą dar nemokėdami slidinėti. Aš mokau įvairaus lygio slidinėtojus – tiek pažengusius, tiek šio sporto naujokus, tačiau tikslas vienas – išmokyti žmogų saugiai jaustis ant kalno. Pastebėjau, kad ilgesniam laikui atvykę slidinėjimo mėgėjai dažniausiai traumas patiria pirmąją arba paskutinę atostogų dieną, nes pradžioje žmogus dar nemoka gerai slidinėti ir dėl to dažnai pargriūva, o paskutinę dieną – tiesiog pervertina savo galimybes, neįvertina šlaito sudėtingumo ar oro sąlygų. Todėl jei esate šio sporto naujokas, svarbu, kad šalia būtų patyręs treneris. Tai sumažina traumų riziką ir neteisingos technikos išmokimą“, – patarimų negaili M. Urbonavičius.

Slidinėjimo instruktorius pastebi, kad vienu pagrindinių prioritetų lietuviams tampa patogumas: su organizuojamais tiesioginiais skrydžiais sausio–kovo mėnesiais populiariausius Italijos kalnų kurortus galima pasiekti vos per kelias valandas, o pasinaudojus kelionių organizatoriaus paslaugomis – pamiršti ir kitus kelionės rūpesčius. Be to, kalnų kurortai maksimaliai pritaikyti turizmui, todėl nebūtina atsigabenti viso slidinėjimo inventoriaus – užtenka turėti šiltus ir kokybiškus, nuo šalčio ir vėjo apsaugančius drabužius, o kitą reikalingą inventorių galima išsinuomoti vietoje.