Svarbiausia – racionalus erdvių suplanavimas ir baldų išdėstymo planas

Interjero dizainerė Rūta Jonušė teigia, kad įsigijus nedidelį butą, svarbu efektyviai išnaudoti kiekvieną kvadratinį metrą.

„Jei perkate naujos statybos objekte esanti butą, galite rinktis pertvarų išdėstymą. Būtinai pasitarkite su specialistu ir suplanuokite atskiras zonas taip, kad gyventi būtų patogu būtent jums. Vienai šeimai reikalingas didesnis miegamojo kambarys, kitai – virtuvė ar svetainė. Vieni žmonės svajoja apie vonios kambarį su vonia, kiti nori įsirengti tik dušo kabiną“, – sako specialistė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad net ir mažos kvadratūros būstas gali būti patogus gyvenimui. Vis tik, svarbiausia, jos nuomone, baldų išdėstymo planas.

„Tai – itin svarbu. Baldų išdėstymo planas vėliau nulems ir apšvietimo, santechnikos pajungimo, net elektros taškų lokacijas. Šiame plane matysite atstumus, kurie liks pastačius skirtingų gabaritų baldus. Taip lengviau bus apsispręsti, kokius daiktus pasirinkti. Patariu tiksliai apskaičiuoti galimus maksimalius baldų matmenis ir tuo vadovaujantis ieškoti patinkančio modelio“, – pataria R. Jonušė.

Interjero dizainerė pabrėžia, kad turint parengtą baldų planą, galima atlikti 3D interjero vizualizacijas, kurios padės pamatyti būsimų namų vaizdą. Tai, anot jos, puikus būdas iš anksto įsitikinti, ar visi pasirinkti baldų modeliai patinka, ar jie dera tarpusavyje, kokia spalvų gama geriausiai tinka interjere.

„Su 3D vizualizacijomis yra sukuriamas interjero projektas iki menkiausių smulkmenų. Numatomos net interjero dekoracijos, grindjuostės, elektros rozečių išdėstymas. Ši paslauga – labai naudinga planuojant mažos kvadratūros būstą, kuomet viską reikia apskaičiuoti itin tiksliai“, – sako ji.

Specialistė teigia, kad tik tokiu būdu galima išvengti skaudžių klaidų, kurių ištaisymas ateityje gali labai brangiai kainuoti.

Kuo daugiau uždarų spintelių, patartina rinktis minimalistinius akcentus

Interjero dizainerė sako, kad kiekvieną patalpą išdėsčius tinkamai, pasirinkus kokybiškas apgailos medžiagas, derančios formos baldus – net ir mažos kvadratūros būstas atrodys puikai.

„Įsirenginėjant mažą butą, patariu suplanuoti kuo daugiau uždarų spintelių ir spintų, kuriose bus laikomi mažiau naudojami daiktai. Svarbu vengti „apkrauti“ erdvę. Visi daiktai turi turėti savo vietą, kurią numatysite baldų plane“, – pataria specialistė.

Pasak jos, kruopščiai apgalvoti vertėtų ir dekoro akcentus. Juos geriau rinktis minimalistinius. R. Jonušė rekomenduoja mažame būste rinktis švelnią, šviesią spalvinę gamą. Ji optiškai didina erdvę.

„Tamsesnius atspalvius galima numatyti tik kaip akcentą. Šviestuvai turėtų pakankamai apšviesti patalpą, tačiau siūlau atkreipti dėmesį į bėginę šviestuvų sistemą, taškinius šviestuvus. Patartina numatyti vieną šviestuvą svetainės zonoje, kuris bus lyg akcentas interjere“, – sako pašnekovė.

Galima optiškai padidinti erdvę

Įsirenginėjant nedidelės kvadratūros butą, interjero dizainerė pataria rinktis kuo „lengvesnio“ stiliaus baldus: sofą, pakeltą nuo grindų, stovinčią ant kojelių, pakabinamą televizoriaus spintelę, miegamojo lovą su daiktadėže.

„Jei norisi spintelių prie lovos – jas rinkitės pakabinamas. Sandėliuoti daiktams puikai tinka apjungta virtuvės ir tambūro zona. Taip atsiranda daugiau spintų, tačiau išlaikomas stiliaus vientisumas. Renkantis sofą reikia apgalvoti, ar ji bus naudojama tik prisėdimui, o gal bus reikalinga miegojimui. Sofos su miegojimo funkcija dažniausiai turi daiktadėžes patalynei sudėti, tad tai taip pat gali pasitarnauti, kaip papildoma sandėliavimo vieta ne tik patalynei, tačiau ir rečiau naudojamiems daiktams“, – sako R. Jonušė.

Rūta Jonušė

Anot jos, norint optiškai padidinti namų erdves, reikia rinktis šviesius atspalvius. Vis tik, interjerą pagyvinti verta ir kitais elementais – tam puikiai tinka įvairių formų berėmiai veidrodžiai. Specialistė rekomenduoja apsvarstyti ir sienų lipdinius (moldingus). Tai – vis dažniau pasirenkamas sprendimas, kurio dėka galima vizualiai paaukštinti ar praplatinti patalpų vaizdą.

Iki smulkmenų apgalvota virtuvė – būtinybė

Interjero dizainerė mažame būste įsirenginėjant virtuvę pataria numatyti specialią vietą, kuri bus skirta paslėpti buitinius prietaisus.

„Galbūt tai gali būti atsidaranti spintelė, kuri patogiai tarnautų arbatinukui, kavos aparatui ir kitiems prietaisams. Tokioje spintelėje reikėtų numatyti ir elektros atvedimą. Įsirenginėjant virtuvę klientams rekomenduoju rinktis bent vieną aukštą spintą, kurioje būtų galima laikyti aukštesnius indus ir birius produktus, kepinius, užkandžius. Tokia spinta visada gerai atrodys greta tokio paties aukščio šaldytuvo“, – patarimus vardija specialistė.

Buitinę techniką ji rekomenduoja rinktis įmontuojamą ir paslėptą po baldinėmis fasado plokštėmis. Jei virtuvė nėra itin didelė ir joje rečiau gaminamas maistas, interjero dizainerė siūlo įrengti mažesnę kaitlentę, taip paliekant didesnį laisvo stalviršio perimetrą.

Svetainėje – stiklo baldai ir medinės žaliuzės

R. Jonušė pabrėžia, kad renkantis baldus svetainei, svarbiausia apgalvoti sofos funkcionalumą bei maksimalius galimus matmenis, renkantis jos dizainą. Anot jos, vertėtų nesirinkti sofos su plačiais porankiais, plačiu atlošu. Tai erdvei nepriduos „lengvumo“.

„Kavos staliukas galėtų būti ant subtilios kojelės arba, šiuo metu itin populiarus pasirinkimas – staliukas, pagamintas iš stiklo. Svetainėje esantys veidrodžiai bei baldai iš stiklo – puikiai didina erdvės jausmą. Taip pat galima rinktis ir specialų staliuką, pagaminta su daiktadėže, tad jo viduje galėsite susidėti rečiau naudojamus daiktus. Langams uždengti rekomenduočiau rinktis medines žaliuzes, bei naktines užuolaidas, kurios sukurs jaukumo jausmą“, – pataria ji.

Naujos statybos butuose dažnu atveju virtuvės ir svetainės zonos būną sujungtos. Interjero dizainerė teigia, kad tokiu atveju vertėtų apgalvoti baldinių medžiagų bei spalvų vientisumo išlaikymą. Anot jos, per daug skirtingų atspalvių sukuria nedarnos jausmą.

Stikline pertvara atskirtas miegamasis – puiki išeitis mažame būste

Miegamojo erdvė dažnai lieka neišnaudota, įsitikinusi interjero dizainerė. Pasak jos, prieš pradedant vykdyti apdailos darbus, verta apgalvoti, kiek norisi vietos miegamajam skirti. Galbūt gali užtekti atskirtos erdvės svetainėje?

„Miegamojo zoną puikai galima atskirti stikline pertvara. Pro ją dienos metu pateks šviesa, o užtraukus miegamojo zonoje esančias užuolaidas, šviesos nebeliks. Taip erdvė bus visiškai atskirta nuo svetainės zonos“, – sako pašnekovė.

Vonios kambarys turi būti funkcionalus ir patogus

R. Jonušė teigia, kad planuojant vonios kambarį, būtina numatyti vietą skalbimo mašinai. Ji rekomenduoja apsvarstyti ir skalbinių džiovyklės įsigijimą, mat šis prietaisas – labai patogus.

„Nuolatinis skalbinių džiovinimas namų erdvėje jų tikrai nepuošia. Patarčiau džiovyklę ir skalbimo mašiną statyti vieną ant kitos. Taip bus taupoma vieta. Praustuvą galima rinktis mažesnį, su viršuje esančiomis veidrodinėmis spintelėmis. Jei perkate naujos statybos būstą, apgalvokite galimybę įsirengti elektrinį „kilimėlį“, kuris šildys sieną, ant kurios bus kabinami šlapi rankšluosčiai. Taip nebereiks galvoti apie pakabinamą rankšluosčių džiovintuvą“, – patarimais dalinasi interjero dizainerė.

Nedidelių butų paklausa auga

„Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento vadovas Tomas Pulikas teigia, kad rinkdamiesi būstą gyventojai atsižvelgia į įvairius kriterijus: lokaciją, infrastruktūrą, aplinką, kainą, išlaikymo kaštus, energetinį efektyvumą.

„Taip pat svarbus kriterijus yra ir nekilnojamo turto plotas. Remiantis „Swedbank“ duomenimis, 2022 m. daugiausia paskolų buvo suteikta 36–55 m2 ploto butams įsigyti. Tačiau pastebima tendencija, jog 2022 metais didesnio ploto butams, t. y., 56–75 m2, buvo suteikta 4 proc. mažiau paskolų nei 2021 metais, o butų iki 35m2 populiarumas augo ir jiems praėjusiais metais buvo suteikta 2 proc. daugiau paskolų nei 2021 metais“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, pastarieji, iki 35m2 ploto butai, dažniau yra perkami vieno asmens gyvenimui. Taip pat toks būstas neretai perkamas kaip investicinis objektas.

„Bendrai pastebime, kad nedidelio ploto butai yra vis dažnesnis pasirinkimas tarp gyventojų, tačiau kiekvieno kliento poreikiai yra individualūs ir pasirinkimą įsigyti tokį turtą gali nulemti įvairios priežastys“, – įsitikinęs T. Pulikas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Tvarūs namai“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)