Žiūri filmus apie taršą

Gyvendama Belgijoje aktorė Emilija Latėnaitė, galima sakyti, buvo priversta tinkamai rūšiuoti. Atliekas gyventojai palikdavo maišeliuose šalia buto durų. Sumesi bet kaip - šiukšlių nepaims ir teks tvarkytis su jomis pačiam iš naujo iki kitos savaitės.

Viešėdama svetur rūšiavimu susidomėjo ir dainininkė Violeta Tarasovienė.

„Ant manęs šeimyna kartais net supyksta už preciziškumą. Matydama, kad vyras ar dukros atliekas išrūšiavo netinkamai, perrūšiuoju ir pasakau pastabų.

Būna, ir šiaip pasikalbame šia tema, pasižiūrime nuotraukų ar filmų, atskleidžiančių, koks užterštas tapo pasaulis. Bet reikia ne bambėti, o pradėti nuo savęs“, - užtikrintai kalba Klaipėdoje gyvenanti dainininkė.

Popierinius kiaušinių dėklus ji galėtų tiesiog išmesti į popieriui skirtus konteinerius, bet veža į turgų ir grąžina prekeiviui, iš kurio perka naminius kiaušinius.

Užsukami stiklainiai taip pat keliauja į turgų, kur vėliau yra pripildomi raugintų kopūstų ar prieskonių mišinių.

Didesnius plastiko ir popieriaus maišelius V. Tarasovienė panaudoja pakuočių atliekoms rūšiuoti ir vėliau juos išmeta kartu su to paties tipo atliekomis į rūšiavimo konteinerius.

„Mama, tiek, kiek mes rūšiuojam, niekas kitas klasėje nerūšiuoja“, - kartą išdidžiai pareiškė iš mokyklos grįžusi Violetos ir Viliaus dukra Gabrielė, po mokykloje vykusios diskusijos šia tema ir tai nuskambėjo geriau nei šiaip komplimentas.

Kiaušinių dėklus - į batus

Uolia rūšiuotoja be abejonės galima vadinti ir daugumai iš televizijos ekrano bei radijo laidų pažįstamą Donaldą Meiželytę, šiuo metu dirbančią Vilniaus miesto savivaldybėje.

Reportažas iš jos namų socialiniuose tinkluose jau sulaukė daugiau nei 120 tūkstančių peržiūrų.

„Rūšiuoju viską. Labiau priskretusius indelius, pavyzdžiui, nuo kondensuoto pieno, prieš išmesdama išplaunu indaplovėje kartu su kitais indais“, - pasakojo D. Meiželytė.

Moteris stengiasi produktus pirkti kuo didesnėse talpose, vengti perteklinių pakuočių, taip pat atkreipia dėmesį į jos ženklinimą. Matydama, kad produkto pakuotė yra kombinuotos sudėties (tokios žymimos 7 numeriu trikampyje) ir dėl to nebus perdirbta, o šalia - produktas, kurio pakuotė yra perdirbama lengviau, renkasi pastarąją.

„Man labai patinka principas, kad teršėjas moka. Tai reiškia, kad jei gamintojas pakuoja savo puikų produktą į visiškai neperdirbamą pakuotę, tai jis turi mokėti taršos mokestį. O mes, vartotojai, turime galios paspausti tiesiog nepirkdami“, - siūlo D. Meiželytė.

Daugkartinis daiktų panaudojimas vilnietei taip pat nesvetimas. Pavyzdžiui, popierinius kiaušinių dėklus ji sukarpo ir sukišusi į batus naudoja avalynės formai palaikyti.

Sukaupusi didesnį kiekį stiklainių, juos Donalda perduoda su maisto švaistymu kovojančiai ir stokojantiems padedančiai organizacijai „Maisto bankas“. 0,5 ir 0,7 talpos užsukamus stiklainius šiai iniciatyvai galima palikti ir Vilniaus apskirtyje veikiančiose „DĖK’ui“ stotelėse.

Kovoja su įpročiu kaupti

Dainininkei Rasai Kaušiūtei sunku atsisveikinti su drabužiais, nors jų nebenešioja. Moteris kasdien galinėjasi su įpročiu kaupti sentimentus keliančius daiktus.

„Šiai suknelei — gal 15 metų, vilkėdavau ją koncertuodama su „Žvaigždžių kvartetu“, per filmavimus televizijoje. Net ir kabindama ją ant „DĖK’ui“ drabužių dovanojimo kabyklos dvejojau, ar tikrai jau metas su ja atsisveikinti”, - apie ornamentais puoštą vyšninę suknelę kalbėjo R. Kaušiūtė.

Jos spintoje ilgokai kabėjo ir buvusio gyvenimo draugo kostiumas. Nors santykiai nutrūko, drabužis kėlė gerus jausmus.

„Įkvėpta to žmogui sukūriau net keturias dainas. Viena jų - „Tai tik lietus“. Tiesiog išmesti kostiumą buvo gaila, lyg prisiminimus išmestum į šiukšlių dėžę! Dabar turi vilties, kad tą drabužį kažkas prisitaikys ir juo džiaugsis“, - sakė R. Kaušiūtė.

Atsakingai elgtis skatina taupumas

Kitą idėją nebepritaikomų drabužių kelionėms siūlo iš Utenos kilusi atlikėja Augustė Verdickaitė.

Ji su draugėmis rengia drabužių mainų vakarėlius ir keičiasi tarpusavyje. Ne kartą tokiu būdu gautą apdarą Augustė pritaikė pasirodymams scenoje.

„Vienam rūbas morališkai pasensta, o kitam jis - viliojanti naujiena“, - neginčijamą tiesą priminė „Atliekų kultūros“ TV laidos pašnekovė.

Visgi aktoriaus bei parfumerio Aisčio Mickevičiaus į drabužių mainų renginį vargu ar pavyktų prisikviesti, kaip ir sudominti antrinio dizaino gaminiais.

Šiuo klausimu jis kategoriškas: „Man patinka nauji daiktai, geras, kokybiškas, šiuolaikiškas audinys, net jei jis ir sintetinis. Nenoriu paneigti drabužių perdirbimo idėjų, bet jos man kelia klaustuką, gal dėl to, kad nesu gerai susipažinęs su antriniu žaliavų panaudojimu ir ekologijos idėja.

Atsakingai elgtis su atliekomis A. Mickevičių skatina taupumas. Įsigijęs priemonių parfumerijos gaminiams kurti, atlikusias pakuotes jis vėl panaudoja siuntiniams pakuoti.

„Stengiuosi sąmoningai minimalizuoti taršą aplink save“, - sako populiarus aktorius.

Padangas pavertė stalu

Iš pasivaikščiojimų po mišką greta sodybos Utenos regione dainininkė Renata Norvilė retai grįžta tuščiomis. Ramiai praeiti pro ne vietoje besimėtančias šiukšles jai seniai nebepavyksta, ypač jei tai - traktoriaus padanga.

Mažesnes padangas iš pamiškės ji yra ištraukusi ir pati, bet tąkart teko į pagalbą kviestis vyrą, taip pat dainininką Deividą Norvilą.

Su automobiliu, pririšę virve, jie ištraukė traktoriaus padangą iš tankmės ir parsivežė į sodybą. Per vasarą Renata ją ir dar porą padangų apvyniojo trispalvėmis virvelėmis ir pavertė lauko stalu.

„Kam vežti šiukšles į mišką? Aš negaliu suprasti. Nebereikalingas padangas juk galima tiesiog priduoti atliekų tvarkytojams“, - gūžteli pečiais R. Norvilė.

Namai - ne tik savas butas

Šiukšlintojų logika neįkandama ir gatvės šokių treneriui, buvusiam daugkartiniam šalies sportinės gimnastikos čempionui Dainiui Žebrauskui - Skruzdėliukui, jaunystėje išbandžiusiam valytojo darbą mokymo įstaigoje.

„Netvarkingiausios rūbinės, kuriose man yra tekę būti - tai moterų rūbinės. Netvarkingiausi automobiliai, kuriuose man teko būti - moterų automobiliai. Atrodo, rūpinasi savimi, prisižiūri, bet siekdamos būti švariausios ir tobuliausios, jos labiausiai ir šiukšlina“, - savo pastebėjimais dalinasi D. Žebrauskas - Skruzdėliukas.

Su jaunimu dirbantis vyras tvarkingo elgesio nepailsdamas moko savo studijos šokėjus: „Atvykai į koncertą, kur viskas paruošta, sutvarkyta, tokią aplinką ir palik“.

Dainius atsakingai rūšiuoja ir namuose, nors tam neturi daug vietos: į vieną dėžutę deda plastiką, kartoną ir metalą, į kitą - stiklo pakuotes, į trečią - tai, kas turi keliauti į taromarą, o ketvirtoji - mišrioms atliekoms.

„Vis galvoju, jei mes padarytume, kas nuo mūsų priklauso ir tinkamai išrūšiuotume atliekas, kiek laiko ir pastangų nebūtų iššvaistyta veltui - vežiojant, perrūšiuojant ir panašiai. Atrodo, kad dauguma pamiršo, jog turime ne tik savo butą ar namą, bet ir vienus didelius bendrus namus - Žemę, be kurios visa kita neturi prasmės“, - pabrėžė D. Žebrauskas - Skruzdėliukas.

Visas šias ir kitas istorijas rasite „Atliekų kultūros“ kanale „Youtube“. Kviečiame žiūrėti, prenumeruoti, dalintis ir kartu skleisti atsakingos gyvensenos idėjas!