Sostinėje gyvenanti dviejų vaikų mama Dalia pasakoja, kad su mintimis, jog vaikas anksčiau ar vėliau stipriau susižalos, reikia susitaikyti. Mažųjų nenulaikysi.

„Tenka susitaikyti, kitaip išprotėtum. Žinoma, yra vietų, kurių vengi, jei matai, kad atrakcione labai daug vaikų. Jei matai, kad ten mėsmalė ir vaikas tikrai susižalos, neleidi pramogauti“, – tvirtina vilnietė.

Vis dėlto moteriai nepavyko nusaugoti jos tuomet trimetės dukros ir šios pramogos baigėsi sugipsuota ranka.

„Pamenu prie namų parke Vaikų dienos proga buvo atvežtas ir pripūstas batutas–pilis. Ten galėjo ateiti visi aplink gyvenantys vaikai pašokinėti nemokamai. Maniškė ir labai norėjo, nors ten vaikų jau buvo košė. Visgi leidau porą minučių pašokinėti“, – prisiminė pašnekovė.

Gydytojai nenustebo

Per tas kelias minutes ant batuto susižalojo ir jos sūnus, kuris stipriai susitrenkė nosį, ir dukra.

„Čiuoždama nuo čiuožyklos batute dukra atsitrenkė į apsaugines pripučiamas sieneles, krito ant rankos. Pamačiau, kad ranka tinsta. Grįžome namo, dar dukra pamiegojo pietų miego, bet supratau, kad situacija su ranka negerėja“, – pasakojo Dalia.

Moteris su vaikais išskubėjo į ligoninę. Ten buvo nustatyta, kad mažajai skilo dilbio kaulas. Ranka buvo sugipsuota mėnesiui.

„Gydytojai dar pasakė, kad daug vaikų atvežama dėl traumų ir susižalojimų ant pripučiamų batutų“, – tęsė sostinės gyventoja.

Tą pačią dieną ji turėjo nuvykti ir pas stomatologą. Kai gydytoja išvydo Dalios dukrytę sugipsuota ranka ir išgirdo nesėkmingą istoriją, stomatologė paminėjo, kad taip pat sulaukia nemažai vaikų su išmuštais dantimis po pripučiamų pilių ar batutų.

Pripučiama pilis

Dalia savo mažylius buvo apdraudusi nuo nelaimių jau nuo pat pirmųjų dienų, todėl dukrai buvo išmokėta išmoka.

„Gerai, kad tuo metu dar dirbau iš namų, todėl nereikėjo prašytis iš darbo. Todėl išlaidų daug nebuvo, bet kaip su vyru juokaujame – daugiausiai išleidome prezervatyvams. Buvo vasara, dukrytė norėjo maudytis jūroje, ežere. Tai reikėdavo jai mauti prezervatyvą ant rankos ir gipso, kad galėtų lįsti į vandenį“, – šypsojosi dviejų vaikų mama.

Mergaitės ranka jau pilnai sugijusi ir vėl veržiasi pramogauti ant batutų. Kaip pasakojo Dalia, ji leidžia toliau džiaugtis vaikams batutais, tačiau kaskart ją lydi didelė baimė, ar vėl vaikai nesusižalos.

„Tikriausiai baimės prideda ir tai, kad lygiai taip pat būdamas trejų metų ranką susilaužęs buvo ir mano brolis“, – pasakojo ji.

Dažniausios vaikų traumos – raiščių plyšimai, patempimai

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas pastebi, kad vaikų traumos nėra labai retas reiškinys. Įmonės statistikos duomenimis, tokie įvykiai, kurių metu traumas patiria ir susižaloja vaikai (iki 18 metų) sudaro apie ketvirtadalį (25 proc.) visų pagal asmens draudimą įvykstančių žalų.

„Dažniausiai pasitaikančios žalos yra raiščių plyšimai ir patempimai. Taip pat neretai pasitaiko odos nudegimų, vidaus organų pažeidimų, pavyzdžiui, ūminio apendicito metu“, – vardijo jis.

Pastebima, kad dažniausiai traumas patiria 9–13 metų vaikai. Daugiau nei du kartus dažniau susižaloja berniukai.

„Kalbant apie draudimo išmokas, apsidraudus asmens draudimu, išmoka priklauso nuo to, kokią draudimo sumą klientas pats pasirinko. Pavyzdžiui, jei pasirinkote 6000 eurų draudimo sumą ir jūsų vaikui lūžo riešo kaulas, jums bus išmokėta 180 eurų, jei dilbis – 300 eurų, jei žastikaulis – 480 eurų“, – skaičiais dalijosi panšekovas.

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas

Jei pasirenkama 10 000 eurų draudimo suma, už tuos pačius lūžius bus mokama: už riešą 300 eurų, už dilbio kaulo lūžį – 500 eurų, jei lūžtų žastikaulis – 800 eurų išmoka.

„Taigi, viskas priklauso nuo to, kokia suma nusprendėte apsidrausti, todėl rekomenduojama pasikonsultuoti su draudimo specialistu ir nustatyti sau tinkančią draudimo sumą“, – apie draudimo išmokas aiškino A. Gimbickas.

Verta paminėti, kad išmokos suma patyrus traumą priklauso ne tik nuo draudimo sumos, bet ir nuo to, kokio sudėtingumo buvo lūžis ir gydymas. Pavyzdžiui, jei lūžo dilbio kaulas ir prireikė operacijos, buvote apsidraudę 6000 eurų suma, tuomet bus išmokta 300 eurų už lūžį ir dar 300 eurų už operaciją.

Asmens draudimas galioja visą parą visame pasaulyje, taigi nepriklausomai nuo to, ką jūsų vaikas veikia – ar jis yra mokykloje, treniruotėje, ar žaidžia lauke, patyrus traumą, jis gaus išmoką. Smalsūs ir aktyvūs vaikai labai mėgsta išdykauti. Žinoma, draudimas neapsaugos nuo pačios traumos, nes visiems juk visko pasitaiko, bet apdraudę vaiką asmens draudimu, įvykus nelaimei gautą išmoką galėsite skirti vaiko gydymui, reabilitacijai arba tiesiog padovanoti jam trokštamą daiktą ir suteikti gerų emocijų po patirto išgyvenimo“, – teigė draudimo bendrovės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)