Lietuvos gėlininkų sąjungos tarybos pirmininkė Daiva Gasiūnienė sako, kad tinkamai sukomponavus gėles ir daržoves, jos ne tik atrodys puikai, tačiau ir džiugins visą šeimą. Kaip tai padaryti? Augalų ekspertė rekomenduoja pasitelkti fantaziją ir domėtis daržovių bei gėlių auginimo subtilybėmis. Specialistė sutiko pasidalinti esminėmis taisyklėmis, kurios padės net ir mažame plote sukurti ypatingo grožio oazę, kuri teiks didelę naudą.

Daržovių ir gėlių derinimas populiarėja kasmet

Gali pasirodyti, kad auginti daržoves ir gėles kartu – šiuolaikinė mada. Vis dėlto, tai – netiesa. Daržovių gėlynai buvo populiarūs dar Viduramžiais. Anuomet žmonės taip pat kruopščiai derindavo augalų spalvas ir formas, greta gėlių sodindavo prieskonines žoleles ir daržoves.

„Natūralu, kad ši mada gaji ir šiais laikais. Jaunos šeimos, gyvendamos didmiesčiuose, nedideliuose sklypuose, nori užsiauginti ekologiškų daržovių, prieskoninių žolelių. Džiugu, mat tėvai nori ir savo vaikams parodyti, kaip auginamos daržovės. Drauge su mažaisiais jie sėja sėklytes, jas daigina, laisto. Vėliau – sodina į lovelį ar vazoną. Pačio žmogaus užauginta daržovė visada bus skanesnė, nei įsigyta parduotuvėje“, – įsitikinusi D. Gasiūnienė.

Anot jos, visai nereikia gyventi užmiestyje ir turėti daug nuosavos žemės. Daržoves ir gėles sėkmingai auginti įmanoma balkonėlyje, kuriame suderintos gėrybės ne tik teiks naudą, tačiau ir suteiks jaukumo, estetikos.

„Jei gyvenate pirmame daugiabučio aukšte ar kotedže, šalia kurio nėra žemės sklypo, tik terasa, drąsiai auginti augalus galite įvairaus dydžio vazonuose ar loveliuose. Praktikoje teko susidurti net su žmonėmis, kurie dideliame vazone augino koloninę obelį“, – teigia augalų ekspertė.

Pašnekovė sako, kad gėlės ir daržovės – puikus būdas šiek tiek atsiriboti nuo kaimynų, sukurti terasoje ar balkone privatumą.

Dažniausi pasirinkimai norint naudingai papuošti terasą

D. Gasiūnienė teigia, kad įvairiuose vazonuose gali augti daugybė gražių ir praktiškų augalų. Vis tik, specialistė pabrėžia, kad vazonuose dažniausiai sodinamos vienmetės gėlės, kurias žmonės derina su daržovėmis.

„Itin populiaru vazonuose auginti žemaūgius pomidorus, agurkus, prieskonines žoleles. Dideliuose ir plokščiuose vazonuose žmonės mėgsta derinti bazilikus, raudonėlius, čiobrelius, krapus, keletą svogūnų, įvairiaspalves salotas. Jei norisi dar gražesnės kompozicijos, galima įsodinti karpytalapę ar raudonlapę salotą, kurių šiuo metu – labai gausus pasirinkimas. Taip bus sukuriama išskirtinė kompozicija, kuri atrodys labai gražiai“, – rekomenduoja gėlininkė.

Ji sako, kad šalia tokių praktiškų daržovių itin estetiškai atrodo krūminė perilė, kuri yra ne tik graži, tačiau ir naudinga, mat gali būti naudojama ir kaip prieskoninė žolelė.

„Šalia daržovių rekomenduojama sodinti gėles, kurioms nereikia didelio kiekio trąšų. Tai galėtų būti senosios „močiučių“ gėlės, kurios žydi visą vasarą ir yra visai nereiklios. Pavyzdžiui, pasodinus šalia daržovių serenčius ar medetkas, šios gėlės suteiks ir didelę naudą. Jų išskiriamos medžiagos daržoves apsaugo nuo kenkėjų, ligų“, – pasakoja pašnekovė.

Pasak jos, geriausia vazonuose daržoves ir gėles sodinti į kompostinę žemę. Joje gausu natūralių trąšų, kurių tikrai užteks visam sezonui.

Prieš sodinant būtina pasidomėti augalais ir nesirinkti lepių gėlių

D. Gasiūnienė sako, kad sodinant daržovių ir gėlių kompozicijas labiausiai pasiteisina paprasti pasirinkimai – nelepios gėlės, populiariausių veislių daržovių daigai.

„Jei norite džiaugtis didesniu derliumi, nerekomenduoju greta daržovių sodinti varpinių augalų. Jiems reikalingas didelis azoto kiekis, jų šaknynas – itin didelis ir platus. Tad greta tokių augalų gali neaugti daržovės“, – pataria gėlininkė.

Vis tik, šis patarimas, anot gėlininkės, negalioja, jei augalai sodinami į lysvę ar gėlyną, o ne vazonus. Žemės sklype galima sodinti bene visus augalus, gėles ir daržoves. Tiesa, pastarosioms svarbu augti saulėtoje vietoje, tad daržovės skurs, jei bus pasodintos pavėsyje.

„Prie daržovių puikiai žiūrisi ir auga alūnės, serenčiai, medetkos. Šiuo metu madinga sodinti ešolcijas, kosmėjas, nemezijas, zinijas. Jei norisi spalvoto gėlyno, rekomenduojama rinktis tokias gėles ir daržoves, kurias puoštų spalvoti lapai. Tai galėtų būti bazilikai, raudonėliai, artišokai, perilės, margalapiai čiobreliai ar margalapiai šalavijai“, – vardija specialistė.

Ji sako, kad gėlynus papuoš ir aguročiai, moliūgai, patisonai, cukinijos, palminiai, Briuselio ar kale kopūstai, kurių išraiškingi lapai papuoš gėlyną. Šiuo metu gausu daržovių veislių, kurios užaugina neįprasčiausių formų ir spalvų daržoves. D. Gasiūnienė pastebi, kad gėlynuose verta sodinti cukinijas bei moliūgus, kurie auga krūmu, o nešliaužia.

Mėtų verčiau gėlynuose nesodinti

Patyrusi gėlininkė sako, kad žemės sklype puikai galima suderinti įvairias gėles su spalvotais pomidorais, rabarbarais. Anot jos, šiuo metu itin populiaru gėlyno centre pasodinti aukštą rabarbarą, kurio lapai gali siekti net metrą. Svarbu paminėti ir tai, kad galima įsigyti rabarbarų, kurie nekaupia oksalo rūgšties, kuri gali pakenkti vyresnio amžiaus žmonėms.

„Kiekvieną namų žemės lopinėlį labai pagyvins remontantinės raudonžiedės braškės, čiobreliai, šalavijai. Šių augalų galima įsigyti pačių įvairiausių spalvų, dydžių, vieni augantys į viršų, kiti – šliaužiantys. Prieš juos sodinant į gėlyną, verta išsirinkti konkrečią augalų veislę, kuri atitinka šeimos poreikius“, – teigia gėlių ekspertė.

Vis dėlto, gėlynuose ji nerekomenduoja sodinti mėtų. Anot jos, joms geriausia skirti atskirą plotelį, mat mėtos gali labai greitai išplisti, užgožti kitus augalus. D. Gasiūnienė sako, kad mėtų nereikėtų sodinti ir į vazonus drauge su kitais augalais, daržovėmis. Jei norisi gerti naminę mėtų arbatą, naudingiausia šį augalą sodinti vieną patį, į atskirą vazoną.