Daiktai be ekologinio pėdsako

Prieš pat atidarymą lauke mindžikavo bent trys dešimtys žmonių. Vieni nekantravo pirmieji pamatyti, kuo ypatinga naujoji keitimosi daiktais stotelė, rasti sau šį tą naudingo ar atiduoti, kas nebereikalinga namuose.

Netoliese gyvenančios Ievos rankose - ilgi balti karnizai. Moteris džiaugiasi, kad nebereikalingais daiktais galės netoli namų patogiai pasidalinti su kitais.

Vlado rankose - tuščias krepšys. Vyras tikisi atrasti įdomių knygų apie mokslą.

„DĖK’ui“ ateina vis arčiau gyventojų, kone į kiemą, ir kviečia visus atrasti teikiamas paslaugas - pakartotinai naudoti daiktus, nepaliekant ekologinio pėdsako“, - kirpdamas raudonąją juostelę sakė Domantas Tracevičius, vadovaujantis viešajai įstaigai „Žiedinė ekonomika“.

Naujojoje stotelėje „Dėk’ui“ bus laukiami ir atiduodami įvairūs tvarkingi, naudoti tinkami daiktai: smulkūs baldai, interjero detalės, elektronikos prietaisai, vaikiška technika, žaislai, laisvalaikio priemonės, taip pat drabužiai ir batai.

Skirtingai nei kitos šešiolika stotelių, įsikūrusių VAATC didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, Žirmūnų „DĖK’ui“ dirbs kasdien, antradienį - penktadienį nuo 10 iki 18 val., šeštadienį - iki 15 val.

„Bus patogu apsilankyti ir jaunoms šeimoms, ir pensininkams, ir dirbantieji spės užsukti. Pirmąją savaitę, tikriausiai, žmonės ateis iš smalsumo, bet vėliau, apsižvalgę namuose, ims nešti užsigulėjusius daiktus. Namuose jie tik užima vietą ir nepuošia, o čia pakabinus bus atrastas iš naujo“, - sakė Rimvydas Vanagas, naujosios stotelės „DĖK’ui“ darbuotojas.

Daiktų kaupykla - sandėliukas

Su dviem maišais sūnaus išaugtų drabužių į stotelės „DĖK’ui“ atidarymą atvyko buvusi Seimo narė Virginija Vingrienė, Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyr. specialistė.

„Šios stotelės yra svarbi pakopa žiedinės ekonomikos link. Keisdamiesi daiktais tausojame žaliavas, mažiname vartotojiškumą ir neauginame atliekų kiekio.

Kartą, dar prieš atsirandant „DĖK’ui“, teko kraustytis iš buto, kuriame gyvenome dvylika metų. Tamsiąjame kambariuke buvome prikaupę įvairiausių daiktų, kurių nebeplanavome naudoti. Šį tą nuvežėme „Caritui“, bet nemažai teko išmesti į tekstilės konteinerius“, - pasakojo V. Vingrienė.

Dirbtuvių simbolis - džinsinė prijuostė

Ne tuščiomis į naujosios „DĖK’ui“ stotelės atidarymą atvyko Vilniaus senamiestyje veikiančio „DĖK’ui“ butiko įkūrėja Milda Paukštė, tyrinėjanti vilniečiams nebereikalingų džinsų pernaudojimo galimybes.

Veltinis iš džinso atraižų šįkart tapo iškabos pagrindu. Jį dekoruoti užrašais padėjo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atvirų dirbtuvių „Pats sau“ komanda.

Įteikdama džinsinę prijuostę su užrašu „DĖK’ui dirbtuvės“ M. Paukštė linkėjo, kad Žirmūnų stotelėje „DĖK’ui“ nedidelių trūkumų turintys daiktai nušvistų naujomis spalvomis, o dirbtuvės atskleistų dalyvių stipriąsias puses.

Praėjusių metų antroje pusėje „DĖK’ui“ stotelėje Pilaitėje vyko 23 socialinės dirbtuvės - dalyviai mokėsi prisistatyti darbdaviui, drabužių sukabinimo, prekių rūšiavimo, klientų aptarnavimo ypatumų, taip pat baldų, avalynės, drabužių atnaujinimo paslapčių. Svajonę įsidarbinti pasiekė devyni iš penkiolikos dirbtuvių dalyvių.

Svarbus valdžios institucijų supratingumas

Šiemet „DĖK’ui“ stotelėje Žirmūnuose numatoma apmokyti apie 60 žmonių iš pažeidžiamų socialinių grupių, kad įgiję daiktų taisymo bei kitų įgūdžių jie galėtų lengviau integruotis į darbo rinką.

„Tikimės per šį dirbtuvių etapą įsidarbinusiųjų skaičius padvigubinti ar net patrigubinti.

Ieškome meistrų ir įmonių, kurie savanoriškai pasidalintų patirtimis, aktualiomis tiek norint dirbti konkrečioje pozicijoje, tiek padedančiomis dalyviams atsiskleisti.

Planuojame ir visuomenei atvirų dirbtuvių - sekite „DĖK’ui stotelių“ naujienas socialiniuose tinkluose“, - kvietė dirbtuvių koordinatorė Karolina Mumgaudytė.

Dirbtuves bendradarbiaudami rengia VšĮ „Žiedinė ekonomika“, socialinio įdarbinimo agentūra „Sopa“ ir VAATC.

„Apie tokią stotelę, kuri turėtų ir socialinį aspektą, svajojome trejus metus. Mums tai svarbu.

Kad tokios stotelės atsirastų kiekviename rajone, nereikia daug: patalpų ir valdžios institucijų supratingumo. Tokios iniciatyvos turėtų būti palaikomos ir finansuojamos“, - pabrėžė VAATC direktorius T. Vaitkevičius.

- - -

Pirmoji dalijimosi daiktais stotelė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro iniciatyva lankytojus pasitiko didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje Vilniuje, Pumpėnų g. 10.

Stotelių tinklo infrastruktūra suplanuota taip, kad būtų patogi ne tik gyvenantiems mieste, bet ir regione.

Vilniaus mieste stotelės „DĖK’ui“ veikia Liepkalnio, Pumpėnų, Pramonės gatvėse bei Pilaitės prospekte, Vilniaus rajone - Vėliučionių, Grikienų ir Pakryžės kaimuose, Šalčininkuose ir Šalčininkų rajono Jašiūnų kaime, Eišiškėse, Lentvaryje, Elektrėnuose, Ukmergėje, Širvintų rajono Šniponių kaime ir Pliauškių bei Maleikėnų kaimuose Švenčionių rajone.

Daiktus į šias stoteles galima pristatyti bet kada, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių darbo laiku. Daiktų pasiėmimo diena - ketvirtadienis.

Norintys apžiūrėti įvairiose stotelėse „DĖK’ui“ esančius daiktus bei rezervuoti juos laukiami svetainėje www.stoteledekui.lt.

Vilniaus senamiestyje Žydų gatvėje įsikūręs „DĖK’ui“ butikas siūlo nemokamai pasiimti vilniečių atneštų drabužių, knygų bei bižuterijos. Kiti į „DĖK’ui“ butiką atnešti daiktai - buitinė technika, laisvalaikio įranga, žaislai, nedideli baldai, galanterija, interjero detalės, indai - išvežami į kitas „DĖK’ui“ stoteles.