Šaldytas daržoves galima laikyti dvejus metus

Ekologišką ūkį turinti Ieva Stragytė pirmiausia atkreipia dėmesį, kad norint ilgiau išlaikyti daržoves šviežias, reikia atkreipti dėmesį į jų rūšį – būtent tai lemia sodo gėrybių laikymo sąlygas.

„Šaldytuve nepatartina laikyti pomidorų – nei sveikų, nei jau prapjautų. Jie noksta šilumoje ir turėtų būti suvartoti per kelias dienas nuo įsigijimo. Daugelio prieskoninių žolelių ir lapinių augalų, pavyzdžiui, bazilikų, taip pat svogūnų, česnakų bei agurkų nepatartina laikyti šaldytuve“, – pataria I. Stragytė.

Vis dėlto kai kurioms daržovėms šaldytuvas – puiki laikymo vieta.

„Šaldytuve reikėtų laikyti morkas, kopūstus, brokolius, šparagines pupeles, burokėlius – šios daržovės puikiai išlaiko šviežumą, jei yra laikomos žemoje temperatūroje“, – tikina ūkininkė.

Pasak jos, kai kurios daržovės išsilaiko šviežios ir kambario temperatūroje. Moliūgai, cukinijos, bulvės, svogūnai, česnakai – šias daržoves reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje. Tačiau jei namuose yra per šilta, bulvių kambaryje laikyti nereikėtų.

„Kol neprapjauti, moliūgai bei cukinijos kambario temperatūroje gali išbūti ir iki kito pavasario, tačiau bulvėms labai svarbi temperatūra ir tamsa. Geriausia temperatūra bulvėms – iki 15 laipsnių šilumos. Tad jei namuose yra labai šilta, bulvės pradės ne tik leisti daigus – jose gali užsiveisti ligas sukeliantys mikroorganizmai. Tokiu atveju, bulves galima laikyti šaldytuve – tik jos ten pasaldėja ir gali šiek tiek pajuoduoti“, – aiškina I. Stragytė.

Kaip teigia ūkininkė, labai svarbu bulves laikyti tamsioje, nedrėgnoje vietoje, o jas nuplauti tik tada, kai planuosite kažką iš jų gaminti.

Daržovių likučius gali išgelbėti šaldymo kamera – daržoves ten galima palikti iki dvejų metų, o ir maistingumas išlieka praktiškai nepakitęs.

„Lyginant su džiovinimu, kai daržovėje naudingų maisto medžiagų lieka 30–40 proc., šaldytų maistingumas siekia iki 70–80 proc. Šaldiklyje dvejus metus galima laikyti ir visas prapjautas daržoves – net pomidorus. Aš pati mėgstu daržoves paruošti porcijomis: sriubai, sultiniui, tada greičiau išsinaudoja“, – pataria ūkininkė.

Greičiau genda ekologiškos ir per anksti nuplautos daržovės

„Užtenka“ Instagramo paskyros kūrėja ir tinklaraštininkė Ugnė Domarkė tikina, kad gyventi „zero waste“ nėra sudėtinga, tereikia planuoti – svarbu daržovių neprisipirkti per daug. Tinklaraštininkė, kaip ir ūkininkė Ieva Stragytė, pabrėžia, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į maisto produktų laikymo sąlygas.

„Svarbu neprisisodinti ir nepirkti per daug. Jei kiekvienais metais vis užauginate daržovių ir vėliau neturite, kur jų dėti, rekomenduočiau kitą sezoną tiesiog mažiau sodinti. Daržoves reikėtų laikyti šaltai, jei norime jas vartoti šviežias. Jei neturite tam sąlygų, daržoves visada galima marinuoti, konservuoti, gaminti sultinį, spausti sultis arba užšaldyti“, – vardija ji.

Anot pašnekovės, dažnas žmogus daro klaidą, kai daržoves ar uogas skuba nuplauti – tuomet jos pradeda greičiau gesti.

„Rekomenduočiau plauti tik tiek, kiek planuojate greitu metu suvartoti. Jeigu daržoves ar salotas pirkote kaip nors įpakuotas plastike, nereikėtų jo jame ir palikti: pakuotės apačioje ima kauptis skystis, atsiranda bakterijų. Taip produkcija greitai tampa nebetinkama naudoti.

Špinatus, gražgarstes ir kitas salotas reikėtų nuplauti, nusausinti bei laikyti šaldytuve, indelyje, ant dungo patiesus popierinio rankšluosčio skiautę. Taip sutraukiama nereikalinga drėgmė, o pačios salotos išlieka traškios. Morkas, brokolius, salierus rekomenduotina šaldytuve laikyti pamerktus į vandenį“, – pataria Ugnė Domarkė.

Ekologiškos daržoves auginanti I. Stragytė teigia, kad priešingai nei pirktos prekybos centruose, ekologiškos daržovės šviežios išlieka 2–3 kartus trumpiau, tad svarbu jas greitai suvartoti.

„Ekologiškos daržovės auginamos be chemijos, tad ir genda greičiau. Pavyzdžiui, salota iš mano ūkio kartais suvysta jau tos pačios dienos vakare. Tačiau tai turi ir privalumų – jei daržovė greitai genda, vadinasi, atkeliavo iš netoli, savyje turi išlaikiusi didžiausią kiekį vitaminų bei kitų naudingų maisto medžiagų“, – tikina ūkininkė Ieva Stragytė.

Pasak jos, nesunaudotus daržovių likučius galima kompostuoti arba ir vėl pasinaudoti šaldymo kamera – net mažiausiai likučiai ateityje gali būti panaudoti.

Šviežumo garantas ir plastikinių indelių alternatyva – bičių vaško drobelės

Kaip teigia pašnekovė, bičių vaško drobelės yra nauja plastikinio pakavimo alternatyva – į ją galima suvynioti prapjautas daržoves ar vaisius, uždengti atidarytas skardines, įvynioti duoną.

„Prapjautus obuolius ir avokadus reikėtų laikyti bičių vaško drobelėje šaldytuve, siekiant išvengti pajuodavimo. Paprasti drobiniai maišeliai praleidžia deguonį, tad, pavyzdžiui, duona, susukta į juos, sudžiūva greičiau, nei suvyniota į vaško drobelę. Kai vaškas susidėvi, drobeles galima atnaujinti arba kompostuoti – jos gaminamos iš medvilnės, tad natūraliai suyra. Veganai gali rinktis sojų vaško drobeles“, – kalba ji.

Ugnė Domarkė pataria bičių vaško drobeles po panaudojimo nuplauti šaltu arba drungnu vandeniu ir pakabinti, kad išdžiūtų. Norint drobelę atnaujinti, tereikia ją apibarstyti vaško drožlėmis ir pakaitinti orkaitėje iki išsilydymo, tada – pakabinti išdžiūti.

Bičių vaško drobelę galima pasigaminti patiems – tereikia nebenaudojamo medvilninio ar lininio drabužio audinio bei įprasto vaško ar jo granulių. Taip pat bičių vaško drobeles galima įsigyti ir ekologiško maisto ir buities priemonių parduotuvėse.

Atmintinė, padėsianti daržoves išlaikyti šviežias

1) Prieskonines žoleles, bazilikus laikykite kambario temperatūroje – galima ir ant palangės;
2) Pomidorai, agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos puikiai išsilaiko šviežūs kambario temperatūroje – nedėkite šių daržovių į šaldytuvą;
3) Bulves laikykite tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje – stebėkite, ar neišleido daigų, nepažaliavo, nesuminkštėjo. Jei taip atsitiko, šių daržovių nebevartokite;
4) Prapjautas daržoves, išskyrus pomidorus, laikykite šaldytuve;
5) Daržovių likučius (net pomidorų!), kuriuos planuojate suvartoti daug vėliau, galite užšaldyti šaldymo kameroje;
6) Nelaikykite daržovių plastmasiniuose indeliuose, kuriuose jas įsigyjote – ten gali pradėti kauptis drėgmė;
7) Plaukite daržoves tik tada, kai planuojate jas vartoti – ši taisyklė negalioja tik salotoms, kurias rekomenduojama nuplauti iš karto.