Kentėjo danties skausmus ir baiminosi, kad nesulauks pagalbos

Kovo 16 d. Lietuvoje paskelbus karantiną, sustabdytos visos odontologinės paslaugos, išskyrus būtinąją pagalbą. Jai priskiriamos būklės, kuomet reikia stabdyti kraujavimą, pūliavimą, esant veido lūžiams ir nepakeliamam skausmui. Karantino laikotarpiu skausmą kenčiantiems pacientams, nesant indikacijų būtinajai pagalbai, tenka gydytis savarankiškai uždegimą ir skausmą malšinančiais vaistais, o pas gydytoją apsilankyti tik pasibaigus karantinui.

Pirmosiomis karantino savaitėmis vilnietei Paulai teko kentėti danties skausmus. Kaip tik tuo metu jai buvo laikas rautis protinius dantis, tačiau, paskelbus karantiną, netrukus odontologijos paslaugos buvo apribotos, leidžiant teikti tik skubią pagalbą. Baimindamasi uždegimo, moteris tuo pačiu nerimavo, ar tokiu metu jai pavyks sulaukti pagalbos.

„Man ėmė skaudėti dantį – kaip tik turėjau rautis protinius dantis, nes man vis užeina uždegimai. Ne karantino metu irgi esu klinikoje kartą buvus dėl to paties – ateini, praplauna danteną, suleidžia nuo skausmo vaistų ir priešuždegiminių. Karantino metu važiavau su baime, ar priims, kas bus. Gal toks nusiskundimas kaip mano nėra rimtas? Bet priėmė. Visiems reikėjo laukti lauke, į vidų buvo galima užeiti po vieną. Pamatavo temperatūrą, davė užpildyti dvi anketas: viena standartinė, gaunama atvažiavus į Žalgirio kliniką, kita susijusi su korona – ar nekarščiuojate, ar negrįžote iš kokios nors šalies“, – prisimena Paula.
Karantinas Vilniuje

Iki vizito pas gydytojus, skausmas moterį kankino dvi dienas. Pirmąją dieną dar galvojusi, kad skausmas praeis, antrąją dieną jau nebegalėjo kentėti.

„Gydytojas buvo labai malonus, seselė taip pat. Danteną man tiesiog praplovė, pasiūlė įsigyti stipresnį skalavimo skystį. Neleido nuskausminamų ir priešuždegiminių. Gal taupė rimtesniems pacientams – neįsivaizduoju, spėju. Dantį per kelias dienas ramiai atleido“, – vizitą pas gydytojus karantino metu prisimena moteris.

Pacientai veržėsi reikalaudami neįmanomų dalykų, išsiliedavo ant gydytojų

Nuo gegužės 18 d. duris atvers daugybė odontologijos klinikų, tačiau dalis jų, iki šiol teikusių būtinąją pagalbą, taip ir nebuvo užsidariusios. Kaip teigia odontologijos klinikos „Sanidentas“ direktorius Valdas Šimanauskas, visuotinio karantino laikotarpiu jų klinika neužsidarė, buvo teikiamos pirmosios pagalbos paslaugos. Su juo kalbame apie tai, kaip per šį laiką keitėsi klinikos darbas ir kaip į pokyčius reagavo pacientai.

„Darbas šiek tiek pasikeitė. Dirbame su užrakintomis durimis, visus konsultacinius ir užrašymų klausimus sprendžiame tik telefonu. Klinikos darbas ir ne karantino metu vyksta sterilioje aplinkoje, bet šiuo laikotarpiu darbuotojai vilki papildomas apsaugos priemones. Viešoje erdvėje perskaitome be galo daug skirtingų patarimų ir rekomendacijų kaip reikėtų dirbti šiuo laikotarpiu, bet mes vadovaujamės sveiku protu ir nesusukame kiekvieno paciento į plėvelę prieš procedūras. Puikiai suprantame, kad žmonės šiuo laikotarpiu neturi pinigų ir todėl kol kas už papildomas priemones mokame iš praeitų metų pelno. Kaip toliau bus, žiūrėsime“, – teigia V. Šimanauskas.
Odontologija

Nors karantino metu skubi pagalba teikiama tik pacientams, kuriems ji reikalinga, odontologijos klinikos „Sanidentas“ direktorius pastebi, kad ne visi pacientai buvo supratingi – teko susidurti ir su atvejais, kuomet veržiamasi į kliniką nesant skubios pagalbos poreikiui.
„Pastebėjome, kad karantino metu žmonės yra pasimetę ir daugiau suirzę. Dauguma pacientų yra solidarios visuomenės dalis, blaiviai vertina situaciją, yra dėkingi ir džiaugiasi gavę pagalbą. Bet pasitaiko ir su išbalansuota psichika pacientų, kurie reikalauja to, ko negalima, išlieja savo nepasitenkinimą bendra situacija ant gydytojų. Neseniai buvo apsilankiusi tokia „supermamytė“, kuri atvedė gydyti savo vaiką su nuskeltu dantimi. Tai bandėm paaiškinti, kad yra taisyklės, kuriomis visi turi vadovautis, bet tokie žmonės girdi tik save. Šiuo laikotarpiu darbuotojams yra didelis psichologinis krūvis, nes tenka bendrauti ir su visai palūžusiais pacientais, kurie išsilieja ant supančios visuomenės“, – pastebi V. Šimanauskas.
Moteris

Vis dėlto, didžiausiu karantino akibrokštu jis vadina valstybinių įstaigų elgesį, kuomet tai, kas yra pasisakoma viešoje erdvėje ir kas vyksta realybėje, yra skirtingi dalykai.

Odontologijos klinikose imsis papildomų saugumo priemonių

J. ir G. Valasevičių odontologijos klinikos gydytoja odontologė – endodontologė Jurgita Valasevičienė karantino metu pacientams konsultacijas vykdė telefonu, būtinosios pagalbos atvejais nukreipdama į klinikas, kurios ją teikė, todėl šiuo metu teigia laukianti, kada galės atnaujinti įprastą darbą.

„Iš pradžių klinikoje neturėjome visų apsaugos priemonių, todėl patys būtinosios pagalbos negalėjome teikti. Tačiau žmonės skambino, kreipėsi dėl įvairių problemų, kurios nebūtinai buvo priskiriamos būtinajai pagalbai, pavyzdžiui, iškritus plombai, nuskilus dančiui, pajutus skausmą. Būtinajai pagalbai priskiriamas stiprus, paromis besitęsiantis skausmas, nemalšinamas jokiais vaistais, bet žmogui ir malšinamas skausmas sukelia didelių nepatogumų – jam nuolat reikia gerti vaistus, skausmas vargina. Tačiau didelė dalis procedūrų į būtinąją pagalbą neįėjo, ir nors žmogus be jų gali išgyventi, karantinui užsitęsus, pasekmės tikrai yra ir bus“, – problemą pastebi J. Valasevičienė.
Karantinas Vilniuje

Gydytoja odontologė viliasi, jog gegužės 18 d. odontologijos paslaugos bus atnaujintos, tačiau pabrėžia, jog jos bus teikiamos kitaip, nei anksčiau, laikantis visų reikalingų saugumo priemonių.

„Pirmiausia bus mažinami pacientų srautai, tarp vizitų bus paliekami ilgesni laiko tarpai, kad personalas galėtų persirengti, dezinfekuoti patalpas, jas išvėdinti. Pacientai negalės tiesiog užeiti į bet kokią kliniką, norėdami gauti paslaugas. Jie turės iš anksto registruotis telefonu, nes laukiamajame nebus leidžiama pacientams sėdėti greta. Taip pat nebus leidžiama atvykti su lydinčiais asmenimis, išskyrus atvejus, jai pacientui palyda yra būtina, jei tai nepilnametis vaikas. Laukiantieji turės dėvėti kaukes tol, kol gydytojai leis nusiimti atlikdami procedūrą, tačiau kalbėtis taip pat reikės su kauke. Atvykusiems reikės dezinfekuoti rankas, įsinešti kuo mažiau papildomų daiktų“, – būsimus pokyčius vardija J. Valasevičienė.

Taip pat ji pastebi, kad veiklą atnaujinsiančių gydytojų laukia sudėtingesnis darbas, nes visos būtinos saugumo priemonės sukurs papildomų išlaidų. Atsižvelgus į patiriamas išlaidas dėl vienkartinių priemonių, sąskaitose už paslaugas gali atsirasti papildoma eilutė už priemones, tačiau ši suma, anot gydytojos odontologės, būtų nedidelė. Vis dėlto, ji pabrėžia, kad paslaugų kainos neturėtų keistis – sprendimas įtraukti kainą už vienkartines priemones yra svarstomas, tačiau, gydytojos teigimu, mažai tikėtinas.

„Atsiras daugiau apsaugos priemonių, tačiau ir anksčiau esame dirbę su kaukėmis, pirštinėmis, nuolat valome instrumentus, dezinfekuojame patalpas ir naudojame daug vienkartinių priemonių, tad tai mums nėra naujiena. Dabar, kai pradėsime dirbti, nebebus privaloma dėvėti tų skafandrų, vadinamųjų kombinezonų – tai palengvins darbą, nes su jais dirbti nepatogu, karšta. Vietoje jų bus dėvimi vienkartiniai chalatai. Papildomų išlaidų tikrai bus, ir vien tai, kad kainos tų priemonių ne du ir ne tris kartus pasikeitę, tačiau mes keisti kainų už paslaugas neketiname. Pandemija palietė mus visus, todėl nesinori skriausti žmonių, kurių dauguma norės šių paslaugų“, – aiškina gydytoja odontologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)