Drabužiai be kainos pradžiugina

Išėjęs pasivaikščioti Vilniaus senamiesčiu, aktorius Dominykas Vaitiekūnas neplanavo namo grįžti nešinas nauju megztiniu. Bet pamatęs įdomų drabužį ant kabyklos Žydų gatvelėje susigundė pasimatuoti ir šis puikiausiai tiko. Maža to, megztinis neturėjo kainos - atiduotas gera valia į „DĖK’ui“ butiką, jis laukė naujo savininko.

Dominykas Vaitiekūnas

„Labai pozityviai žvelgiu į dalinimąsi daiktais. Juk jie tampa nebereikalingi dėl įvairiausių priežasčių: ir atsibosta, ir nebetinka sustorėjus ar suplonėjus. Ne tik drabužiais, bet ir kitais daiktais keičiamės su draugais, o išgirdęs apie tokias iniciatyvas, mielai išbandau.

Aktoriui šypseną kelia kalbos, kad iš vienų rankų į kitas keliaujantys daiktai gali perduoti blogą energiją ar lemtį. „Nerūpestingas vartojimas turi blogą aurą, ne rūbai“, - sako Dominykas.

Panašios nuomonės laikosi ir grafikė Nijolė Vilutienė, „DĖK’ui“ butike aptikusi ilgą rudeninę striukę su gobtuvu. Netikėtas radinys ją labai pradžiugino.

“Man taip patinka neišlaidauti drabužiams!“ - neslėpė sėkminga menininkė.

Tūkstančiai daiktų tarnauja toliau

Panašios istorijos - ne tik „DĖK’ui“ butiko, bet ir šešiolikos Vilniaus apskrityje veikiančių stotelių „DĖK’ui“ kasdienybė.

Kiekvieną savaitę šimtai daiktų yra visiškai nemokamai atiduodami susidomėjusiems:
nuo virtuvės mažmožių, žaislų, knygų iki baldų, buitinės technikos, muzikos instrumentų, dviračių vaikams ir suaugusiems, priemonių remontui.

„Ketvirtadienis - daiktų pasiėmimo diena daugumoje stotelių. Ukmergės „DĖK’ui“ stotelėje žmonės išsirenka vidutiniškai apie 120 - 130 daiktų. Dalį jų iš anksto rezervuoja svetainėje www.stoteledekui.lt, kitus išsirenka atvykę.

Stasys Jackūnas

Įdomu stebėti, kaip skirtingai užsukusieji vertina tuos pačius dalykus. Vieniems negaila atiduoti netgi neišpakuotų indų servizų, paveikslų, vos mėnesį naudotų baldų, kiti džiaugiasi šį tą reikalingo atradę ir gavę nemokamai - lyg būtų laimėję loterijoje“, - pasakojo Ukmergės stotele „DĖK’ui“ besirūpinantis Stasys Jackūnas, UAB „VAATC“ didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės operatorius.

Per pustrečių metų „DĖK’ui“ stotelėse vėl reikalingi tapo 20 tūkst. daiktų, kurių bendras svoris - apie 400 tonų. Maždaug tiek sveria 57 Afrikos drambliai!


Be mainų - nė dienos

Įspūdingais skaičiais gali pasidžiaugti ir socialiniuose tinkluose veikiančios daiktų mainų grupės bei atiduotuvės. Veiksmas ten verda visą parą: „Gal kam nors reikia dėžių kraustymuisi?“, „Atiduodama stumdomų durų sistema“, „Dovanoju storą rankų darbo megztinį“, „Dovanoju viską, kas yra nuotraukoje“ ir taip - be pabaigos!

Viena jų, socialiniame tinkle „Facebook“ esanti daiktų mainų grupė „Zero waste mainai“, vienija jau beveik 30 tūkst. narių. Dalis jų nebeįsivaizduoja dienos be mainų.

„Kai tapau mama, atsirado daug vaikų išaugtų daiktų. Draugėms jie nebūtinai yra aktualūs, išmesti gaila, parduoti užtrunka. Ir blykstelėjo idėja - mainytis internete. Nesitikėjau, kad bendruomenė taip išaugs“, - sako jos įkūrėja Aušra Sevrukė.

Be praktinės naudos, moteriai smalsu stebėti, ko ieško ir ką siūlo kiti grupės nariai. Pasirodo, net tokie dalykai kaip sukauptas didesnis kiekis kartono ritinėlių nuo tualetinio popieriaus ar kamšteliai nuo kūdikių tyrelių yra paklausūs - juos, pavyzdžiui, mokytojai mielai perima kūrybiniams vaikų projektams.

Toks atsakingas elgesys „Zero waste mainai“ vedlei glosto širdį.

Aktyvi šios grupės narė - dainininkė, televizijos laidos „Atliekų kultūra“ režisierė Rūta Lukoševičiūtė. Ko nors prireikus, ji pirmiau žvalgosi ne parduotuvėse, o šioje socialinių tinklų bendruomenėje - taip ir tausoja gamtos išteklius, ir sutaupo. Geriausias jos laimikis - kavos aparatas.

O vilnietė Agnė švyti pasakodama, kaip netikėtai praturtėjo šešiomis puošniomis pietų lėkštėmis.

„Man pasisekė, nes pirmoji sureagavau į pasiūlymą jas perimti ir nedelsdama nukeliavau atsiimti. Tai svarbu, nes praktiškais ir patraukliais daiktais nuo pirmosios įkėlimo minutės susidomi dešimtys žmonių“, - pasakojo Agnė.

Panašiai nutiko į „DĖK’ui“ atkeliavusiam vintažiniam likerio servizui „Upėtakių šeimyna“, kurį laimėti savo socialinių tinklų sekėjams pasiūlė „Atliekų kultūra“. Susidomėjimas pranoko bet kokius lūkesčius, pasipylė šimtai komentarų.

Upėtakių šeimyna

Žmonės dalijosi vaikystės prisiminimais, siuntė savų servizų nuotraukas, vadino tobulu, geidžiamu, pasakojo panašių nesėkmingai ieškoję sendaikčių parduotuvėse, o laimėję žadėjo branginti ir naudoti, tačiau fortūna tąkart šypsojo tik vienam.

Įsitraukia skirtingos kartos

Dalijimosi daiktais idėja smagiai įsisuka ir į gerokai mažesnes visuomenės grupes. Štai Vilniaus Saulės privačios gimnazijos moksleiviai dalinasi išaugtomis uniformomis.

Sostinės Antakalnio ir Naujamiesčio mikrorajonų gyventojai, auginantys mažus vaikus, daiktais keičiasi naudodamiesi nemokamomis iniciatyvos „Local kiddo“ daiktadėžėmis. Tai patogu, nes nereikia susiplanuoti susitikimo ar išlaidauti siuntimui paštu.

Garbaus amžiaus vilniečius buriantis „Senjorų avilys“ rugsėjo viduryje surengė daiktų mainų renginį, skambiai pavadintą „Skudurų baliumi“.

Savas spintas ir lentynas prakedeno ne tik senjorės, bet ir jų dukros, anūkės, kaimynės, o susitikusios dalijosi ne tik atsineštu turtu, bet ir prisiminimais bei patarimais.

Šį ir kitus atsakingą daiktų naudojimą skatinančius renginius senjorams „Senjorų avilys“ rengia kartu su projektu „Atliekų kultūra“.

O Panevėžyje veikianti kūrybos studija „Mūza“ prieš gruodžio šventes kviečia moteris į suknelių mainytuves.

„Pasaulis eina iš proto: vis perkame, perkame, bet ar iš tiesų mums tiek reikia? Gal tiesiog bandome užpildyti vidinę tuštumą? Tikiu, kad suknelė iš kitos moters spintos gali džiuginti ir puošti dar labiau nei nauja“, - sako studijos įkūrėja, menininkė Kristina Kogan.


Vėliavnešiai - regioniniai atliekų tvarkymo centrai

Įkvėpti stotelių DĖK’ui tinklo ir sėkmingų kitų rajonų daiktų dalijimosi iniciatyvų, kitais metais imtis šios veiklos planuoja ir Panevėžio apskrities atliekų tvarkymo centras. Numatyta įrengti 10 punktų, kuriuose tinkami naudoti daiktai bus prikeliami naujam gyvenimui.

Utenos regiono atliekų tvarkymo centro iniciatyva jau veikia penkios daljimosi daiktais stotelės „Dalinkimės“ - Utenoje, Zarasuose, Anykščiuose, Molėtuose ir Ignalinoje.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pastaruosius penkerius metus daiktų mainus organizavo specialiuose konteineriuose Klaipėdos miesto aikštelėse bei internetu. Šį pavasarį pakartotinio naudojimo sistema išsiplėtė, trūkumų turinčius daiktus imta remontuoti. Kitąmet planuojama daiktų keitimąsi vykdyti KRATC administruojamose Neringos, Palangos, Kretingos, Šilutės aikštelėse.

Kol kas nebereikalingi daiktai priimami trijose Klaipėdos miesto aikštelėse, o gyventojams atiduodami Tilžės g. 66A mainų stotelėje IMK. Čia įrengtas paviljonas jiems saugoti ir remontuoti.

Taip pat dalijimosi daiktais taškus galima rasti ir Šiaulių bei Alytaus regionuose.