Šiai veiklos sričiai per programinį laikotarpį skirta daugiau nei 13,5 mln. Eur paramos lėšų, tačiau ne visos jos yra išnaudotos. Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) duomenimis, patvirtinta paramos suma – apie 8,4 mln. Eur, o išmokėta per 7,1 mln. Eur. Šiam paraiškų teikimo etapui numatyta daugiau kaip 5,5 mln. eurų.

Populiariausia veikla – jaunuolynų ugdymas

Paramos gali kreiptis privačių ir valstybinių miškų valdytojai, įregistravę valdą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Svarbu tai, kad finansavimas gali būti skiriamas projektams, kurie įgyvendinami kaimo vietovėje.

Veiklos srities „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ lėšomis remiamas pamiškių formavimas, miškuose esančių saugomų buveinių atkūrimas arba būdingos miško struktūros palaikymas, nevietinių medžių rūšių medynų pertvarkymas į vietinių medžių rūšių medynus, jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus) ugdymas ir tam tikrais atvejais vidinės miškotvarkos bei miško želdinimo ir žėlimo projektų rengimas.

„Populiariausia veikla – jaunuolynų ugdymas. Jei prašoma paramos jaunuolynams (iki 20 metų amžiaus) ugdyti, turi būti pateikiamas vidinės miškotvarkos projektas, kuriame suprojektuoti jaunuolynų ugdymo kirtimai, arba miškininko specialisto išvada dėl jaunuolynų ugdymo kirtimų reikalingumo. Beje, jaunuolynų ugdymas tame pačiame plote gali būti remiamas du kartus per visą KPP įgyvendinimo laikotarpį“, – aiškino Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Išmokų už plotus skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Smilgaitytė.

Vykdant jaunuolynų ugdymo veiklą, parama skiriama mokant vienkartinę nustatyto dydžio kompensacinę išmoką – 343 Eur už 1 ha. Primenama, kad parama jaunuolynų ugdymui neteikiama, jei jaunuolynų ugdymas projektuojamas ne miško žemėje ir plotuose, už kurių ugdymą parama buvo skirta jau du kartus.

Kokios išlaidos yra tinkamos?

Tinkamomis finansuoti pripažįstamos tokios išlaidos, kurios būtinos projektui vykdyti, realiai suplanuotos, pagrįstos ir neviršijančios vidutinių rinkos kainų. Formuojant pamiškes (iki 25 m pločio miško juosta nuo miško krašto) tinkamos yra medžių ir krūmų kirtimo; krūmų sodinimo, siekiant suformuoti neigiamam vėjo poveikiui atsparius medynus, ir kitos išlaidos.

Taip pat yra remiamos miškuose esančių saugomų natūralių buveinių ar saugomų rūšių buveinių atkūrimo arba būdingos miško struktūros palaikymo išlaidos.

Kai nevietinių medžių rūšių medynų pertvarkomi į vietinių medžių rūšių medynus, tinkamos yra nelikvidinės medienos sutvarkymo, dirvos paruošimo, sodmenų įsigijimo, transportavimo, sodinimo ir jų apsaugos priemonių, priešgaisrinių mineralizuotų juostų įrengimo išlaidos.

Pabrėžiama, kad jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus) ugdymo darbai turi būti vykdomi po paraiškos pateikimo ir atlikti per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo.

Pareiškėjas turi užtikrinti finansavimo šaltinį

Svarbu žinoti, kad pareiškėjas skolintas, paramos ir nuosavas lėšas projektui įgyvendinti turi nurodyti ir pagrįsti paraiškoje. Skolintos lėšos pagrindžiamos kartu su paramos paraiška pateikiant finansų įmonės arba kredito įstaigos paskolos suteikimo galimybės patvirtinimo dokumentus, o iki paramos sutarties pasirašymo arba sprendimo skirti paramą priėmimo, kai sutartis nesudaroma, paramos gavėjas turi pateikti su finansų įmone arba kredito įstaiga pasirašytą paskolos sutartį arba raštu patvirtinti, kad atitinkamą projekto dalį įgyvendins nuosavomis lėšomis.

Finansavimo šaltinius pagrindžiančių dokumentų pateikti nereikia, jeigu bus vykdoma jaunuolynų (iki 20 metų) ugdymo veikla.

Didžiausias galimas paramos intensyvumas vienam projektui – 90 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų, išskyrus atvejus, kai prašoma mažesnio intensyvumo. Kai vykdomas jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus) ugdymas, parama skiriama mokant vienkartinę nustatyto dydžio kompensacinę išmoką.

Kokios naujovės 2023–2027 m.?

Kaip ir KPP laikotarpiu, taip ir įgyvendinant Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginį planą, miškininkai galės pasinaudoti Europos Sąjungos parama jaunuolynams ugdyti.

R. Smilgaitytė atkreipė dėmesį, kad nebus remiamas pamiškių formavimas, miškuose esančių saugomų buveinių atkūrimas arba būdingos miško struktūros palaikymas, nevietinių medžių rūšių medynų pertvarkymas į vietinių medžių rūšių medynus. Šias veiklas remti atsisakyta dėl jų nepopuliarumo dabartiniu laikotarpiu.

2023–2027 m. laikotarpiui jaunuolynų ugdymui skirta 6,05 mln. Eur.

Kaip pateikti paraiškas?

Paraiškos NMA teikiamos užpildant Žemės ūkio ministerijos informacinėje sistemoje (toliau – ŽŪMIS) elektroninę dokumento formą, naudojantis ŽŪMIS portalo interneto prieiga adresu https://zumis.lt KPP Administravimo taisyklėse nustatyta tvarka.

Kitais būdais (pavyzdžiui, paštu, per kurjerį arba faksu ir t. t.) paraiškos nepriimamos. Paraiška ŽŪMIS turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 val.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

Šaltinis
Temos
Projektas „Rūpestis savo kraštu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją