To, kas dabar vyksta sostinės mikrorajonuose veikiančiose kirpyklose ir grožio salonuose, kirpėjos, manikiūrininkės ir depiliacijų meistrės net gražiausiose sapnuose nesapnavo. Net pačiose mažiausiose, balkonuose ir rūsiuose įrengtose kirpyklose apgultis, o klientai, norėdami kuo greičiau papulti pas specialistus, siūlo sumokėti papildomai.

Šeškinės mikrorajone, Čiobiškio gatvės monolitiniame dvylikos aukštų name kelis dešimtmečius veikia kirpykla be jokio pavadinimo. „Monolitkės kirpykla“, – taip šią vietą vadina daugelis Čiobiškio gatvės gyventojų. Jie žino, kad pas kirpėją šioje vietoje per amžius amžinuosius galima papulti be jokios eilės. Ateini, kada nori ir kuri nors iš dviejų kirpėjų tikrai priims, jeigu ne iš karto, tai po penkiolikos ar dvidešimt minučių. „Visada taip ateidavau, pasižiūriu į veidrodį, kad plaukai ataugo ir einu. Žinodavau, kad anksti ryte jos sėdi be darbo, tai per pusvalandį pakirps ir būsiu laisva. Tačiau dabar situacija pasikeitė, net į tokią paprastą kirpyklą papulti neįmanoma. Čia atsirado užrašymai į priekį. Gerai, galvojau, reikės palaukti porą valandų ir priims. Bet tada išgirdau, kad reikės laukti tris dienas. Nei viena specialistė anksčiau neturi laiko“, – nusivylusi guodžiasi Lidija, Čiobiškio gatvės gyventoja.

Ši blyninėje dirbanti indų plovėja neslepia, kad didžiausia jos problema – žili plaukai. Karantino laikotarpiu ant galvos jų matėsi vis daugiau ir daugiau, kol galiausiai, po mėnesio Lidija neištvėrė. Apskambinusi visas rajone esančias kirpyklas išgirdo, kad niekas jos nepriims ir nepasirūpins šukuosena, todėl nutarė pati nusidažyti. Padarė tai! Kruopščiai, paskaičiusi ant plaukų dažų pakuotės surašytas instrukcijas. Neslepia, kad buvo baisu, bet rezultatu liko patenkinta. Įprastai tamsios spalvos plaukus ji pagyvino vyšniniu atspalviu. Šiokia tokia naujovė pavasariui.

„Jau daug metų nešioju trumpus plaukus. Bet dabar jų forma visiškai pasikeitė, nesuprasi ilgi ar trumpi. Daug moterų savo vyrų prašė, kad jie jas nukirptų, joms pasisekė, o aš vyro neturiu“, - atsidūsta Lidija. Su dideliu nekantrumu ji stovėjo prie savo pamėgtos kirpyklos, lauke už durų, ir laukė, kol bus įleista į vidų. „Dabar kažkokie reikalavimai yra, neleidžia, kol kitus kerpa“, – stebėjosi moteris.

Klientė Lidija

Vos tik Lidija žengė į kirpyklos vidų, ją pasitiko niekur negirdėtos ir nematytos naujovės, kurios šiek tiek išgąsdino moterį. Mylimos, iš matymo pažįstamos kirpėjos atrodo kaip nebe kirpėjos, o kaip kokios gydytojos iš operacinės. Ant veidų skydai ir kaukės, ant rankų guminės pirštinės. O kirpykloje vietoje malonaus plaukų lako ir kitų stilizavimui skirtų priemonių kvapo, dabar vyrauja alkoholio tvaikas. Taip yra todėl, kad po kiekvieno kliento viskas kruopščiai dezinfekuojama.

Tačiau tai dar ne viskas. Lidija tarsi jau norėjo sėstis į kirpėjos kėdę, bet teko palaukti.

Pirmiausia ji buvo pastatyta prie sienos, o didelę patirtį turinti plaukų meistrė Irena atkišusi nešiojamą termometrą patikrino klientės kūno temperatūrą. Tik įsitikinusi, kad pastovi klientė Lidija nekarščiuoja – davė leidimą atsisėsti.

Kirpėja Irena darbo turi tiek, kiek dar niekada neturėjo. Tai svajonių laikotarpis, kai ji ir visos kolegės gali gerokai užsidirbti. Net jeigu pakeltų kirpimo kainas – žmonės vis tiek eitų, nes po karantino situacija yra tragiška. „Galėjome pakelti kainas, bet nedarysime to, nes žmonės neteko darbų, prasidėjo krizė. Aš iš savo giminaičių žinau, kad dabar labai sunku, todėl nenorime daryti biznio iš žmonių bėdų“, – sako Irena, Čiobiškio gatvės kirpyklos meistrė. Po veido kauke ir skydu ji kiek dūsta, ne juokais prakaituoja. „Sunku, labai sunku taip dirbti“, – prisipažįsta. Labiausiai ją erzina pirštinės ant rankų. Irena pratusi dirbti greitai, o su pirštinėmis tai nepavyksta, nes nuolat įsikerpa į pirštines. „Visai kitas jausmas, kitaip reikia dirbti“, – esamą situaciją komentuoja ji.

Kirpėja Irena

Kol kalbamės su Irena, jos kolegė, kita kirpėja įsitaisė manikiūrininkės kėdėje. Moteris ėmė matuotis sau temperatūrą. Nusitaisė lazerinį termometrą į kaktą ir nuspaudusi mygtuką laiko. „Kai tiek žmonių čia ateina, jau pačioms baisu dėl sveikatos, juk tas virusas visur vaikšto, reikia pasitikrinti“, – sako moteris. Netrukus, pamačiusi, kad temperatūros neturi, kirpėja plačiai nusišypso. Gali dirbti toliau. Kviečia kitą klientą, laukiantį už stiklinių durų, kieme ant suoliuko.

Kita kirpėja – Tatjana, dirbanti Lazdynų mikrorajone, daugiabučio namo pirmame aukšte įrengtoje kirpykloje nusprendė, kad dirbti su pirštinėmis ji negali. „Pas mus visą dieną eina ir eina žmonės, dirbame be poilsio. Net užsirakiname iš vidaus duris, kad nebūtų susibūriavimo viduje. Saugomės tos ligos, kiek galime“, – sako ji. Architektų gatvėje veikianti kirpykla šiuo metu išgyvena savo populiarumo piką. Nei prieš naujus mokslo metus, nei prieš žiemos šventes tiek norinčių pasitrumpinti plaukų nebūna. „Veido kaukę nešioju, tačiau su pirštinėmis neįmanoma normaliai išplauti žmogui galvą“, – sako ji. Ir guodžiasi, kad dauguma jos klientų – trumpai plaukus kerpantys vyrai, o tam, kad juos nutrumpintų, ji negali to daryti su pirštinėmis. „Man reikia suimti plaukus pirštais, tos pirštinės trukdo. Taisyklės parašytos neapgalvojus visko“, – sako ji. Tatjanai pritaria ir daug kitų mano kalbintų šukuosenų meistrių.

Kirpėja Tatjana

Karoliniškėse, gyvenamo namo balkone įrengtoje kirpykloje dirbanti Eugenija rodo į savo susiraukšlėjusias rankas. „Tai nuo pirštinių, visą dieną rankytės negauna oro, prakaituoja. Man pačiai reikės procedūrų“, – sako ji. Daugiausiai tik moteris kerpanti kirpėja pasibaisėjo tuo, ką pamatė po karantino. „Ateina klientės, kurioms visiškai sugadinti plaukučiai. To, kas yra ant galvos, net nepavadinsi šukuosena. Aš klausiu: „kas jums tai padarė? Kas atsitiko?“. Jos sako, kad pačios bandė kirptis, pagal „Youtube“ puslapio filmukus“, – piktinasi kirpėja. Per keturias darbo dienas po karantino ji pastebėjo, kad daug moterų namuose nusikirpo nelygiai, nesimetriškai, vienose vietose per daug, kitose per mažai. „Dar blogiau, jeigu blondinės bandė šviesintis namų sąlygomis. Gavosi ne balti plaukučiai, o geltoni, kaip viščiukų. Buvo variantas, kad susidegino plaukus su dažais, sugadino paprasčiausiai, todėl reikėjo nukirpti trumpai, nors klientė to nenorėjo, bet negalėjau taip palikti“, – karantino pasekmes vardina Eugenija, kolegių vadinama tiesiog Ženia.

Kitoje Karoliniškių rajono vietoje – grožio salone „Renatos grožio salonas“ – visos kirpėjų kėdės užimtos. O savininkė Renata Okolovičienė nespėja kilnoti telefono ragelio. Vieną minutę ji su skydeliu kerpa klientę, kitą – jau sėdasi į administratorės vietą ir storame sąsiuvinyje registruoja žmones ateičiai. „Bus vieta tik po savaitės“, – įspėja ji vieną skambinantį. Išklauso nusivylimo žodžius, puola aiškintis, kad dabar toks laikas, kada visiems reikia to paties. Tada bando surasi vietą anksčiau, bet neranda. Žmonės čia skambina ir skambina užsirašyti kirpimui ir manikiūrui bei pedikiūrui. „Nuo tos dienos, kai atidarėme, – viskas, kasdien pilnas salonas. Klientai mūsų pasiilgo, visi nori būti gražūs“, – džiaugiasi ji. Ši grožio salono savininkė leido savo kirpėjams naudoti tik vieną apsaugos priemonę – skydelį arba kaukę. Kiekvienas renkasi tai, ko nori. Nes dirbti su dviem saugumo priemonėmis – per daug sunku, trūksta oro. „Juk nuo plaukų džiovintuvų karšta, kaip pirtyje“, – šypsosi verslininkė Renata.

Savininkė Renata

Kad pokarantininėje kirpėjos kėdėje vos įmanoma ištverti patvirtina vilnietė, informacinių technologijų konsultantė Jurgita Adamavičiūtė. Nuo kirpėjos kėdės tik ką atsistojusi moteris tiesiai šviesiai apibūdina savo jausmus: „Visiška tragedija. Buvo labai karšta ir nepatogu, ypač nepatiko, kad su kauke turėjau būti tuo metu, kai man plovė galvą. Tragedija“, - piktinasi Jurgita. Tačiau palaukti ilgiau ir nesikirpti ji negalėjo, prieš porą metų nutarė, kad nešios trumpus plaukus, todėl labai ryškiai matosi, kai jie atauga. „Atrodžiau blogai, tikrai reikėjo trumpint. Bijodama, kad tuoj vėl bus antra ar trečia koronaviruso banga iškart pasakiau kirpėjai, kad šįkart noriu dar trumpiau nei visada. Pagalvojau, kad reikia būti pasiruošusiai kelis mėnesius į priekį“, – savo iš anksto apgalvotu planu pasidalino Jurgita.

Klientė Jurgita

Ji pastebėjo, kad kirpyklos dėl klientų gausos net pakeitė darbo laikus. „Mano kirpykla atsidarydavo 10 valandą, bet dabar gavau užrašymą 8.30 ryto. Tokiu būdu kirpėjos bando priimti visus norinčius“, – pasakoja grožio paslaugų pasiilgti spėjusi klientė.

Vilnietė Eglė yra grožio paslaugų labai pasiilgusi klientė. Pas savo kirpėją ji turėjo papulti kaip tik tuo metu, kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas. Deja, nespėjo, teko palaukti dar pusantro mėnesio. Eglės plaukai trumpi, todėl ji sako, kad jiems reikia daug dėmesio ir priežiūros. Pasitrumpinti reikia nuolat, nes kitaip atrodo prastai.

Su pirmąja banga papulti į kirpyklą pirmomis dienomis po atidarymo – ji nespėjo, teko palaukti savaitę ir štai šiandien pagaliau išaušo toji diena. „Einu pas kirpėją, žinau, kad užtruksiu ilgai – kelias valandas mažiausiai. O tada, kai mane padažys ir pakirps, šausiu šampaną“, – džiaugsmu netveria moteris.

Klientė Eglė

Manikiūrininkė, kosmetologė ir depiliacijų meistrė Greta iš „Viktorijos grožio oazės“ Lazdynų rajone sako, kad daug bėdų klientėms ne tik su plaukais ant galvos, bet ir ant kitų kūno vietų. Tūkstančiams Lietuvos moterų ir merginų verkiant reikia skubios rankų, kojų, pažastų, intymių kūno vietų depiliacijos. „Visos laukia gegužės 18 dienos, nes depiliuoti galėsiu pradėti tik nuo tos dienos. Labai daug skambučių, registracijų į priekį. Jeigu galvą moterys dar ryžosi pačios pasitvarkyti, tai kitų kūno vietų nedrįsta liesti, laukia profesionalios pagalbos“, – pasakoja Greta. Ji džiaugiasi, kad turi daugiau amatų ir kol kas vienas darbas nevyksta, gali imtis kito – užsidirba iš manikiūrininkės profesijos.

Manikiūrininkė Greta

Tvarkytis nagų moterys ir vyrai eina nuo ryto iki vakaro. Tam, kad patekti pas specialistą reikia turėti kantrybės. Pirmumo teisė suteikiama ekstremaliems atvejams, kai ant rankų jau veriasi žaizdos arba dar blogiau. „Pusantro mėnesio, kol nedirbo salonai - buvo per ilgas laiko tarpas. Moterų rankos yra tragiškos būklės“, - tiesiai šviesiai įvardina Greta. Daug jos klienčių neištvėrusios pačios nusilupo priauginamus nagus. „Prasidėjo atsisluoksniavimai, net ligos. Nagų priauginimas reikalauja daug žinių ir priežiūros, jeigu laiku nesusitvarkai savo bėdų - būna blogai. Tai, ką pamačiau, tikrai nedžiugina. Pas moterys jau nagų pelėsis užsiveisė. Kai nagas per ilgas, atsiranda ertmė ir ten pastoviai drėgmė renkasi. Pasidaro toks žalias nagas. O tai jau liga, reikia gelbėti“, - išsigandusi pasakoja specialistė.

Grožio meistrai vieningai sutinka, kad, jeigu Lietuvoje dar kada nors bus skelbiamas panašus karantinas ir visos įstaigos turės užsidaryti, kirpyklos ir nagų salonai privalo dirbti. Nes kitaip mūsų šalies moterys nebegalės vadintis gražiausiomis pasaulyje. Arba kita išeitis – visos gražuolės turėtų praeiti specialius apmokymus, ką daryti su plaukais ir nagais tuo metu, kai jomis negali pasirūpinti meistrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)