Kiekvienas daiktas – būsima atlieka

Kaip rašoma „Los Angele Times“, vidutiniškai namų ūkis Jungtinėse Amerikos Valstijose valdo 300 tūkst daiktų – nuo sąvaržėlių popieriui iki lyginimo lentų. Amerikoje auga mažiau nei 4 proc. visų planetos vaikų, bet jiems priklauso beveik pusė pasaulyje sukuriamų žaislų ir vaikiškų knygų. Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje dešimtmečiui jau priklauso 238 žaislai, o kasdien jis žaidžia vos su 12 iš jų, skelbia „The Telegraph".

„Yra įvairios statistikos apie daiktus ir atliekas. Ji šiek tiek keičiasi, bet nėra abejonės, kad 100 proc. įsigytų daiktų anksčiau ar vėliau tampa atliekomis“, – sako Milda Paukštė iš senamiestyje nebereikalingus gerus daiktus priimančio ir dalį jų mainams pasiūlančio „DĖK’ui“ butiko.

Prieš dvejus metus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) pradėtas kurti „DĖK’ui“ stotelių tinklas bei vystoma daiktų dalinimosi idėja sulaukė didžiulės sėkmės. Šešiolikoje veikiančių stotelių „DĖK‘ui“ vėl reikalingi tapo jau daugiau nei 11 tūkst. daiktų.

Pasižvalgėme po „DĖK’ui“ lentynas – kas laukia naujo šanso? Į šią neįprastą ekskursiją leidžiamės su „DĖK’ui“ stotelių pulsą puikiai jaučiančia VAATC projektų vadove Regina Janutėniene ir „DĖK’ui“ butiką savo studijoje įkurdinusia Milda Paukšte.

Daiktai gražuoliai

Prie gražuolių galima priskirti puikios būklės interjero detales, paveikslus, šviestuvus, drabužius, rankines, indus, žaislus ir suvenyrus, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių nepritapo bei galiausiai buvo atiduoti.

„Kaip girdėjau sakant dizainerę Dalią Mauricaitę–Kalinauskienę, daiktų gražuolių galėtų visai nebūti mūsų namuose, bet mes juos įsileidžiame. Kartais tai įvyksta dėl mados, o kartais toks daiktas į namus atkeliauja kaip dovana, nusiperkama susigundžius nuolaida, susiviliojus nuomonės formuotojų patarimais, o ne dėl realaus poreikio.

Atiduodami tokius daiktus butike žmonės neretai palydi juos sakydami: naujas, bet nepritaikiau. Gražus, bet atsibodo ir panašiai“, – pasakojo M. Paukštė.

Tokie daiktai gali tiek lengvai papuošti, tiek palengvinti kitų žmonių buitį. Kartu tam nereikia papildomai išlaidauti ar eikvoti gamtos resursų.

Daiktai darbštuoliai

Darbštuoliais daiktais vadinami baldai, televizoriai, dulkių siurbliai, automobilinės kėdutės, vežimėliai ir kiti vaikų daiktai, indai, narvai gyvūnams, knygos, muzikos instrumentai, kurie buvo naudojami, tebėra funkcionalūs, bet nebereikalingi dėl pasikeitusių aplinkybių ar įsigijus naujesnius.

Dalintis šiais daiktais užuot pardavus žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių – vertindami savo laiką labiau nei tikėtinas pajamas, norėdami kuo greičiau atsikratyti ar tiesiog palaikydami mainų idėją.

„Žmonės Lietuvoje dosnūs ir geri. Tik mes per retai apie tai kalbame. Džiugu, kad į dalijimosi daiktais procesą vis labiau įsitraukia ir įmonės, individualiose veiklose dalyvaujantys asmenys.

Kai į „DĖK’ui“ stotelę atkeliavo pirmas pianinas, buvo nuostabu. Jis toliau suskamba ir teikia naudą mokykloje. Tiek pianinų, tiek akordeonų iš „DĖK’ui“ iškeliavo ne vienas. Norėtųsi tikėti, kad jie džiugina tuos, kuriems jų tikrai reikėjo“, – sakė R. Janutėnienė.

Prie daiktų darbštuolių būtų galima priskirti ir 0,5 litrų talpos užsukamus stiklainius. Atvežti į „DĖK’ui“ stoteles jie toliau naudojami „Maisto banke“ sriuboms, padažams ar uogienėms konservuoti.

Daiktai – įkvėpėjai

Kartu su įkvėpimu ateina daiktai, laukiantys darbščių rankų bei kūrybingo žvilgsnio: paklypusios kėdės, spintelės, pablukę foteliai, sofos, buities prietaisai ar vaikų žaislai, praradę vieną iš kelių savo funkcijų drabužiai. Šiuos daiktus pirmiausia pastebi žmonės, kurių veikla ar laisvalaikis susiję su antriniu dizainu ir daiktų atnaujinimu.

Vienoje iš „DĖK’ui“ stotelių dirba auksarankė dekupažo meistrė Kristina Smachtina, kurios pomėgis įkvėpė Jašiūnuose esančioje stotelėje rengti dekupažo pamokas.

„Tokios veiklos keičia požiūrį į nebenaudojamą daiktą, o pamokos dalyvis pamato ir kartu nustemba, ką gali sukurti savomis rankomis. Įvyksta kažkas ypatingo – dekupažuojamas daiktas tarsi pats prisijaukina žmogų, kuris anksčiau į jį nekreipė dėmesio.

Turime planų ir kitose stotelėse rengti daiktų atnaujinimo dirbtuves bei mokymus“, – atskleidė R. Janutėnienė.

Įvairiausių dirbtuvių pernaudojant atkeliavusius daiktus jau surengė ir „DĖK’ui“ butikas: kilimėliais bei krepšeliais virto trikotažinių marškinėlių juostos, buvo atnaujinti tekstiliniai pirkinių maišeliai, o įvairios vazelės ir taurės tapo žvakidėmis.

„Paskelbus karantiną „DĖK’ui“ dirbtuves pradėjome rengti per nuotolį. Susibūrę prie ekranų, dirbtuvių dalyviai kartu taisė senas knygas, kūrė joms viršelius, perkonstravo pabodusią bižuteriją, adė bei lopė vaikiškus drabužius, dalinosi patirtimis. Smagu, kad virtualiai prisijungdavo gerokai daugiau žmonių, nei būtume galėję pakviesti į „DĖK’ui“ butiką“, – džiaugėsi M. Paukštė.

Dalyvavimas „DĖK’ui“ dirbtuvėse dalyviams nekainuoja. Jas dovanoja ir tausoti daiktus kviečia Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC).

Daiktai mįslės

Kaip mįslės į stoteles ir butiką atkeliauja baldų dalys, remonto priemonių likučiai, vaikiškos dėlionės bei konstruktoriai be pakuočių, papildomos buities prietaisų detalės ar antgaliai, kurie nebuvo naudoti, šviestuvų gaubtai.

Mažyčių sėkmės istorijų „DĖK’ui“ stotelių darbuotojai ir savanoriai papasakotų ne vieną.

„Sulūžus vienos senjorės dušo galvutei, tą pačią savaitę į DĖK’ui atkeliavo tinkama, tik labai užkalkėjusi. Tereikėjo išvalyti ir ji džiugina iki šiol. Panašiai išsisprendė ir surūdijusio metalinio siurblio vamzdžio bėda – radome lygiai tokį, atneštą be likusių siurblio dalių“, – pasakojo senatvės namų „Orūs namai“ įkūrėja Marija Bunkaitė, ketvirtadieniais savanoriaujanti vienoje iš stotelių „DĖK’ui“.

Daiktai eksponatai

Eksponatais galima pavadinti laidinius telefonus, senus radijo imtuvus, filmus DVD diskuose, kompaktinių diskų laikiklius, senas siuvimo mašinas, sovietmetį menančius lagaminus, rankines dokumentams, kai kurias intejero detales.

„Visuotinio deficito laikais žmonės išmoko bei priprato daiktus kaupti, gražesnį rūbą ar indą taupyti laukiant šventės, o jei kažko nelabai reikia, nunešti į rūsį, sandėliuką, ar garažą su viltimi, kad prireiks. Šie daiktai dažnai būdavo pamiršti“, – pastebėjo R. Janutėnienė.

Dalis jų šiandien jau praradę aktualumą, bet dar gali pradžiuginti senienų medžiotojus, praeities dizainu besidominčius žmones. Kartais tokių akcentų reikia trumpam – šventei, fotosesijai ar pamokai. Čia „DĖK’ui“ stotelės gali būti ypač naudingos.

„Klausydami proto lengvai suprasime, kaip svarbu tausoti aplinką ir rūšiuoti. Jei klausysime savo širdies, dalinsimės tiek daiktais, tiek gerumu“, – neabejoja R. Janutėnienė.

Palikti ar apžiūrėti ir pasiimti sau „DĖK’ui“ daiktus yra nesudėtinga. Daugelis jų pasiūlomi www.stoteledekui.lt.

Tikimasi šią idėją ir toliau plėtoti įvairiais formatais bei skirtingose erdvėse. Džinsų atnaujinimo studijoje „Denim Diaries“ Vilniaus senamiestyje įsikūręs „DĖK’ui“ butikas – tik pirmasis to pavyzdys, galintis tapti ir kitų atsakingų verslų dalimi. Ateityje VAATC planuoja dar plėsti ir „DĖK’ui“ stotelių tinklą.

Geras pavyzdys sklinda plačiai

Panašios gerų daiktų dalijimosi sistemos veikia ir kituose šalies regionuose. Utenos regione veikia 5 dalijimosi daiktais stotelės „Dalinkimės“, kurias rasite Utenoje, Zarasuose, Anykščiuose, Ignalinoje ir Molėtuose.

Šiaulių regione atsakingo vartojimo idėją palaiko „Daiktų kiemas“ – jie laukia aštuoniose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse Šiaulių miesto bei rajono, Kelmės, Pakruojo, Radviliškio, Joniškio ir Akmenės savivaldybėse. Daugiau informacijos rasite čia.

Trijose Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse pastatyti specialūs konteineriai, kuriuose laikinai sandėliuojami klaipėdiečių atvežti nebereikalingi baldai, buities reikmenys, kuriuos galima pasiimti nemokamai. Daiktus dovanoti galima ir nuotoliniu būdu, nuotraukas ir aprašymus įkėlus į https://mano.kratc.lt/exchange

Panevėžio regione numatyta įrengti 10 punktų, kuriuose tinkami naudoti daiktai bus prikeliami naujam gyvenimui.

Savanorius, norinčius prisidėti prie „DĖK’ui“ stotelių veiklos, kviečiame susisiekti el. paštu stoteledekui@vaatc.lt