60 tonų daiktų galėjo tapti atliekomis

Šiandien Vilniaus regione veikia jau 16 dalijimosi daiktais stotelių „Dėk‘ui“. Planuojant tinklo infrastruktūrą pasirūpinta, kad jos būtų prieinamos ne tik sostinės, bet ir jos apskrities gyventojams. Tad, plečiant šį tinklą, stotelės atsirado ne tik Vilniaus mieste, bet ir Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, sostinės rajonuose, taip pat Ukmergėje, Elektrėnuose ir pačiuose Šalčininkuose.

„VAATC“ įmonės direktorius Tomas Vaitkevičius džiaugiasi, kad dalijimosi daiktais stotelės „Dėk‘ui“ sulaukė ne tik gyventojų simpatijų, bet ir pripažinimo – būtent tai nulėmė greitą tinklo plėtrą. Pasak jo, sėkmingai plečiantis stotelių veiklai, atsirado galimybės priimti didesnį kiekį daiktų, tad nuo rudens pristatyta naujovė – prisidėti prie „Dėk‘ui“ pradėtos kviesti ir įmonės.

Įmonės vadovas primena, kad tiek palikti, tiek pasiimti tvarkingus ir tinkamus naudoti daiktus gyventojai bei įmonės gali visiškai nemokamai.

„Džiaugiamės, kad jau dabar galime matyti ryškų pokytį – per nepilnus dalijimosi daiktais stotelių tinklo veiklos metus, daugiau nei 3000 daiktų rado naujus namus, kur bus panaudoti darkart. Jei šie daiktai būtų priduoti kaip atliekos, jų svoris siektų net 60 tonų –“, – apie džiuginančią statistiką kalba T. Vaitkevičius.

Atliekų kultūra

Įmonės vadovas atskleidžia, kad žmonės į stoteles neša įvairiausius daiktus, tačiau daugiausia – vaikų žaislų, vežimėlių ir automobilinių kėdučių. Vis dėlto, iš žmonių namų čia atkeliauja ir įvairūs baldai, buitinė technika, indai – neretai į stoteles žmonės pristato ir visiškai naujus daiktus.

Tuo tarpu įmonės dažniausiai atveža didelius kiekius po remonto likusių statybinių medžiagų, nebereikalingų biuro kėdžių ar technikos ¬– pavyzdžiui, kompiuterių.

Laukia įvairiausių daiktų

„VAATC“ vadovas T. Vaitkevičius pabrėžia, kad nors visai nesvarbu, kokio tipo daiktus atveš gyventojai ar įmonės – tai gali būti nebenaudojami baldai, indai, knygos, žaislai, įmonių atveju – po apdailos ar remonto likęs didelis kiekis statybinių medžiagų, nebereikalingos prekės. Tačiau reikėtų prisiminti, kad daiktai turi būti tinkami naudoti pagal paskirtį.

„Atvežti daiktai negali būti sulūžę ar užteršti – jie turi būti tvarkingi, geros būklės ir tinkamos kokybės, kad žmonės, kurie tą daiktą pasiims namo, džiaugtųsi“, – aiškina jis.

Jis priduria, kad „Dėk‘ui“ stotelės veikia paprastai, tad gyventojams palikti ir pasiimti daiktus yra nesudėtinga bei patogu. Informaciją apie daiktus su nuotraukomis, stotelių darbo laiką, jų adresus galima rasti interneto svetainėje www.stoteledekui.lt – čia pat gyventojai gali rezervuoti ne daugiau nei tris jiems patikusius daiktus.

DĖK'ui

Tinklas plėsis ir toliau

„VAATC“ direktorius teigia, kad dalijimosi daiktais stotelių „Dėk‘ui“ tinklas nuolat sulaukia didelio žmonių aktyvumo ir susidomėjimo. Vilniaus regione numatyta įrengti 23 stotelių „Dėk‘ui“ tinklą: 11 Vilniaus mieste ir 12 kitose Vilniaus regiono savivaldybėse.

Vasario mėnesį atidarytos net keturios naujos stotelės, trys iš jų – Vilniaus mieste, viena – Vilniaus rajone. Naujosios dalijimosi daiktais stotelės „Dėk‘ui“ duris atvėrė Pilaitės mikrorajone, Pramonės ir Liepkalnio gatvėse. Ketvirtoji stotelė atidaryta Vilniaus rajone – Grikienų kaime, Sudervės seniūnijoje.

Jeigu norite tapti stotelių „Dėk‘ui“ savanoriais, rašykite el. pašto adresu stoteledekui@vaatc.lt.