Prigijo ir gyvenime, ir kalboje

Per trejus metus „Atliekų kultūra“ sukūrė tokius sėkmingus projektus bei iniciatyvas kaip dalijimosi daiktais stotelių „DĖK‘ui“ tinklas, „Atliekų kultūros“ egzaminas, „Atliekų kultūros indeksas“, „DĖK‘ui“ butikas , „DĖK‘ui dirbtuvės“ bei „Švaros ambasadoriai“.

Projektą vykdančio Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktoriaus Tomo Vaitkevičiaus teigimu, prasidėjusi kaip regioninis projektas, „Atliekų kultūra“ sparčiai augo bei pelnė gyventojų pripažinimą. „Labai džiaugiuosi, kad tas pripažinimas peraugo į sėkmingą bendradarbiavimą su Panevėžio, Klaipėdos ir Utenos regioniniais atliekų tvarkymo centrais, prie „Atliekų kultūros“ prisideda vis daugiau visuomeninių iniciatyvų.

Po „Atliekų kultūros“ vėliava sukurtos iniciatyvos tapo žinomos visos šalies mastu ir džiaugiuosi, kad žmonės mus atpažįsta. Visų šalies regionų gyventojai „Atliekų kultūroje“ semiasi žinių ir tikėjimo, kad jų veikla ir pastangos aplinkosaugos srityje tikrai duoda ir duos rezultatų“, - sakė VAATC direktorius.

Pašnekovas taip pat pastebėjo, kad per šį laikotarpį pavyko įrodyti, jog aplinkosaugos projektai nebūtinai yra reklaminiai, nors ir tenka pripažinti, kad daugelis panašių projektų būna skirti ne tiek šviesti ir ugdyti žmonių sąmoningumą, kiek tėra būdas trumpalaikei savireklamai. „Nepaisant to, kad daug kas „Atliekų kultūrai“ žadėjo tokį pat likimą, ji gyvuoja jau trejus metus ir nepanašu, kad šis projektus turėtų pabaigą. Tai tikrai yra unikalus projektas.

Vienas iš įspūdingiausių pasiekimų yra tai, kad „Atliekų kultūra“ tapo tarsi bendriniu žodžių junginiu. Ji sėkmingai įsiterpė į mūsų žodyną ir šią sąvoką pradėjo vartoti visi. Tai nors ir yra tik žodžiai, bet jie tampa kodu elgesio pasirinkimams, o kartu yra ir pripažinimas, kad elgesio su atliekomis standartai yra visos kultūros dalis“, - sakė T. Vaitkevičius bei pridūrė, kad per šį laikotarpį pastebimai keitėsi ir visuomenės sąmoningumas, požiūris į rūšiavimą bei kitus dalykus, kuriuos akcentuoja šis projektas.

Tradicija tapsiantys apdovanojimai

Viena iškilmingiausių ir laukiamiausių gimtadienio šventės akimirkų tapo specialūs apdovanojimai, kurie buvo įteikti prie projekto prisijungusiems bendruomenės nariams. Nominantai bei laimėtojai buvo renkami septyniose kategorijose. Visi nominantai buvo išrinkti socialiniuose tinkluose jau susibūrusios bendruomenės ir sekėjų balsavimo būdu, naujienų portale „Delfi“ bei pačių renginio organizatorių.

„Atliekų kultūra“ tapo reiškiniu aplinkosaugos srityje ir jau užima garbingą vietą, yra nuosekli, ilgalaikė, kūrybinga. Norėjome pagerbti žmones, kurie veikia ir deda daug pastangų. Geru žodžiu paminėti iniciatyvas ir svarbius pokyčius visuomenėje darančius darbus bent jau kartą metuose mes tikrai privalome.

Tikiu, kad šie apdovanojimai taps gražia tradicija. Tačiau, kaip ir minėjome gimtadienio metu, nors apdovanoti buvo tik keli „Atliekų kultūrai“ nusipelnę asmenys ar organizacijos, tačiau visi projekto bendradarbiai ir bendraminčiai yra verti šio apdovanojimo už savo tikėjimą ir pasiaukojimą“, - džiaugsmo neslėpė VAATC vadovas.

Giedrius Bučas

„Įvertinimas įpareigoja“

„Metų įvykiu“ tapusio žygio „Už švarią Lietuvą“ iniciatorius Giedrius Bučas pasakojo, kad ši garbingo apdovanojimo sulaukusi jo iniciatyva buvo skirta visuomenės švietimui apie vartojimo kultūrą ir darnaus vartojimo principus. „Vienas iš mano tikslų buvo apkeliauti Lietuvą pėsčiomis ir perduoti svarbią žinutę apie vartojimą, kurią žygio aplink Lietuvą metu išgirdo nemažai žmonių.

Antrasis tikslas buvo rasti ir surinkti visas kelyje pasitaikiusias šiukšles. Netvarkėme didesnių sąvartynų miškuose ir pakelėse, nes tiesiog neturėjome tokių pajėgumų, bet visus juos fiksavome, o pavienes šiukšles surinkome. Viso žygio metu surinkome 1,1 t. šiukšlių“, - pasakojo laureatas.

Dar viena įkvepianti ir prie „Atliekų kultūros“ veiklos nemažai prisidėjusi asmenybė yra „DĖK’ui“ butiko, studijų „Denim Diaries“ ir „Dom Bow Ties“ įkūrėja Milda Paukštė, kuri buvo įvertinta net dviem apdovanojimais. „Metų įkvėpimo“ ir „Metų pasiaukojimo“ nominacijose įvertinta vilnietė visus metus tiek gyvai, tiek per televiziją bei socialiniuose tinkluose, teminių renginių, reportažų, straipsnių bei kitų sumanymų pagalba kalbėjo apie vartojimą ir aplinką, kurioje gyvename. Pagrindinė jos veiklų žinutė yra apie tai, kad turime mylėti, gerbti bei tausoti aplinką kurioje gyvename, nes tik nuo mūsų visų priklauso, kokia ji bus rytoj.

Milda Paukštė

Apdovanojimą atsiėmusi vilnietė džiaugėsi, jog visos šios pastangos neliko nepastebėtos tiek projekto „Atliekų kultūra“ kūrėjų, tiek ir bendruomenės narių. „Įvertinimas, žinoma, šiek tiek įpareigoja bei išgąsdina, nes atrodo, o ką dabar reikės daryti? Dar labiau stengtis, dar atkakliau siekti, kad „Atliekų kultūra“ taptų mūsų bendros kultūros dalimi.

Šių metų apdovanojimus vertinu kaip padėką projektų kūrėjams, bendruomenėms už įdėtas pastangas ir tikiu, kad po kelerių metų bus dar daug daugiau pretendentų į apdovanojimus“, - sakė ji bei pastebėjo, kad kuo atsakingesniais vartotojais tapsime, tuo atsakingesni ir labiau pažengę būsime ir atliekų kultūros tema.

„Metų kūrėjo“ titulas šiemet atiteko „Atliekų kultūra“ TV laidų scenarijų autorei ir režisierei Rūtai Lukoševičiūtei-Daudienei. Tuo tarpu „Metų žinovo“ nominacija susieta su 2020 m. pavasarį vykusiu „Atliekų kultūros“ egzaminu – į apdovanojimą pretendavo geriausiai šiame VAATC projekte pasirodę dalyviai. Nominacijos laimėtoja tapo biologijos mokytoja iš Gargždų, „Vaivorykštės“ gimnazijos Raimonda Kundrotienė. Pedagogė paskatino net 200 savo mokinių dalyvauti „Atliekų kultūros“ egzamine.

„Metų DĖK‘ui“ nominacija buvo skirta žmonėms bei įmonėms, nuoširdžiai prisidėjusioms prie sklandžios stotelių „DĖK‘ui“ veiklos, kurios naudotiems, tačiau savo funkcionalumo dar nepraradusiems daiktams suteikia antrą šansą, veiklos ir vystymosi. „Metų „DĖK‘ui“ nominacija renginio metu buvo apdovanotas „DĖK’ui“ stotelių savanorių veiklą koordinuojantis VšĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius.

„Patikimam partneriui, kuris tinkamai vykdo savo įsipareigojimus ir laikosi duoto žodžio“, - skelbdamas „Metų draugo“ nominacijos laimėtoju tapusią integruotos komunikacijos agentūrą „Nuostabu“ sakė šventės vedėjas.