Pirkėjų srautai

Anot Kristinos Jankienės, prekiaujančios mėsos gaminiais, kai tik buvo paskelbtas karantinas, žmonės pirko žymiai didesniais kiekiais, o paskui prekyba buvo šiek tiek sustojusi. Pasak jos, šiai dienai žmonės vėl pradeda pirkti taip, kaip pirkdavo anksčiau. Ji teigė, kad pokyčiai, palyginti su karantino pradžia, akivaizdūs. Žmonių daug daugiau ir jie perka daugiau. Panašu, kad lietuvių piniginėse tikrai nešvilpauja vėjai.

„Pirkėjai grįžta į tas pačias vėžes, yra kas perka truputėlį daugiau, bet dauguma perka kaip ir seniau. Žmonių srautai yra tolygūs, situacija tokia, kokia buvo prieš paskelbiant karantiną, tai ir dabar mes turime tą patį pirkėją. Pagal mėsos išleidimą, mes pagaminame stabiliai tą patį kiekį“, – teigia prekybininkė.

Kokią produkciją renkasi pirkėjai?

K. Jankienės manymu, žmonės jau drąsiau eina į turgavietes. Pašnekovė pabrėžia, kad darbo dienomis žmonių kiek mažiau, bet savaitgaliais pirkėjų tikrai yra. Pasak jos, žmonės perka ir brangesnę produkciją, renkasi kokybišką prekę.

„Kainos tolygios, kokios buvo anksčiau, tokios ir liko, niekas nesikeitė. Žmonės perka labai įvairiai, vieni perka šiek tiek daugiau, bet yra ir tokių, kurie perka tik savaitei, kaip ir seniau. Asmeniškai ir verslo atžvilgiu karantinas nuostolių neatnešė. Patys kurį laiką buvome išsigandę, išėjome atostogų, bet didesnių sunkumų nepatyrėme.

Produkcijos nepritrūksta, o grįžti į tokį srautą žmonių nėra sunku, tik daugiau jau patys nebepajėgiame pagaminti produkcijos, nesugebame daugiau paruošti. Mums faktiškai niekas nepasikeitė, mes kaip dirbome, taip ir dirbame“, – aiškina ji.

Prekyba konditerijos gaminiais

Konditerijos gaminiais „Urme“ prekiaujanti Irena, paklausta apie žmonių srautą, rodo pirštu ir aiškina, kad pilnos saldumynų lentynos, dienos pabaigoje jau bus visiškai tuščios. Moteris tikina, kad pirmą karantino savaitę prekyba sekėsi šiek tiek blogiau, išsigandę žmonės nusipirkdavo vieną kitą prekę, o dabar prekyba yra atsigavusi, klientai noriai perka pyragus ir tortus. Tačiau dabar situacija kardinaliai pasikeitusi: žmonės perka daug ir pinigų neskaičiuoja.

„Iš žmonių srauto galima pasakyti, kad dalis jų dar prisibijo apsipirkti turgavietėse, bet pirkėjų vis tiek yra gana gausiai. Kainos visiškai nepakito, liko tokios, kokios buvo ir prieš karantiną. Žmonės perka įvairiai, užsakomi tortai vaikų gimtadieniams. Matosi, kad žmonės jau pradėjo švęsti ir prekyba konditerijos gaminiais tikrai atsigavo.

Žmonės renkasi produkciją įvairiai, vienas ieško tik pigesnių prekių, kitas renkasi ir brangesnius gaminius. Senesni klientai nori atėję ir pasikalbėti, gauna paragauti, ne taip kaip parduotuvėje. Šiek tiek nuostolių patyrėme pirmąją karantino savaitę. Manau, kad ateityje prekyba tik gerės ir greitai grįšime į normalias vėžes”, – atvirauja Irena.

Prekybos atsigavimas

Daržovių ir vaisių prekybininkė Birutė atskleidžia, kad prasidėjus karantinui pati pusantro mėnesio nedirbo, nes bijojo. Pasak jos, grįžus dirbti situacija buvo prasta, žmonės bijojo, buvo labai atsargūs, tačiau dabar prekyba atsigauna.

„Lyginant su karantino pradžia, žmonių dabar tikrai daugiau, bet ne taip, kaip buvo pernai. Pirmadieniais ir antradieniais galima sakyti, kad mes „merdėjame“, mažai kas dirba, o savaitės gale sulaukiame nemažai klientų. Žmonės produkcijos užsiperka visai savaitei į priekį arba perka ir kitiems šeimos nariams. Prieš karantiną žmonės nepirkdavo tokiais dideliais kiekiais, šis įprotis susiformavo tik dabar. Jie nusiperka iš karto daugiau, kad nereikėtų vaikščioti po parduotuves“, – aiškina pašnekovė.

Skundžiasi dėl kainų

Pasak Birutės, ji dirba jau daug metų ir turi savo pastovius klientus, kurie ateidavo kas antrą dieną, o dabar ateina apsipirkti tik vieną dieną per savaitę. Anot jos, pirkinių krepšelio suma išliko panaši, kaip ir prieš karantiną, žmonės perka ir brangesnes prekes.

„Vyresni žmonės skundžiasi dėl kainų, sako, kad prekybos centruose yra pigiau, o jaunimas perka noriai. Kadangi nedirbau pusantro mėnesio, o nuomą vis tiek reikėjo mokėti, tai nuostolių buvo, bet per tuos metus atsigriebsime, nes nuostoliai nėra tokie baisūs. Labai laukiau karantino pabaigos, vaikai neleido dirbt, bet motinos dienai grįžau į darbus turgavietėje. Plauname, dezinfekuojame viską, žmonės yra atsargesni, laikosi atstumo, pasakyčiau, kad labai supratingi ir gal netgi geresni“, – šypsosi ji.

Tikina, kad pirkinių krepšelis liko toks pat

Viena „Urmo“ turguje sutikta pirkėja tikina, kad jos pirkinių krepšelis išliko lygiai toks pat. Ji teigia perkanti produktus tokiomis pačiomis kainomis, kaip ir prieš karantiną, o atsirinkti pigesnių produktų neturinti laiko, nes dirba medicinos srityje. Jos nuomone, kainos turgavietėse po karantino padidėjo 3-5 procentais, tačiau labai staigaus kainų pokyčio ji nematanti.

„Ir prieš karantiną nelabai sekiau kainas, tad skirtumo nelabai ir pastebiu. Žmonių kiekis po truputį didėja, jaučiasi žmonių įvairovė. Karantino pradžioje apsipirkdavau ilgesniam laikui ir eidavau rečiau, dabar po truputį viskas keičiasi, ateinu dažniau ir nusiperku šiek tiek trumpesniam laikui. Nesakyčiau, kad visiškai grįžome prie pradinių įpročių. Manau, kad iki rugpjūčio dar negrįšime į buvusias vėžes“, – apsipirkimo įpročius komentuoja ji.

Labiau planuoja apsipirkimus

Pasak dar vienų, turgavietėje sutiktų pirkėjų, jie dabar labiau planuoja savo apsipirkimus, perka didesnius kiekius, nes daugiau laiko praleidžia namie ir daugiau suvalgo. Jų teigimu, žmonių kiekis turgavietėse karantino metu net nebuvo sumažėjęs, tačiau buvo pastebima kiek mažiau vyresnio amžiaus žmonių.

„Kai kurių produktų kainos galbūt šiek tiek didesnės, bet sunku tai pasakyti, nes prieš tai nelabai sekėme jas. Prekes renkamės ne kuo pigesnes, o kuo kokybiškesnes, nes norisi tos kokybės“, – tikina pašnekovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)