Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nutarimo projekte rašoma, kad karantinas pratęsiamas atsižvelgiant į karantino švelninimo etapų poveikį bei siekiant išlaikyti stabilią koronaviruso infekcijos epidemiologinę situaciją.

Prieš Vyriausybei patvirtinant naują karantino švelninimo etapą, premjeras Saulius Skvernelis užsiminė, kad po birželio 16-osios karantinas gali būti nutrauktas.

„Noriu priminti, kad ministerijos su Vyriausybės kanceliarija teiktų siūlymų, jeigu reikalingi tam tikros ūkinės veiklos suvaržymai, kurie nenumatyti karantino įstatyme. Arba reiktų daryti įstatymo pataisas, arba, jeigu viskas gerai, būtų galima svarstyti galimybę birželio 16 dieną karantiną atšaukti, nes tai susiję ir su sienų kontrole.

Bet galbūt iki to laikotarpio daugės valstybių, kur epidemiologinė situacija yra analogiška ar panaši kaip Baltijos valstybėse, ir nebeliks prasmės turėti tokio režimo ir sienų kontrolės“, – Vyriausybės posėdyje sakė S. Skvernelis.

„Tą reikėtų pasvarstyti ir iki to laiko turėti sprendimą, nes tos priemonės, kurios dabar yra įvestos, labai ribotos ir susijusios su konkrečiais dalykais, kurie įprastiniam mūsų gyvenimui darys įtaką minimaliai“, – pridūrė jis.

Keičiamos apsauginių veido kaukių dėvėjimo taisyklės – jų bus galima nedėvėti lankantis baseinuose ir pirtyse.

Nutarimo projekte nebeliko nurodymo dėl būriavimosi taisyklių.

Daugiau tarptautinių skrydžių.

Kaip prieš pat Vyriausybės posėdį feisbuke informavo premjeras Saulius Skvernelis, nuo birželio 1 dienos į Lietuvą bus leidžiama atvykti (parvykti) žmonėms iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

Esminė sąlyga, į kurią bus orientuojamasi, – tose valstybėse sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Kol kas nėra aišku, kam bus būtina dviejų savaičių privaloma izoliacija.

„Šiuo atveju savo veiksmus esame sutarę derinti su Latvija ir Estija, tą ir darysime. Kiekvieną savaitę, vadovaujantis epidemiologiniais rodikliais, bus tvirtinamas ir skelbiamas sąrašas šalių, iš kurių atvykusiems žmonėms izoliacija bus netaikoma.

Pirmasis sąrašas bus paskelbtas pirmadienį, tai padarys Sveikatos apsaugos ministerija. Šiandienos duomenims, į tokį sąrašą galėtų pretenduoti Islandija, Slovėnija, Graikija, Kroatija, Kipras, Norvegija, Vengrija, Šveicarija, Čekija, Austrija“, – feisbuke rašė S. Skvernelis.

Į Latviją būtų galima patekti per visus sienos perėjimo punktus.

Ilgėja kavinių, barų, restoranų darbo laikas

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, pratęsiamas ir viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų veiklos darbo laikas – nuo 8 iki 23 valandos, valanda ilgiau, nei buvo iki šiol.

Švelnesnės sąlygos vykti kultūros renginiams

Nutarimo projektu siūloma palaipsniui didinti kultūros, pramogų, sporto ar kitų renginių žiūrovų skaičių.

Nuo birželio 1 iki birželio 15 dienos kultūros, pramogų, sporto ir kt. renginiai vykdomi tik atvirose erdvėse, kai renginio metu neišlipama iš automobilio, taip pat – atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 300 žiūrovų ir (ar) dalyvių (neįskaičiuojant atlikėjų, organizatorių, trenerių ir aptarnaujančiojo personalo) ir užtikrinamas ne mažesnis nei 1 m atstumas tarp žiūrovų, išskyrus artimuosius.


Taip pat nuo birželio 1 dienos bus leidžiama vykdyti renginius uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 100 žiūrovų ir (ar) dalyvių (neįskaičiuojant atlikėjų, organizatorių, trenerių ir aptarnaujančiojo personalo) ir užtikrinamas ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp žiūrovų, išskyrus artimuosius, o erdvė, skirta žiūrovams, užimta ne daugiau kaip 30 procentų.

Pokyčiai dėl masinių renginių.

Šios sąlygos keisis nuo birželio 16 dienos – bus didinamas renginio dalyvių skaičius.

Kalinių ir senyvo amžiaus asmenų lankymas

Siūloma ir toliau drausti nuteistųjų ir suimtųjų lankymą, išskyrus jų susitikimus su gynėjais.

Socialinių paslaugų įstaigų veiklą siūloma organizuoti draudžiant lankymą stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, skirtose senyvo amžiaus ir neįgaliems (išskyrus vaikus) asmenims, bei draudžiant dienos ir trumpalaikės socialinės globos ar socialinės priežiūros (užimtumo) paslaugų teikimą senyvo amžiaus asmenims nestacionariose socialinių paslaugų įstaigose.

Lankymas grupinio gyvenimo namuose, vaikų globos namuose, bendruomeniniuose vaikų globos namuose ir šeimynose būtų leidžiamas, jeigu užtikrinamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje įvestas dar kovo 16 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)