DAROM IKI GALO. Surink. Rūšiuok. Priduok

Ne vienerius metus Lietuvoje gyvuojanti akcija „Darom“ atliko kilnią misiją ir atkreipė visuomenės dėmesį į aplinkos tvarkymosi svarbą, tačiau kaip pastebi Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevičius, atėjo laikas keisti požiūrį ir suprasti, kad tvarkymasis – tai ne tik šiukšlių surinkimas.

„Jau kurį laiką stebėjome nedžiuginančią tendenciją, kuomet tiek pačių gyventojų, tiek kai kurių valstybės tarnautojų tarpe susiformavo suvokimas, esą metuose yra tik viena diena, kada reikia tvarkytis ir jos metu pakanka surinktas šiukšles suversti į vieną krūvą, nesirūpinant kas toliau su ja bus. Dar daugiau, ta diena buvo imtasi naudotis kaip proga nemokamai atsikratyti metus kauptomis atliekomis.

Mes kviečiame tvarkytis, tačiau skatiname tai daryti nuolatos, nelaukiant tos vienintelės dienos metuose, – sako VAATC direktorius, projekto „Atliekų kultūra su DAROM“ iniciatorius Tomas Vaitkevičius. – Visus norinčius tvarkytis šiais metais kviečiame tai daryti atsakingai – ne tik surinkti šiukšles, bet ir tinkamai jas išrūšiuoti ir perduoti atliekų tvarkytojams“ .

Akcijos „Mes Darom“ komunikacijos vadovė Toma Buivydaitė pastebi, kad „Darom“ visuomet buvo dedikuota viešųjų erdvių tvarkymui. Tokio požiūrio laikomasi ir dabar, tačiau stebint tendencijas ir sąmoningėjančią visuomenę, atėjo metas natūraliems pokyčiams.

„Pradėję darbus norėjome kuo plačiau matyti su kokiomis problemomis susidurdavo akcija. Natūralu, kad kalbėjome ne tik su savivaldybėmis, ilgamečiais „Mes Darom“ savanoriais, bet ir atliekų tvarkytojais. Visų įvardinti iššūkiai buvo skirtingų perspektyvų ir šiemet taikomas akcijos formatas yra kompromisas tiek COVID-19 kontekste, tiek atsižvelgiant į tai, kad per 14 akcijos metų situacija Lietuvoje taip pat pasikeitė, – sako „Mes Darom“ vadovė. – Mūsų vizija paprasta – tikimės, kad akcijos kada nors išvis nebereikės, nes tvarkymasis taps įpročiu. Pandemijos akivaizdoje matome galimybę pokyčiams, tad šiemet tvarkymasis atiduodamas į dalyvių rankas iki galo.“

Surinktos atliekos turi keliauti į regionų atliekų tvarkymo centrus

Prisidėję prie aplinkos tvarkymosi, akcijos dalyviai ne visuomet susimąstydavo, o kur gi iš tiesų nukeliauja surinktos šiukšlės ir kas apskritai jomis turėtų pasirūpinti. Todėl šiais metais akcija „Darom“ skatina pasirūpinti atliekomis iki galo – taip, kaip tai žmonės darytų kasdien: surinkti, išrūšiuoti ir išmesti jas į toms atliekoms skirtus konteinerius arba pristatyti į regionų atliekų tvarkymo centrų (RATC) valdomas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

„Pastebėjome, kad po ankstesnių „Darom“ akcijų, atliekų tvarkytojai susidurdavo su iššūkiais, kaip panaikinti naujai suformuotą šiukšlyną ir išaiškinti, kad tai tikrai nėra nemokamai tvarkoma atliekų sunešimo vieta, – sako VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius. – Kitas svarbus dalykas – tai atliekų rūšiavimas. Anksčiau gyventojų surinktos ir į vieną krūvą sudėtos atliekos neturėjo kitos perspektyvos, kaip tik keliauti į sąvartyną. Šiais metais skatiname ne tik surinkti, bet ir tinkamai išrūšiuoti. Rastas pakuotes ir antrines žaliavas teliks išmesti į joms skirtus konteinerius, o kitas atliekas pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Ir dar kartą pakartosiu – tai galima daryti kasdien, o ne tik Darom metu“.

Surinkus bešeimininkes atliekas, jos priklauso tam, kas jomis nusprendė pasirūpinti, tad pristačius akcijos metu surinktas atliekas į RATC gyventojų bus prašoma užpildyti deklaraciją, bus tikrinama ar šiukšlės išrūšiuotos.

„Esame dėkingi Lietuvos RATC, nes dauguma iš jų pasiūlė lanksčias galimybes ir priims akcijos metu surinktas atliekas iš gyventojų, neskaičiuodami jų į metinius atliekų limitus, – sako „Mes Darom“ komunikacijos vadovė Toma Buivydaitė. – Tam, kad pavyktų išvengti eilių, RATC akcijos dienomis į pagalbą atvyks mūsų savanoriai.

Kai kurie RATC taip pat prailgina savo darbo laiką. Vieningų sąlygų nėra, su kiekvienu RATC partnerystės forma derinama atskirai, tad visą informaciją apie akcijos metu RATC taikomas sąlygas, darbo laiką bei nuorodas į atliekų surinkimo aikšteles galite pasitikrinti svetainėje www.mesdarom.lt.“

Akcija šiais metais vyks išmaniai

Siekiant sumažinti būriavimosi tikimybę, šiais metais akcija vyks gegužės 7-8 d. Norintieji dalyvauti turėtų parsisiųsti mobiliąją programėlę „Mes Darom“, kurioje bus pažymėtos tvarkytinos teritorijos bei savanorių buvimo vieta, kur dalyviai galės pasiimti surinktų atliekų rūšiavimui skirtus maišus.

Jei nėra galimybės tinkamai pasirūpinti rastomis šiukšlėmis (jos per didelės, sunkios ar specifinės) kviečiama pasinaudoti galimybe ir pažymėti „šiukšliną vietą“ mobiliojoje aplikacijoje, kurioje taip pat galite pasitikrinti informaciją apie savivaldybės iniciatyvas: galbūt savivaldybė savarankiškai inicijuoja dalyvių registraciją, dalina maišus prieš akciją ar vis dar rūpinasi atliekų išvežimu nurodydamos atliekų surinkimo punktus.

Rūšiavimo atmintinę ir daug kitų atsakymų į klausimus galima rasti svetainėje www.mesdarom.lt ir mobiliojoje programėlėje prieš akciją. Visi dalyviai kviečiami laikytis saugumo reikalavimų: dalyvauti ne daugiau kaip po du šeimos ūkius (iki 5 žmonių viename), laikytis atstumų bei dėvėti nosį ir veidą dengiančias kaukes.