Londone ilgus metus gyvenanti Ieva kurį laiką į darbą važinėjo motoroleriu. Tačiau vieną rytą išvykusi į darbą dvirate transporto priemone ji taip ir neprisėdo prie darbo kompiuterio.

„Ryte buvo kamštis, važiavau vienpusiu keliu, kur buvo dvi eismo juostos. Kadangi norėjau aplenkti eismo grūstį, pradėjau važiuoti dešiniausia kelio vieta“, – prisiminė moteris.

Ant kojos liko didžiulis randas

Lėtai judant gatve, lietuvė staiga išvydo, kaip be jokių perspėjamųjų ženklų į dešinėje esančią degalinę pasuko automobilis.

„Vairuotojas tikriausiai net nepagalvojo, kad kažkas gali atvažiuoti iš dešinės. Dažniausiai automobilių vairuotojai galvoja tik apie kitas mašinas“, – svarstė pašnekovė.

Nutiko taip, kad netikėtai pasukęs automobilis kliudė Ievos motorolerio veidrodėlį ir ji su visa transporto priemone nuvirto.

„Gerai, kad didelio greičio nebuvo, bet mano abu keliai buvo visi nuvaryti, bėgo kraujas. Iškart prišoko dvi moterys ir sakė, kad gali būti liudininkės, nes matė situaciją, kai vairuotojas pasuko neįjungęs posūkio“, – kalbėjo lietuvė.

Apsikeitus duomenimis vairuotojas išvažiavo, o lietuvę viena iš sustojusių moterų nuvežė į ligoninę, kurioje Ievai buvo sutvarkytos ir sutvarstytos žaizdos.

Nors išgąsčio būta daug, Ievos istorija pasibaigė laimingai. Vis dėlto iki šios dienos nesėkmingai pasibaigusią kelionę į darbą jai primena ant vienos iš kojų likęs didžiulis randas.

Mergina džiaugėsi, kad už sveikatos sutrikdymą įvykio kaltininko draudimas išmokėjo jai išmoką. Tačiau mergina kartu nurodė draudimo kompanijai, kad jai teks dėl randų apsilankyti ir pas plastikos chirurgus. Pasirodė, kad draudimo bendrovė tokias išlaidas taip pat padengia.

Kada priklauso išmoka dėl randų?

Vis dėlto ne visada nutikus traumai ir esant randams yra kitas įvykio kaltininkas. Pasirodo, draudimo išmoką atsiradus randams galima gauti.

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas teigė, kad kalbant apie chirurginį po kritinės ligos ar traumos likusių padarinių šalinimą, draudimą turintis žmogus turi būti pasirinkęs plastinės operacijos draudimą.

Andrius Gimbickas

„Šiuo draudimu gali apsidrausti tie klientai, kurie draudžiasi asmens draudimu (nuo traumų) ir pasirenka kritinių ligų draudimą. Tai yra šio draudimo papildomas išplėtimas. Kol kas tokių klientų, kurie būtų pasirinkę šį draudimo variantą, skaičiuojama iki 100, tačiau populiarėjant asmens draudimui bei vis daugiau žmonių papildomai renkantis kritinių ligų draudimą prognozuojame tokių klientų skaičiaus augimą“, – pasakojo pašnekovas.

Kaip aiškino A. Gimbickas, draudimo išmoka būtų mokama, jei per vienerius metus po ligos ar traumos žmogui būtų atlikta plastinė operacija, kurios metu būtų pašalinti matomi kūno defektai, likę po kritinės ligos ar traumos.

„Tai, pavyzdžiui, gali būti krūties atstatymo operacija po to, kai moteriai diagnozavus krūties vėžį reikėjo pašalinti krūtį, – kalbėjo A. Gimbickas. – Apdraustojo plastinės operacijos atlikimą pripažinus draudžiamuoju įvykiu, draudimo bendrovė kompensuoja tą sumą, kuri patvirtinta finansiniais dokumentais arba išmokama visa draudimo suma“.

Atviros operacijos randas

Taip pat pašnekovas pridėjo, kad plastinės operacijos atlyginamos tais atvejais, kai operacija atliekama šalinant defektus, likusius po sunkių, sąlygojančių neįgalumą traumų.

„Pavyzdžiui, plastinė operacija būtų apmokama, jei patyrus traumą išlieka vieno žandikaulio deformacija, sutrikdanti kramtymo funkciją ir operacija atliekama atstatyti veido geometriją. Tokios operacijos apmokamos po amputacijų, taip pat patyrus, pavyzdžiui, rimtą pilvo organų traumą, pašalinus pilvo ertmės organus ir po to susidarius didelės pilvo sienos išvaržoms, kurioms reikalinga pilvo sienos plastika“, – pavyzdžiais pasidalijo pašnekovas.

Visiškai panaikinti neįmanoma

Tautrimo Aštrausko klinikos plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Kęstutis Maslauskas teigė, kad kartais randai gali teikti ne tik estetinį diskomfortą, bet ir trikdyti tam tikras kūno dalių funkcijas.

„Žinoma, dažniausiai gydyti randus renkamasi dėl estetikos, bet yra ir funkcinių sunkumų. Pavyzdžiui, jei randas susidaręs ties sąnariu, linkiu, randas gali riboti judesius. Jei randas yra šalia burnos ar prie akies, žmogus gali negalėti pilnai susičiaupti ar užsimerkti“, – aiškino jis.

Specialistas pridėjo, kad, deja, visiškai pašalinti randų neįmanoma, tačiau juos galima bandyti sumažinti įvairiomis priemonėmis.

„Visiškai pašalinti randų dar nėra išrasta būdų. Juk rando vietoje sveikas audinys yra pažeistas ir lieka randinis audinys. Jei randas sugijęs netolygiais kraštais, galima jį šalinti ir išpjauti, bet, kai išpjauni vieną randą, lieka kitas“, – pasakojo K. Maslauskas.

Kęstutis Maslauskas

Taigi gydytojas pabrėžė, kad kol kas patikimų priemonių, kurios visiškai pašalintų randus, dar nėra išrasta.

„Randas per kokius dvejus metus išbąla, išplonėja, bet kad visiškai išnyktų, sudėtinga. Vis dėlto, kad paspartinti rando subrendimą, kad jis greičiau subręstų, yra naudojami silikono tepalai ar pleistrai. Juos naudojant randai subręsta greičiau, bet mokslinės studijos neįrodo, kad šios priemonės turėtų labai didelę įtaką“, – kalbėjo gydytojas.

Randus mažinti taip pat galima lazerio pagalba. Kaip pasakojo K. Maslauskas, specialistai nesutaria, kada geriau naudoti šį būdą: ar tuomet, kai randas jau pilnai subrendęs, ar tuomet, kai randas dar šviežias.

„Bet iš esmės lazeris veikia nudeginimo principu. Tai rando vieta gali tapti lygesnė, bet visiškai išnaikinti randų taip pat galimybės šia priemone nėra“, – pridėjo jis.

Vis dėlto specialistas laikosi nuomonės, kad bandyti mažinti randus reikia, kai jie jau pilnai subręsta, pabąla. Tam gali prireikti pusmečio ar dar ilgesnio periodo.

Pasiteiravus, kaip prižiūrėti žaizdas ar po operacijos likusias siūles, kad randai būtų kuo nežymesni, K. Maslauskas priminė, kad randus reikėtų slėpti nuo ultravioletinių spindulių, saulės, nes tai dar labiau paskatina randėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)