Šiai veiklos sričiai iš KPP skirta apie 16,3 mln. Eur, Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, jau išmokėta per 10,3 mln. Eur, o patvirtina suma – apie 13,4 mln. Eur.

Paraišką reikia teikti kartu su partneriais

Paraiškas teikti ir paramos gali prašyti fiziniai asmenys, smulkiųjų ūkių savininkai, smulkieji miško valdytojams bei labai mažoms įmonėms.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad paramos paraišką pareiškėjas turi teikti kartu tik su tais partneriais, kurie užsiima ta pačia veikla, t. y. žemės ūkio veikla užsiimantys subjektai paraišką teikia kartu su žemės ūkio veikla užsiimančiais subjektais, miškininkystės veikla užsiimantys subjektai – su miškininkystės veikla užsiimančiais subjektais ir t. t.

Pareiškėjai ir (arba) partneriai turi būti veikiantys kaimo vietovėje ir kartu numatyti vykdyti bendrą ūkinę, komercinę, aplinkosauginę veiklą, organizuojant bendrus darbo procesus, dalijantis įrenginiais ir ištekliais.

Kokie reikalavimai pareiškėjams ir partneriams?

Smulkiųjų ūkių žemės ūkio valdos ekonominis dydis (VED), išreikštas produkcijos standartine verte, paramos paraiškos pateikimo dieną turi būti ne mažesnis kaip 4 000 Eur ir ne didesnis kaip 15 000 Eur. Šiuo paraiškų teikimo etapu, kuris vyksta einamųjų metų pirmąjį pusmetį, VED paramos paraiškos pateikimo dienos duomenys nustatomi pagal Žemės ūkio duomenų centro (ŽŪDC) už praėjusių metų laikotarpį, prasidedantį sausio 1 d. ir pasibaigiantį gruodžio 31 d., apskaičiuotą ūkio ekonominį dydį einamųjų metų sausio 1 d., kuris ŽŪDC duomenų bazėje skelbiamas šių metų sausio 30 d.

Sąlyga smulkiesiems miško valdytojams – jų miško valda turi būti ne didesnė kaip 20 ha. O labai mažos įmonės turi veikti ne trumpiau kaip dvejus metus bei iš veiklos gaunamos pardavimo pajamos ataskaitiniais metais turi būti ne mažesnės kaip 12 vidutinio darbo užmokesčio dydžių.

Fiziniai asmenys privalo būti kaimo gyventojais bei vykdyti individualią veiklą ne trumpiau nei vienus metus ir iš veiklos gauti pajamų, kurios ataskaitiniais metais (gautos tiesioginės išmokos neįskaičiuojamos į pareiškėjo ir (arba) partnerio veiklos pajamas) sudaro ne mažiau nei 12 minimalios mėnesinės algos dydžių (apskaičiuojama pagal ataskaitinių metų minimalios mėnesinės algos dydį).

Visos sąlygos ir reikalavimai gauti paramą išdėstyti priemonės įgyvendinimo taisyklėse.

Kokios galima tikėtis paramos?

Parama vienam projektui įgyvendinti gali sudaryti 90 tūkst. Eur be PVM, o didžiausia paramos suma vienam paramos gavėjui 2014–2020 m. laikotarpiu negali viršyti 200 tūkst. Eur.

Pabrėžtina, kad skiriamos paramos intensyvumas priklauso nuo tinkamų finansuoti projekto išlaidų: projekto bendrosios išlaidos ir einamosios bendradarbiavimo išlaidos – 100 proc.; verslo plano įgyvendinimo išlaidos – 60 proc.; kai verslo planas įgyvendinamas smulkiesiems ūkininkams bendradarbiaujant gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės sektoriuose – 70 proc. Ataskaitiniais metais gautos pajamos iš konkretaus specializuoto sektoriaus (gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės ar daržininkystės) turi sudaryti ne mažiau kaip 45 proc. pareiškėjo ir partnerio (vertinama kiekvieno atskirai) žemės ūkio veiklos pajamų.

Svarbu žinti, kad paraiškos ir reikiami dokumentai Nacionalinei mokėjimo agentūrai gali būti teikiami pasirašyti tik elektroniniu būdu, t. y. kvalifikuotu elektroniniu parašu, juos siunčiant el. paštu dokumentai@nma.lt, arba naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema adresu www.zumis.lt, pasirenkant meniu punktą „Pranešimai“.

Parama bendradarbiavimui tęsiasi

Smulkių ūkių subjektų bendradarbiavimo projektai bus remiami ir Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) paramos lėšomis.

Paraiškas šiai paramai gauti bus galima teikti pagal SP priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“. Paraiškų teikimas planuojamas šių metų pabaigoje – nuo spalio 31 iki gruodžio 29 d.

Paramos galės prašyti tie smulkių ūkių subjektai, kurių kiekvieno valdos ekonominis dydis (VED) sieks nuo 4 tūkst. Eur iki 16 tūkst. Eur. Tokiu atveju, jeigu paraišką teiks vienas ūkis, VED turės sudaryti nuo 8 tūkst. Eur iki 16 tūkst. Eur.

Finansuojama bus žemės ūkio produktų gamyba ir perdirbimas. Teikiama investicinė parama, dotacijos (negrąžintinos paramos) forma, taikomas išlaidų kompensavimo būdas.

Numatyta, kad didžiausia paramos suma vienam pareiškėjui negalės viršyti 25 tūkst. Eur, jeigu projektą įgyvendina du ūkio subjektai – parama negalės būti didesnė nei 50 tūkst. Eur, jei trys ūkio subjektai – 75 tūkst. Eur, jei 4 ar daugiau ūkio subjektai – 100 tūkst. Eur. Paramos lėšomis bus galima kompensuoti nuo 20 proc. iki 85 proc. projekto išlaidų.

Yra numatyti ir prioritetai skiriant paramą – ūkininkų grupėms, ekologiniams ūkiams, numatantiems produkcijos perdirbimą, vystyti mišrią specializaciją.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

Šaltinis
Temos
Projektas „Rūpestis savo kraštu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją