Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad žmonės pagalbos į specialistus kreipiasi tuomet, kai praranda gyvenimo džiaugsmą, ir net ne visuomet supranta, jog priežastis – kokybiško poilsio trūkumas.

„Kartais ateina žmogus ir sako: „Turėčiau būti laimingas pagal visus kriterijus, pagal tai, kaip gyvenu, bet nesu, kažkas ne taip.“ Apima apatiškumas, išsenka jėgos, ir tai yra pirmieji ženklai, kad persidirbama, kad gresia perdegimo sindromas“, – kokių pasekmių gali turėti poilsio trūkumas, atskleidžia psichologė.

Novaturo“ rinkodaros vadovė Olga Belova sako, kad būtent dėl to, jog žmonės atima iš savęs atostogas ir neskiria laiko poilsiui net turėdami tam galimybių, sukūrė projektą „Atostogenas“.

„Matydami, kokia situacija yra kalbant apie depresijas, niūrias nuotaikas, labai norėjome paskatinti ir keliautojus, ir apskritai visus žmones pradėti rūpintis ne tik savo fiziniu kūnu, ne vien koncentruotis į darbą, bet skirti dėmesio ir savo emocinei būsenai, stengtis pasiekti pusiausvyrą. Dėl to ir gimė idėja visą tą mūsų kompaniją pavadinti „Atostogenas“, nes kiekvienas iš mūsų turi įgimtą poreikį atostogauti, tiesiog jį reikia laiku aktyvuoti“, – pasakoja O. Belova.

Pašnekovė sako, kad neseniai buvo atliktas tyrimas, kodėl žmonės atostogauja, kodėl renkasi keliones. 33 procentai apklaustųjų nurodė, kad jie keliauja, nes nori atkurti savo emocinę būseną,
35 procentai nurodė, kad kelionės padeda atsikratyti rutinos ir dar 33 procentai teigė, kad jų kelionės tikslas – aplankyti širdžiai mielas vietas. Pastarieji, anot pašnekovės, kelionę tapatina su teigiamų emocijų paieška, taigi apklausos rodo, jog daugumai kelionės yra geras vaistas.

Visgi net ir mėgstantys keliones žmonės neretai jas atideda ir kone didžiuojasi, kad ilgą laiką verčiasi be atostogų.

„Mes turime tokį kultūrinį palikimą – žmonės skatinami už persidirbimą, už darbą iki 9 valandų vakaro ir didžiavimąsi tuo. Skatinami už tai, kad yra perfekcionistai, turi siekti visų dalykų, kad būtų geriausi visose srityse. Tai nėra blogai, bet jeigu mes galėtume išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir tarp perfekcionizmo ilsintis, planuojant poilsį, jei galėtume kokybiškai tai daryti, iš emocinės pusės viskas būtų labai gerai“, – sako psichologė U. Juodytė.

Psichologė pabrėžia, kad pandemija ne vienam dar labiau išbalansavo režimą: kai kurie, dirbdami iš namų, pradeda darbuotis anksčiau, nebelieka parengties darbui ar kitai veiklai, be to, nebaigia darbo laiku.

„Dar kas nyksta – pertraukėlės. Kai dirbame biure, būna kavos pertraukėlių, einame pasikalbėti, kokį nors klausimą užduoti. O kas vyksta namuose? Sėdime prie kompiuteriu ir nuolatos dirbame. Ir tai tikrai ne į naudą, nes žmogus be pertraukos įsitraukęs į veiklą ir visiškai nepailsi. Nebejaučia savo nei fiziologinių, nei emocinių poreikių, mat visą laiką įnikęs į srautą. Ir ateina momentas, kai sako: „Kas čia dabar? Nebenoriu dirbti, neturiu jėgų.“ Ir tai – ne tik apie darbą. Tai aktualu ne tik šitoje srityje. Lygiai taip pat yra kalbant apie dienos rutiną – būname su šeima, bet tarsi kažkaip kitaip, nebemokame „atsijungti“. Pažiūrėkite, kiek į socialinius tinklus esame įnikę, kiek į apskritai naršymą. Ar tai – poilsis? Ne“, – aiškina U. Juodytė.

Pašnekovė siūlo išbandyti savo laiką sudėlioti kitaip ir savaitę pailsėti, atsisakius technologijų, galimybių prisijungti prie interneto.

Psichologės siūloma savaitė atostogų – laiko tarpas, priimtinas daugeliui, tačiau „Novaturo“ rinkodaros vadovė skatina išdrįsti ilsėtis kur kas ilgiau, juolab kad pagal įstatymą kiekvienam priklauso bent 20 dienų poilsio per metus.

„Labai norėčiau, kad lietuviai turėtų drąsos pasiimti ilgesnes atostogas, nes ir psichologai sako, kad žmonės „atsijungia“ nuo darbų trečią poilsio dieną, tačiau atostogų režimą pajaučia tik septintą dieną. Visgi šiandien matome, kad net 90 procentų žmonių įprastos septynių dienų atostogos, išvykos. Tokios atostogos kartojasi dažniausiai du kartus per metus, paprastai derinamos prie vaikų atostogų. Manau, jei norime rūpintis savo sveikata (emocine, fizine), padėti sau gyventi taikoje su savimi ir padėti sau būti perfekcionistais, mes nebūtinai turime keistis, tačiau būkime perfekcionistais visose srityse – ne tik dirbdami, bet ir ilsėdamiesi“, – sako O. Belova.

U. Juodytė pritaria, kad septynių dienų atostogos tėra poilsio pradžia. Ir nors tyrimai rodo, kad tik per tris dienas žmogus paleidžia darbus, o pajusti, kad ilsisi, užtrunka savaitę, pervargusiam žmogui net ir mėnuo laiko yra per mažai.

„Iš praktikos matau: žmogui, kad tikrai „atsijungtų“, reiktų mėnesio laiko. Tiems, kurie jau yra pervargę, net ir mėnesio neužtenka. Turiu ir savo patirties, kai buvai tikrai pervargusi, – prireikė pusės metų. Kad nereikėtų tokio ilgo periodo, galima ilsėtis „gabaliukais“, bet kokybiškai ir po dvi tris savaites“, – dalijasi U. Juodytė.

Net ir atostogų laukimas, anot pašnekovių, suteikia gerų emocijų.

„Mes skatiname atostogų keliones pirkti į priekį: net jei vykstate atostogauti septynioms dienoms, galima „ištempti“ tą malonumą – laukimo laiką – ir patirti ne ką mažiau emocijų. Mums visiems būdinga skaičiuoti, kai kalbame apie atostogas, kad vyksiu po trijų, dviejų mėnesių, paskui pradedama savaitėmis, tada – jau dienomis, ir tas laukimas suteikia kone tiek pat džiaugsmo, kiek ir pačios atostogos“, – atostogų planavimo nauda dalijasi O. Belova.

Atostogautojams „Novaturas“ su projektu „Atostogenas“ ateinančiai vasarai pristato net 19 naujų krypčių, kurios papildys ir jau itin mėgstamas lietuvių atostogų šalis. Keliauti į Turkiją, Graikiją, Bulgariją, Montenegrą (Balkanų šalis) galima kaip ir anksčiau, be to, padaugėjo kelionių į Italijos, Ispanijos regionus, yra kitų aktyvių kelionių po Europą, kad būtų galimybė plačiau pažinti įvairias šalis.

„Į asortimentą grįžta Tunisas, visą sezoną bus galima vykti į Madeirą, ji labai pamėgta lietuvių. Tai nuostabaus grožio sala, kurią verta pamatyti ne tik žiemą ar rudenį, kaip buvo anksčiau, bet ir vasarą ar pavasarį. Kelionių pasirinkimas didžiulis. Ilgesnės atostogos jau šią žiemą – Mauricijus, Kuba, Meksika, Zanzibaras; pasirinkimas tikrai didžiulis ir labai kviečiame, labai laukiame visų. Jei kas labai bijo ilgų skrydžių, visą laiką su mumis gali keliauti į Dubajų“, – vardija O. Belova.

Kaip geriausia ruoštis atostogoms? Psichologė sako, kad geriausias pasiruošimas – apgalvoti, kas suteikia daugiausia malonumo.

„Pagalvokite, ką darydami jaučiate malonumą, ir tai bus atsakymas, kokia veikla turėtų būti, – ne kitų primesta, bet jums patiems maloni“, – siūlo U. Juodytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)