Populiariausių savanoriškų draudimų TOP3

„Dažniausiai pasirenkami draudimo polisai – turto, civilinės atsakomybės ir „Kasko“, – sako Pavel Ladziato, Swedbank Privačių klientų tarnybos vadovas.

Specialistas paaiškina, kad turto draudimas reikalingas tuomet, kai klientai draudžia ne tik statinius, bet ir kilnojamą turtą, pavyzdžiui, dviračius, baldus, televizorius. Štai civilinės atsakomybės draudimo prisireikia tais atvejais, kai padaroma žala trečiajai šaliai. „Kasko“ draudimas yra skirtas automobiliams.

Kokią vidutinę mėnesinę įmoką turi sumokėti apsidraudęs klientas? Vidutinė įmoka klientui už „Kasko“ yra 42 eurai per mėnesį, o už turto draudimą – 6-7 eurai per mėnesį.

Lietuvaičiai skuba apsidrausti turtą – gyvybės draudimas palauks

„Įdomus paradoksas: atrodo, svarbiausias dalykas žmogaus gyvenime yra gyvybė, bet turto draudimai yra ženkliai paklausesni“, – sako Swedbank atstovas.

Anot P. Ladziato, Lietuvoje yra apdrausta 80 procentų turto, nors tai yra neprivaloma paslauga. Štai gyvybę Lietuvoje yra apsidraudę vos 3-4 asmenys iš 10.

Į ką atkreipti dėmesį draudžiantis gyvybę?

„Skatiname žmones pagalvoti ir įvertinti aplinką, kurioje jie gyvena“, – sako specialistas ir prideda, kad labai svarbu užduoti sau klausimą „kas būtų, jeigu būtų?“.

„Besidraudžiantis žmogus turi savęs paklausti, ar jis ir jo artimieji yra pasiruošę pakelti tą finansinę naštą, kuri galėtų atsirasti įvykus tam tikriems draudiminiams įvykiams“, – teigia Swedbank atstovas.

Įmokų ir išmokų adekvatumą kiekvienas gyventojas turėtų įvertinti savarankiškai.

Pasak P. Ladziato, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra apibrėžiami įvykiai, t.y. kokius įvykius draudžia konkretus polisas, taip pat kokios yra išmokos, žalų administravimo ir nagrinėjimo procedūra.

„Vienos bendrovės tam skiria daugiau dėmesio, kitos – mažiau, dėl to vienos žalos nagrinėjimas vienur užtrunka parą, kitur – daugiau nei dvi savaites“, – žiniomis dalijasi draudimo specialistas.

Kas žinotina draudžiant turtą?

„Swedbank teikia draudimo polisą, kuris yra visų rūšių rizikų, o tai leidžia apsidrausti nuo visko, kas yra susiję su turtu“, – sako P. Ladziato.

Atskirai galima įsigyti statinio draudimą, papildomai pridėti vidaus arba kilnojamojo turto draudimą, taip pat civilinės atsakomybės draudimą, jeigu, pavyzdžiui, yra užliejami kaimynai.

Anot Swedbank atstovo, beveik pusė išmokų yra išmokamos dėl pačių klientų padarytos netyčinės žalos, pavyzdžiui, sugadinamas televizorius, kaitlentė, užliejami kaimynai.

„Pastaruoju metu labai auganti išmokų rūšis yra išmokos, susijusios su audromis. Šios išmokos būdingos nuosavų namų savininkams“, – pastebi pašnekovas.

Butų savininkams dažnai išmokamos išmokos dėl užliejimo, sugedusios kanalizacijos.

„Tokių žalų pašalinimas yra brangus, vidutinė išmoka tokiais atvejais siekia 700 eurų.

O kaip žinoti, ar klientas turtą sugadino netyčia? „Ginčytinose situacijose Swedbank yra linkęs laikyti, kad vartotojas yra teisus ir kad jis pagrįstai patiria žalą“, – teigia P. Ladziato.

„Būtų geriausia, kad žmogus, pirkdamas vieną ar kitą daiktą, pagalvotų apie įmanomas rizikas: praradimo, sugadinimo, ir kiek jis trumpuoju laikotarpiu yra pajėgus nepatirti didelių finansinių nuostolių, atstatant pirminę situaciją“, – dėmesį į išvardintus dalykus siūlo atkreipti draudimo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)