Tvarkant kapavietes svarbu ne papuošimų gausa

„Memorus“ kraštovaizdžio specialistė, kapų dizainerė Eglė Balčiūnienė sako, jog Lietuvoje vis dar atrodo normalu kapus puošti gausybe puokščių ir žvakių. Vis tik, pašnekovė ragina nesivadovauti kiekybės principu: gražiai kapavietę papuošti galima ir vos su keletu papuošimų, kurie vėliau netaps priešu gamtai – nevirs daugybe atliekų.

„Kažkada teko matyti kapavietę, kurioje degė per šešiasdešimt žvakelių. Suprantame, kad žmonės nori tinkamai pagerbti savo artimuosius, tačiau tai darydami dažnai persistengia, o to kaina – dideli atliekų kiekiai, kurie tikrai ne visada yra tinkami perdirbti, nusėda sąvartynuose, vandens telkiniuose ar kitaip užteršia aplinką“, – teigia moteris.

Pasak jos, atėjus Visų Šventųjų dienai ar Vėlinėms kur kas svarbiau yra dvasinis ryšys, o kapų puošimas turėtų tapti saikinga tradicija.

„Minimalizmas visada yra sveikintinas. Tikrai nereikia daugybės papuošimų, kad kapavietė atrodytų graži ir tvarkinga. Savo klientams visada patariame nepersistengti, nenešti gausybės gėlių, nedeginti daug žvakelių. Yra įvairių sprendimų, pavyzdžiui, žvakės ar žibintai, į kuriuos galima įstatyti įdėklus. Nėra poreikio pirkti vienkartinių stiklinių žvakių, kurias po naudojimo tenka tiesiog išmesti. Keisti tik užpildus, o ne pačias žvakes yra ne tik ekologiškiau, bet ir ekonomiškiau“, – tikina E. Balčiūnienė.

Kapinių žvakės

Ką rinktis – gyvas ar netikras gėles?

Kalbant apie plastiko atliekas, anot kraštovaizdžio specialistės, negalima pamiršti plastikinių gėlių, kurių kai kuriais atvejais verta atsisakyti.

„Geriau pasodinti vieną gėlę, atnešti ir padėti nedidelę natūralią puokštę ar, jei esate pakankamai kūrybingi, iš rudens gėrybių (šakelių, samanų, kankorėžių, gilių) patiems suformuoti kokią nors kompoziciją, kuri puoš iki pat žiemos“, – pataria E. Balčiūnienė.

Specialistė pripažįsta, kad kartais netikrų gėlių pasirinkimas gali būti sveikintinas sprendimas.

„Jei netikrų gėlių puokštes ant kapaviečių dėsite norėdami jas laikyti ilgą laiką, tada tai bus kur kas geresnis pasirinkimas nei gyvos gėlės. Pastarąsias reikia dažnai pirkti ir keisti: atėjus šaltiems orams, jos greitai nušąla, o vasarą greičiau nuvysta ir tampa tiesiog atliekomis. Netikras gėles galima išplauti, nuvalyti ir vėl naudoti pavasarį, rudenį ar net žiemą. Tai ekonomiška bei nereikalauja nuolatinės priežiūros“, – sako kapų dizainerė.

Ragina teisingai atsikratyti atliekomis

Nors saikingai puošiant kapus susidarančių atliekų kiekius galima drastiškai sumažinti, visiškai išvengti jų tiesiog neįmanoma, todėl, E. Balčiūnienės teigimu, labai svarbu yra tinkamai pasirūpinti susidariusiomis atliekomis.

Kapinių žvakės

„Tenka pastebėti, kad net ir tose kapinėse, kuriose yra pastatyti atliekų rūšiavimo konteineriai, žmonės dažnai tiek žaliąsias atliekas, tiek plastiką ar stiklą meta į bendrus atliekų konteinerius . To tikrai neturėtų būti. Na, o jei jau nėra galimybės pačiose kapinėse tinkamai atsikratyti stiklu ar plastiku, nemanau, kad labai sunku pasiimti keletą sudegusių žvakių su savimi ir jas išmesti ten, kur tam yra pritaikytos vietos“, – ragina moteris.

Anot jos, ne tik patys žmonės, bet ir savivaldybės turėtų imtis veiksmų, kurie skatintų atsakingą rūšiavimą ne tik namuose ar savo kieme, bet ir kapinėse.

„Edukuoti visuomenę yra ypatingai svarbu. Kuo daugiau informacijos ir galimybių žmonėms bus suteikta, tuo daugiau galimybių, kad jie imsis priemonių ir, tvarkydami kapus, atsikratydami atliekomis, taps atsakingesni“, – sako floristė.

E. Balčiūnienė įsitikinusi, kad naudoti gamtai draugiškas priemones, tvarkant ar puošiant kapavietes, mūsų šalyje vis dar nėra labai įprasta.

„Kad ir kaip būtų gaila, nuo senų laikų mūsų šalyje vis dar yra išlikęs neracionalaus vartojimo ir puošimų įprotis. Pavyzdžiui, nevyriausybinė organizacija „Lapkričio 2-osios draugija“ yra paskaičiavusi, kad kasmet į kapines Vėlinių dienomis yra nunešama bent 2 mln. stiklinių parafino žvakių indelių, kurie, sudegus žvakėms, virsta šimtais tonų atliekų. Tai labai dideli skaičiai, tačiau būtina suprasti, kad žmonėms reikia laiko atsikratyti senųjų įpročių“, – mano kapų dizainerė.

Kapinių žvakės

Ir nors Lietuvoje ekologiškai tvarkomų kapinių klausimas dar nėra plačiai diskutuojamas, užsienyje, ypač Vakarų šalyse, apie tai kalbama ypač dažnai.

„Išmetamų atliekų kiekio ir grunto užterštumo problemai Vakaruose šiuo metu yra skiriama ypač daug dėmesio. Tikiu, kad ateityje ir mes tapsime sąmoningesni bei kreipsime daugiau dėmesio į aplinkosaugą, užmiršime taršias ir aplinkai nedraugiškas mirusiųjų pagerbimo tradicijas“, – teigia E. Balčiūnienė.

Medžiaga parengta pagal VAATC užsakymą. Turinys apmokėtas.

Užsakymo nr.: PT_82661599