„DĖK‘ui“ dirbtuvėse įgyvendinamu projektu „Atsinaujink“ siekiama padėti žmonėms iš socialiai pažeidžiamų grupių bei turintiems mažiau galimybių darbo rinkoje įgyti daiktų taisymo įgūdžių bei juos pritaikyti tiek kasdienybėje, tiek profesinėje veikloje. Tris valandas trukusiose pirmose dirbtuvėse 5 projekto dalyviai mokėsi atrenovuoti naudotą spintelę. Kaip pasakoja projekto „Atsinaujink“ koordinatorė Karolina Mumgaudytė, „Dėk‘ui“ dirbtuvėse buvo pateikta išties daug naudingos informacijos: „Kiekvienas prisilietimas renovuojant daiktus reikalauja žinių, tad sužinojome apie medieną, naudojamas technikas, nusprendėme, kaip apipavidalinsime spintelę, kokią spalvų gamą pasirinksime, gavome ir praktinių patarimų, kuriuos galima panaudoti namuose visiems.“

DĖK'ui butikas

K. Mumgaudytės teigimu, vykdant projektą orientuojamasi į dalyvius, siekiama, kad dirbtuvės būtų įdomios ir įtraukiančios: „Aprodžius daiktų dalijimosi stotelę bei papasakojus apie „Atsinaujink“ projektą, stengėmės pasikalbėti su kiekvienu dalyviu atskirai, sužinoti, kokio darbo ieško, ko tikisi iš dirbtuvių. Džiaugiamės, kad jau per pirmas dirbtuves pavyko pastebėti, kad žmones supranta, jog iš paprastų dalykų gali kurti vertę, užsiimti tuo ne tik laisvalaikiu, bet ir iš to užsidirbti. Tiesiog reikia norėti ir turėti šiek tiek įgūdžių bei technikos. Manau, kad dalyviams puikiai pavyko, nes atrenovuota spintelė „išgaravo“ per dieną“, – šypsosi projekto koordinatorė.

Dirbtuvių idėja – užprogramuota dar kuriant „Dėk‘ui“ stoteles

Prieš dvejus metus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) pradėtas kurti „DĖK’ui“ stotelių tinklas bei vystoma daiktų dalijimosi idėja sulaukė didžiulės sėkmės – šešiolikoje veikiančių stotelių į naujų šeimininkų rankas pateko jau daugiau nei 11 tūkst. daiktų. Kaip teigia VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius, „Dėk‘ui“ dirbtuvių idėja buvo užprogramuota dar kuriant stoteles, tereikėjo ją išvystyti.

DĖK'ui butikas

Anot VAATC direktoriaus, buvo laukiama dalijimosi daiktais stotelių plėtros bei visuomenės palaikymo, o dabar jau džiaugiamasi norinčių prisidėti visuomenininkų dėmesiu. „Iki šiol didžiausias dėmesys buvo skiriamas atliekų perdirbimui, tačiau gerokai aukščiau yra prioritetas atliekų prevencija bei jų paruošimas pakartotiniam panaudojimui. „DĖK’ui dirbtuvių“ bendradarbiavimas su projektu “Atsinaujink“ – geroji pakartotinio panaudojimo praktika Lietuvoje, kuri, tikimės, toliau sėkmingai plėtosis. Kviečiame ir laukiame visų, kurie projektais, sumanymais ar tiesiog savo rankomis galėtų prisidėti prie daiktų remonto ir atnaujinimo“, – sako T. Vaitkevičius.

DĖK'ui butikas

Ne vienerius metus ir pats stotelėje „DĖK’ui“ savanoriaujantis VŠĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius pasakoja su panašiomis iniciatyvomis jau susipažinęs kitose ES šalyse. „Manome, kad stotelės „Dėk‘ui“ yra tinkama erdvė ne tik apsikeitimui daiktais, tačiau ir jų taisymui. Pateikiama nemažai tyrimų, rodančių, kad didelė dalis daiktų yra išmetami būtent tokiose didelių gabaritų atliekų priėmimo aikštelėse, nors atlikus nedidelius pataisymus – jie būtų tinkami naudojimui. Projekte norėjosi įterpti ir socialinį elementą – vystant šią veiklą padėti ir soc. pažeidžiamoms grupėms“, – teigia D. Tracevičius.

DĖK'ui butikas

Nors „DĖK’ui“ stotelės susilaukia daugybės lankytojų, tačiau, T. Vaitkevičiaus teigimu, Lietuvoje vis dar susiduriame su iššūkiu, jog esame nelinkę įsigyti naudotų daiktų: „Lietuviai iš tiesų labai noriai dalijasi daiktais, kurie yra panaudoti, bet įsigyti pataisytus, remontuotus daiktus jiems yra pakankamai sudėtinga. Mes mieliau renkamės kokią nors pigią produkciją nei kokybišką, sutvarkytą daiktą. Teko girdėti ir tai, jog žmonės, dirbantys pakartotinio daiktų panaudojimo srityje, prasidėjus pandemijai, skaudžiai pajuto jos pasekmes – nutrūkus užsieniečių srautui į Lietuvą, teko susitaikyti su tuo, kad lietuviai dar neturi įpročio įsigyti tokių daiktų ir nesupranta to naudos.

Todėl manome, kad „Dėk‘ui dirbtuvės“ negali būti dirbtinai vystomos pasamdant būrį darbuotojų, kurie taisys daiktus ir juos teks bandyti pardavinėti arba jų remonto kaštus dengti gyventojų už atliekų tvarkymą mokamos rinkliavos lėšomis. Poreikis įsigyti atnaujintus daiktus turi kilti patiems žmonėms, visuomenė turi užaugti priimdama tokius daiktus ir suprasti, kad tai reikalinga aplinkai bei atneša visokeriopą naudą. Džiaugiuosi, jog projektas „Atsinaujink“ netaps našta atliekų rinkliavos mokėtojams – norime išlaikyti koncepciją, kad stotelėse „Dėk‘ui“ daiktus galima pasiimti nemokamai“.

DĖK'ui butikas

Kviečiami prisijungti norintys pasidalinti žiniomis ir gebėjimais

Pusę metų truksiančiame projekte „Atsinaujink“ savo daiktų taisymo bei atnaujinimo įgūdžius lavins 15 dalyvių. „Tai keleriopa nauda, – sako T. Vaitkevičius, – Projekte dalyvaujantys žmonės gaus naujų įgūdžių, kuriuos galės pritaikyti darbinėje veikloje, o daiktai, kurie jau buvo panaudoti, bet jiems reikia taisymo ar perdirbimo, galės būti sugrąžinti gyvenimui.“

Prie „Dėk‘ui dirbtuvių“ veiklos gali prisijungti ir tie, kas norėtų pasidalinti savo laiku, įgūdžiais,žiniomis ar turimais įrankiais „Kviečiame visus meistrus, kurie norėtų prisidėti prie „Dėk‘ui dirbtuvių“ veiklos. Čia turėsite puikią erdvę geriems ir prasmingiems darbams – suremontuosite kažką pradžiuginsiantį daiktą, pasidalinsite savo žiniomis bei gebėjimais“ – sako T. Vaitkevičius.