Metų įvykis – nuo žygio iki jėgainės

„Kai tave supa žmonės, kurie pasirengę atlikti savo darbą atiduodami visą save, savaime ateina noras jiems atsidėkoti tuo pačiu – taip gimė ne tik nominacijų idėja, bet ir jų pavadinimai: Metų įkvėpimas, Metų kūrėjas, Metų žinovas, Metų pasiaukojimas, Metų „DĖK’ui“, Metų draugas ir Metų įvykis“, – džiaugiasi „Atliekų kultūros“ iniciatoriaus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevičius.

VAATC vadovas sako, kad per dvejus „Atliekų kultūros“ gyvavimo metus, teko susidurti su daugybe žmonių, kuriems rūpi atliekų sektorius. Jie savo darbais, idėjomis, iniciatyvomis mielai prisidėjo prie jos tobulinimo, plėtros, tad projekto sėkmė neatsiejama nuo jų indėlio – veiklumo, kūrybingumo bei geraširdiškumo.

Nominacija „Metų įvykis“ drąsiai gali būti vadinama nacionaline, nes jai „Atliekų kultūros“ sekėjai socialiniame tinkle „Facebook“ siūlė įvairiose šalies vietose kilusias iniciatyvas: žygis „Už švarią Lietuvą“; „Maisto bankas“ ir jų maisto perdirbimo virtuvė; Vilniaus kogeneracinė jėgainė; dalijimosi daiktais iniciatyvos „Daiktų kiemas“ Šiaulių regione ir „DĖK’ui“ butikas Vilniaus senamiestyje; „Viada LT“ iniciatyva degalinėse atsisakyti pakuočių, kurių sudėtyje yra plastiko; „Utenos trikotažo“ nepanaudotos tekstilės mažinimo misija kuriant drabužius vaikams; kojinių prekės ženklas „Ūkai“, kurie pirmieji šalyje pradėjo gaminti kojines iš perdirbto plastiko; Aplinkos ministerijos žingsniai kuriant maisto/virtuvės atliekų tvarkymo infrastruktūrą.

Atliekų tema – ne itin gardi

Pretendentus į kitas nominacijas siūlė ir rinko VAATC komanda, nuolat bendradarbiaujanti su daugybe atliekų sektoriui neabejingų žmonių – tiek pavienių, tiek atstovaujančių įvairioms įmonėms bei organizacijoms. Tai padeda tobulinti atliekų tvarkymo procesus ir kurti gerovę ne tik Vilniaus apskrityje, bet kur kas plačiau.

„Atliekos – ne pati geriausia tema pokalbiui prie stalo, tačiau tai nepaneigia jos svarbos. Šiame sektoriuje dirbantys žmonės deda didžiules pastangas, kad gyventume patogiau ir švariau, bet juos paprastai prisimename tik tuomet, kai kas nors būna netvarkoje. Šie apdovanojimai – puiki proga įvertinti jų indėlį“, – pabrėžė VAATC vadovas Tomas Vaitkevičius.

„Metų įkvėpimu“ pretenduoja tapti tie, kurie atliekų tvarkytojus įkvėpė reikšmingiems pokyčiams. „Metų pasiaukojimu“ – neskaičiavusieji savo laiko, jėgų ar lėšų, kad prasmingos idėjos įgautų apčiuopiamą formą. „Metų kūrėjo“ vardo verti žmonės, kurių originalūs darbai – reportažai, straipsniai, piešiniai, laidos bei renginiai padėjo visuomenei geriau suprasti tinkamo atliekų tvarkymo svarbą ir šioje srityje kylančius iššūkius.

Tomas Vaitkevičius

Per pastaruosius dvejus metus projekto „Atliekų kultūra“ informacija pasiekė lietuvius televizijos bei radijo laidomis, straipsniais įvairiose žiniasklaidos priemonėse, renginiais bei iniciatyvomis socialiniuose tinkluose.

Naujos tradicijos pradžia

„Metų žinovo“ nominacija siejasi su pavasarį vykusiu „Atliekų kultūros“ egzaminu – į apdovanojimą pretenduoja geriausiai šiame VAATC projekte pasirodę dalyviai.

Žmonių noras pasitikrinti atliekų kultūros žinias bei didžiulis aktyvumas organizatorius maloniai nustebino. Įvardindami geriausius jie tikisi dar labiau motyvuoti visus dalyvavusius, paskatinti juos plačiau domėtis šia tema ir su nekantrumu laukti egzamino kitais metais.

Dar viena svarbi VAATC veiklos dalis – dalijimosi daiktais stotelės DĖK’ui. Tai – išeitis turintiems nebenaudojamų, bet vis dar puikių daiktų bei tiems, kurie mielai priglaustų jau naudotus daiktus užuot pirkę naujus. Šiam projektui pasitelkiami ir savanoriai.

„Metų DĖK’ui“ nominacija įvertins žmones bei įmones, nuoširdžiai prisidėjusias prie sklandžios stotelių DĖK’ui veiklos ir vystymosi.

„Ši iniciatyva įtraukia vis daugiau žmonių. Jie nori ne tik dalintis, bet ir suteikti galimybę dalintis kitiems, įsitraukia ir įmonės. Jų dovanoti baldai, įranga tampa didžiule parama bei paskata veikti kitiems ir prisidėti prie gerų darbų“, – apie pretendentus užsiminė T. Vaitkevičius.

O „Metų draugo“ nominacija bus įvertinti patikimi įmonės partneriai.

„Projektas „Atliekų kultūra“ yra tarsi skėtis, apjungiantis įvairiausias iniciatyvas, kurių svarbiausias tikslas – tvarkingesnė kasdienybė. Dirbant išvien pavyksta lengviau ir greičiau įgyvendinti prasmingas idėjas. Kiekvienas iš pretendentų yra vertas apdovanojimo, tačiau iš viso bus išrinkti tik septyni nugalėtojai. Paskelbti laimėtojus buvo planuota lapkričio mėnesį „Atliekų kultūros“ apdovanojimų renginyje, tačiau dėl karantino jis nukeltas į pavasarį.

Mūsų tikslas, kad šie apdovanojimai taptų gražia tradicija ir tokia forma galėtumėme padėkoti kūrybingiems, iniciatyviems, darbštiems žmonėms, suprantantiems „Atliekų kultūros“ bei atliekų tvarkymo sektoriaus darbo prasmę“, – tikisi VAATC vadovas T. Vaitkevičius.

Kviečiame balsuoti:

Balsavimas vyks iki 2021 m. sausio 31 d.