Airijos paplūdimiuose žmonės per galvas nelipa

Airijoje gyvenantys Eglė ir Tomas teigia, kad minėtoje šalyje paplūdimų yra gerokai daugiau nei Lietuvoje.

„Airijos paplūdimiai nėra tokie užpildyti kaip, pavyzdžiui, Palangos paplūdimys net ir karščiausiomis dienomis“, – sako Tomas. Vyras prideda, kad minėtoje šalyje yra 20-30 paplūdimių, bet ne tokių populiarių, todėl žmonių masė juose pasiskirsto.

Lygindama paplūdimius, pora pastebi, kad lietuviški paplūdimiai pasižymi švara: „Apie Baltijos jūros švarą galima spręsti vien pagal tai, kiek žmonių joje maudosi. Airijoje į vandenį lipa kur kas mažiau žmonių.“

Kaip atrodo Airijos paplūdimys?

Kaip pasakoja emigrantai Eglė ir Tomas, Airijoje automobilių stovėjimo aikštelė šalia paplūdimio yra mokama. „Mokestis nerenkamas tik sekmadienį“, – patikslina Tomas.

Iki artimiausio paplūdimio pora automobiliu važiuoja apie 20 minučių.

„Viešųjų tualetų būklė, manau, yra tokia pati, kaip ir Lietuvoje: vieni tualetai – didesni, bet senesnės statybos, kiti – nelabai geri. Priklauso, į kokį pataikysi“, – sako Tomas.

Ar Airijos paplūdimiuose yra teikiama gultų nuomos paslauga? „Ne, paplūdimiuose gultų visai nėra. Poilsiautojai nešasi savo pledus“, – įžvalgomis dalijasi Eglė.

Emigrantai pastebi, kad jų pasirinktoje šalyje, o tiksliau – jos pajūryje, gelbėtojai nedirba: „Būna, kad patruliuoja policija, gaisrinė, bet gelbėtojų nė būdelės nėra.“

Kainos Airijos paplūdimiuose

„Paplūdimiuose nėra brangiau nei Dublino centre“, – tvirtina jau aštuonerius metus Airijoje gyvenantis Tomas. Pasak emigranto, Airijos paplūdimyje butelis vandens kainuoja 1-2 eurus, bokalas alaus 5-6 eurus, o štai kokteiliai gali viršyti ir 10 eurų.

Tiesa, lietuvių pora pasakoja, kad Airijos paplūdimiuose alkoholis nėra pardavinėjamas. Visų išvardintų gėrimų galima įsigyti baruose, esančiuose ne ant jūros kranto, o kiek toliau.

„Tik vienetai į paplūdimį atsineša savo alkoholį“, – patikina Tomas.

O kiek airiai išleidžia norėdami pavalgyti prie jūros? „Airijos paplūdimyje vištienos kepsnys kainuoja apie 12-20 eurų, jautienos – virš 20 eurų“, – užsienio kainas prisimena vyras.

„Airijoje, priešingai nei Lietuvoje, nedirba čeburekų prekeiviai“, – šypteli Eglė.

Neringa, Nida

Nors kalbėdami apie maisto produktų Lietuvoje kainas, emigrantai pastebi, kad čia kainos – perpus mažesnės nei Airijoje, visgi yra pastebima netikslumų: „Parduotuvė „Lildl“ yra ir Lietuvoje, ir Airijoje. Nustebome pamatę, kad tas pats riešutų pakelis Lietuvoje yra brangesnis.“

Nidoje – mandagūs ir ramūs žmonės

Eglė ir Tomas, drauge su šeimomis, savaitgalį praleido Nidoje. Kokį prisiminimą apie Nidą jiedu išsiveš?

Eglė liko labai patenkinta klientų aptarnavimo sfera: „Čia dirba mandagūs žmonės, neturiu nusiskundimų jokiu aptarnavimu.“ Tomas prideda, kad mandagumas jaučiamas ir tarp žmonių, paplūdimyje: „Nemačiau, kad kas pasislėpęs vartotų alkoholį ar elgtųsi nekultūringai. Nidoje viešintys žmonės man pasirodė ramūs ir mandagūs.“

Tomas prideda: „Yra tekę lankytis ir Palangoje. Galiu drąsiai teigti, kad Nida ir Palanga – labai skirtingos. Palangoje yra sambrūzdis, daugybė žmonių, o Nidoje ir žmonių mažiau, ir nėra daug vietų, kur žmonės galėtų linksmintis ar apgirsti.“

Ar Nidoje atostogauti – brangu? „Mes galime pasakyti taip – su airišku atlyginimu atostogauti Lietuvoje yra labai gerai“, – teigia emigrantai Eglė ir Tomas, kurių atlyginimas – kelis kartus didesnis už įprastą lietuviškąjį.

Karantino sunkumus padėjo įveikti šalia namų esantis parkas

Pašnekovų klausėme, ar nebijojo skristi namo dėl pasaulį sukrėtusio koronaviruso. „Išties, buvo truputį neramu. Bent jau aš jaučiausi kalta, kad keliauju, nors keliauti jau leidžiama“, – kelionės nuotaikomis dalijosi Eglė.

Emigrantų pora pastebi, kad lėktuve visi keleiviai dėvėjo apsaugines kaukes. „Tiesa, vos stiuardesės ėmė vežioti maistą ir gėrimus, skrendantieji kaukes nusiėmė. Kaukės taip ir pasiliko kiek žemiau nosies“, – pasakoja Tomas.

„Lietuvos oro uoste mus pasitiko dvi merginos, kurios įteikė rekomendacijas, kaip reikėtų elgtis. Jokių surašymų iš kur atkeliavau, kaip jaučiuosi, kur gyvenu ar dirbu“, – personalo oro uoste elgesį prisimena vyras.

O kaip patys įveikėte karantiną? Eglė prisimena, kaip karantino metu sekėsi gyventi Airijoje: „Išbūti namuose tris mėnesius buvo sunku, bet džiaugiamės, kad visai šalia namų buvo parkas, į kurį galėjome nueiti. Galėjome judėti tik 2 kilometrų spinduliu nuo namų.“

Paklaustas, ar norėtų visam laikui sugrįžti į Lietuvą, Tomas nedvejodamas atsakė „taip“, o Eglė paaiškino: „Jei Lietuvoje nebūtų mano šeimos ir draugų, čia grįžti nenorėčiau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)