Žinojimas keičia pasaulį

Ketvirtus metus egzaminą organizuojančio Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vadovas ir projekto sumanytojas Tomas Vaitkevičius įsitikinęs – visi pokyčiai prasideda nuo žinių, tad norėdami aplink save kurti gražesnę aplinką, pirmiausia turime investuoti į gyventojų švietimą ir didinti visuomenės sąmoningumą.

„Mūsų tikslas – ne tik dar kartą priminti apie aplinkosaugos ar žiedinės ekonomikos svarbą, bet ir padėti gyventojams suprasti pamatinius dalykus – atsakyti į klausimą kokią naudą tai teikia. Juk visi žinome – stiklą reikia mesti į stiklo konteinerį, o popierių rūšiuoti su popieriumi, tačiau labai svarbu suvokti kodėl turime tai daryti. Kai žinosime atsakymus į esminius klausimus, tuomet ir atliekų rūšiavimas ar atsakingas vartojimas taps savaime suprantamu, prasmingu ir aiškų tikslą turinčiu įpročiu“, – sako T. Vaitkevičius.

Per trejus metus „Atliekų kultūros“ egzamine jau spėjo sudalyvauti kelios dešimtys tūkstančių gyventojų. Visai nesvarbu – gyvenate didmiestyje ar atokiausiame Lietuvos kampelyje, mokotės ar jau seniai primiršote kelią į mokyklą. Laikyti egzaminą nuotoliniu būdu gali kiekvienas, neabejingas mus supančiai aplinkai.

„Turime suprasti, kad pirmiausia viską darome dėl savęs, o ne dėl kitų, tuomet viskas bus kur kas paprasčiau. Džiugu, kad visuomenės sąmoningumas šiuo klausimu tikrai auga ir atliekų kultūra vis didesnei daliai gyventojų tampa savaime suprantamu dalyku“, – sako T. Vaitkevičius.

Savo pavyzdžiu įkvepia ir pačius jauniausius

Balandžio 27 dieną vyksiančiame „Atliekų kultūros“ egzamine kartu su mokiniais šiais metais tradiciškai ketina dalyvauti ir Klaipėdos Sendvario progimnazijos pradinių klasių mokytoja Alina Kravčenko. Atlikdami įvairiausias veiklas bei projektus, diskutuodami ir analizuodami vaizdo įrašus, pritaikydami žinias savo praktinėse bei kūrybinėse užduotyse, egzaminui mokiniai ruošiasi jau nuo pat mokslo metų pradžios. Mokytoja džiaugiasi, kad vaikai šia tema noriai domisi, tobulėja ir auga.

Idėja pirmą kartą sudalyvauti „Atliekų kultūros“ egzamine kartu su pradinukais, mokytojai gimė pamačius vieną apleistą ir šiukšlių pilną Klaipėdos teritoriją.

„Kiekvieną dieną susiduriame su visuomenės problema – atliekų rūšiavimu, įvairių pakuočių išmetimu į aplinką ir negalvojimu, kas laukia mūsų žemės rytoj bei mūsų ateities kartų. Stengiuosi mokiniams parodyti, kad viskas priklauso tik nuo mūsų. Mes galime padėti savo planetai tapti švaresne, ekologiškesne ir ilgiau gyvuojančia. Nuo pat mažų dienų ugdant jaunąją kartą, galime turėti nuostabius rezultatus ateityje. Pirmasis žingsnis su mokiniais ir buvo išvalyti užterštą Klaipėdos teritoriją. Tą ir padarėme“, – pasakoja A. Kravčenko.

Mokytoja pastebi, kad įvairios veiklos, projektai, diskusijos vaikams suteikia ne tik žinias, bet ir skatina sąmoningai keisti savo įpročius realiame gyvenime: rūšiuoti namuose, mieste ir mokykloje, nepraeiti pro šalį ir pakelti kažkieno jau numestą popierėlį, pamačius kitą šiukšlintoją paprašyti jo susitvarkyti.

„Visi šie praktiniai pavyzdžiai, mane, kaip mokytoją, labai džiugina. Suprantu, kad mano mokiniams tikrai rūpi, kokioje aplinkoje jie gyvena ir kokia bus mūsų planetos ateitis“, – sako A. Kravčenko.

Egzamine dalyvaukite jums patogiu metu

Testo forma pasitikrinti savo žinias apie atliekų prevenciją, tvarkymą, rūšiavimą ir jų perdirbimą galėsite balandžio 27 dieną nuo 9.00 iki 20.00 val., prisijungę prie internetinės svetainės egzaminas.atliekukultura.lt. Visi egzamino dalyviai bus suskirstyti į amžiaus grupes, o atsakymams į klausimus turės 45 minutes.

Egzaminą sudaro uždaro tipo testo klausimai, parengiami kiekvienai egzamino dalyvių grupei atskirai:

  • 1-4 klasių moksleiviams, testą sudaro 15 klausimų;
  • 5-10 klasių moksleiviams, testą sudaro 20 klausimų;
  • 11 klasių ir vyresniems dalyviams, testą sudaro 20 klausimų.


Egzamino dalyviams bus įteikti „Pažengusiojo“, „Žinovo“ arba „Eksperto“ diplomai, o geriausiai pasirodžiusių laukia projekto globėjo, organizatoriaus, partnerių bei rėmėjų įsteigti prizai. Šalies mastu geriausių rezultatų pasiekęs vyresniųjų grupės „Atliekų kultūros“ egzamino dalyvis gaus išskirtinę prekybos slėnio „NØRDIKA“ dovaną – gamtai draugišką transporto priemonę – naują, puikų dviratį.

„Tvarumo iniciatyvos mums labai artimos, tad visuomet stengiamės prisidėti prie prasmingų darbų bei projektų. Apie tvarumą turėtume kalbėti kuo daugiau ir dažniau, tuomet ir iš pradžių galbūt keisti ir visuomenei neįprasti dalykai, tokie kaip šiukšlių rūšiavimas, taps savaime suprantamais kasdieniais įpročiais“, – sako egzamino rėmėjais bei partneriais tapusio prekybos slėnio „NØRDIKA“ marketingo projektų vadovė Indrė Makauskaitė.

Pašnekovė pastebi ir teigiamus pokyčius pirkėjų įpročiuose – jau tampa natūralu prekes susidėti į daugkartinį pirkinių krepšį ar prekių dėžutę, sveriamiems produktams atsinešti savo indelį/maišelį, kavai turėti daugkartinį puodelį, atsisakyti spausdinamų pirkinių kvitų.

„Labai džiaugiamės, kai mūsų pirkėjai ir darbuotojai prisijungia prie DĖK`ui stotelių akcijų, dalyvauja ir apsiperka „Antro šanso“ mugėse, palaiko idėjas daiktų prikėlimui antram gyvenimui ir jungiasi į dirbtuves, kuriose iš jau nebereikalingų reklaminių stendų, plakatų ar vienkartinių puodelių kuriamos dekoracijos ir kiti dalykai. Daugumą mus supančių daiktų tikrai galima panaudoti ne kartą, o sugadintus – pataisyti. Svarbu atminti, kad kas vienam nebereikalinga, kitam gali būti labai vertinga“, – sako I. Makauskaitė.

Džiugu paminėti, kad geriausiųjų „Atliekų kultūros“ egzamino dalyvių laukia gausus diplomų ir prizų lietus: komandinis nuotykis į pelkes su „Nuotykių ekspertais“, upėtakių žvejyba ir vakarienė „TonyResort“ restorane,pažintinė ekskursija po didžiausią „Toyota“ centrą „Tokvila“ bei suvenyrai kiekvienam šios ekskursijos dalyviui, „Denim Diaries“, Dom Bow Ties“,Lietuvos jūrų muziejaus, Delfi įsteigti prizai bei daugybė kitų puikių dovanų.

Daugiau informacijos apie egzaminą ir prizus – jo interneto puslapyje egzaminas.atliekukultura.lt.

Projektą globoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.

Projekto partneriai – Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, šalies regioniniai atliekų tvarkymo centrai: Utenos RATC, Panevėžio RATC, Klaipėdos RATC, Kauno RATC.