Nuo ko pradėti pokyčius?

„WoW University“ dėstytoja, karjeros konsultantė Simona Bareikė patikina, kad keisti karjerą niekada nevėlu. Pasak jos, svarbiausia turėti noro ir labai aiškiai žinoti, ko mes iš tiesų norime, kad momentinės užgaidos netaptų klaidomis ir ilgalaikėmis neigiamomis pasekmėmis, o judėjimas pokyčių link būtų kryptingas.

Ji pastebi, kad žmonės dažnai elgiasi priešingai – neapgalvoję skuba pokyčių imtis čia ir dabar. Ką tai reiškia? Kaip aiškina pašnekovė, pajutę, kad atėjo laikas keisti karjerą, jie iš karto neria į rinką: dalyvauja darbo pokalbiuose, ieško rekomendacijų ir įvairių kanalų, kaip pasiekti naujas darbovietes.

O derėtų elgtis priešingai. Pašnekovės teigimu, prieš keičiant karjerą reikia labai gerai išanalizuoti, kas aš esu dabar, kokius įgūdžius turiu, kokių įgūdžių man reikės ir ką naujo aš noriu išmokti.

Kaip sako ji, šioje srityje didžiulį teigiamą poveikį turėjo COVID-19 pandemija, kuri mus priverstinai sustabdė ir privertė susimąstyti apie tai, ką mes veikiame, kokią prasmę iš to matome, ką norime kurti ir kokių rezultatų siekiame. Tai – dalykai, kuriuos reikia apsvarstyti, norint aiškiai žinoti savo poreikius ir tikslus. Taip pat labai svarbu išanalizuoti, kokioje aplinkoje esame ir paklausti savęs – galbūt netenkina pozicija, o ne darbo vieta?

„Reikėtų pažiūrėti, kokia yra ta aplinka, kas yra mano aistros, nes organizacijos tikrai vis daugiau turi sprendimų, kaip integruoti žmonių aistras, kad jie būtų laimingi. Ir labai svarbu žinoti, kokios yra mano karjeros vertybės, nes čia atsispiriame į tai, kiek aš ir ko paaukosiu, kiek aš papildomai darysiu, ką aš darysiu ir panašiai. Tad prieš einant į kitus etapus labai svarbu sustoti ir stipriai išsianalizuoti, atsispirti į šiuos dalykus“, – aiškina ji.

Simona Bareikė

Trukdo stabilus pagrindas, o kartais ir amžius

S. Bareikės pasakoja, kad moterys, į kurių karjeros pokyčius būtent ir orientuojasi jos atstovaujamas universitetas, dažnai yra persekiojamos įvairių baimių, stereotipų ir įsitikinimų, kurie trukdo keisti darbo vietą, poziciją ar netgi specialybę. Vienas iš jų – stabilus pagrindas, kurį bijoma prarasti.

„Aš dažnai sakau tokį palyginimą: kai mes išeiname pirkti rūbų iš naujos kolekcijos, mes neišmetame visko iš savo spintos, mes ją papildome. Karjeros pokyčiai irgi labai dažnai yra apie tai, kad mes atsinešame labai didelį savo bagažą, kuris adaptuojasi, ir mokomės kažkokių papildomų dalykų, jeigu reikia mokytis.

Kitas momentas, dažnai pasitaikantis moterims, toks stereotipinis – amžius. Labai liūdna tai girdėti, nes man atrodo, kad kaip tik kuo daugiau mes turime patirties, tuo daugiau mes galime pasiūlyti. Tikrai reikėtų nuneigti šį stereotipą, bet visų pirma mes turime daryti pokytį savyje, nes jeigu aš taip galvoju, aš atėjus taip ir pozicionuoju, taip prisistatinėju, tokią žinutę apie save atiduodu“, – sako karjeros konsultantė.

Be to, dažnai moterys galvoja, kad karjeros pokyčiai reikalauja studijų universitete ir 4–5 metų atsidavimo mokslams. Tačiau S. Bareikė įsitikinusi – tai tikrai nėra būtina. Net ir dalyvaujant darbo rinkoje ir tobulinantis dar dirbant esamą darbą, gali užtekti vos metų naujoms žinioms įgyti.

„Mes dabar turime daug sprendimų ir mūsų universitetas yra vienas iš jų. Svarbiausia yra rasti būdą, kuris draugiškas kiekvienam. Čia dar turime ir moterų palaikymą, kur mes visos ateiname su savo kažkokiomis istorijomis, su savo sėkmės istorijomis ir pavyzdžiais, tai dar ir tai labai daug generuoja energijos pokyčiui. Geri pavyzdžiai užkrečia ir įkvepia, nes matai tą paprastą tikrą žmogų šalia, kuris išdrįso daryti pokytį.

Naujų įgūdžių mes galime įgyti ir savo organizacijoje, savo pozicijoje, galvojant, ką aš galiu – gal prie kokio projekto prisijungti, gal aš galiu kažkaip kitaip iniciatyvą parodyti, pasikalbėti su vadovu ir po truputėlį taip tų įgūdžių įgyti.

Kitaip tariant, kiekvieną dieną darant, nebūtinai reikia viską mesti ir tada eiti darytis naują karjerą, nes kai mes metame, mes užsidedame labai didelį lūkestį, kad dabar turi pavykti, nes kitaip – šakės: aš neturiu darbo, reikia labai greitai suktis. Tai geriau sau papildomo streso nekelti, jeigu asmenybė nėra pratusi prie to, nes yra kam tai tinka ir tai absoliučiai veikia. Tokiais atvejais geriau planuotis ir viską daryti nuosekliai“, – pabrėžia dėstytoja.

Paklausta, dėl kokių priežasčių ir kada moterys dažniausiai svarsto apie karjeros pokyčius, S. Bareikė sako, kad dažnai tai įvyksta po vaiko priežiūros atostogų, kai pasikeičia moters vertybinis pagrindas ir atsiranda daugiau savirefleksijos ir svarstymo apie tolimesnę ateitį.

„Jei kalbėtume apie amžių, dažnai 35–40 metų yra tas laiko tarpas, kai mes iš tikrųjų turime sukaupę nemažai patirties, informacijos, nuo ko atsispirti ir nebesinori jaustis negerai arba daryti tiesiog, kad daryti ir norisi justi malonumą, matyti prasmę, nes be galo daug laiko praleidžiame tame“, – aiškina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją