Rinkosi aktualias mokymo programas

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programoje (KPP) didelė dalis paramos teikta plačios žemdirbių bendruomenės mokymams ir konsultavimui. Šia parama pasinaudojo daugybė asmenų, dalyvaudami įvairiuose mokymuose ir semdamiesi žinių individualiose konsultacijose.

Pagal KPP priemonės „Žinių perdavimas ir informavimo veikla“ veiklos sritį „Parama profesiniam mokymui ir įgūdžiams įgyti“ paramos galėjo kreiptis juridiniai asmenys, vykdantys mokymus, t. y. mokslo ir studijų institucijos ir profesinio mokymo įstaigos bei kiti juridiniai asmenys, turintys licenciją vykdyti formalųjį profesinį mokymą.

Galutiniai naudos gavėjai, t. y. mokymo kursų dalyviai – ūkininkai, Žemės ūkio ir kaimo verslo valdų registro informacinėje sistemoje registruoti jų šeimos nariai, ūkininkų partneriai, ūkio darbuotojai, kiti fiziniai ar juridiniai asmenys, užsiimantys žemės, maisto ir miškų ūkio veikla, įregistravę valdą, taip pat kaimo vietovėse ūkine veikla užsiimantys žemės valdytojai, labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių darbuotojai, tradiciniai amatininkai.

Didžiausia paramos suma vienam projektui negalėjo viršyti 200 000 Eur (su PVM). Iš viso veiklos sričiai skirta per 6,6 mln. Eur, o patvirtinta paramos suma, Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, – daugiau kaip 5,3 mln. Eur.

Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Mokslo, inovacijų ir žinių plėtros skyriaus patarėjos Jurgitos Veličkienės, daugiausia mokymo kursų buvo organizuota pagal tokias mokymo programas, kurios labai aktualios žemdirbiams. Tai agrarinė aplinkosauga ir kraštovaizdžio gerinimas; aplinkosauga ir tręšimo planavimas; ūkinės veiklos planavimas ir finansavimo galimybės; tausojamasis ūkininkavimas; kompleksinės paramos ir gyvūnų gerovės reikalavimai.

Visa konsultacijoms skirta parama išnaudota

Populiarumo nestokojo 2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritis „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“, kuriai teko daugiau kaip 6,5 mln. Eur paramos lėšų. Jos visos yra panaudotos, patvirtintos 4 428 konsultavimo paraiškos.

Paramos konsultavimo paslaugoms gauti daugiausia kreipėsi ūkininkai, jaunieji ūkininkai ir kiti žemės valdytojai, mažiau – miško valdytojai ir kaimo vietovėse veikiančios labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės. Konsultavimo paslaugas teikti galėjo atrinktos institucijos arba įstaigos, turinčios pakankamai kvalifikuotų ir nuolat apmokomų darbuotojų bei konsultavimo patirties.

Svarbu paminėti, kad vienam konsultavimo paslaugų gavėjui per 2014–2020 m. laikotarpį didžiausia galima pasinaudoti konsultavimo paslaugomis suma – 1500 Eur (be PVM).

Temų, pagal kurias norėta gauti konsultacijas, būta daug: augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnalo pildymas; tręšimo plano parengimas (organinėmis trąšomis); trąšų naudojimo apskaitos žurnalo pildymas; dirvožemio analizė; gyvulių sveikatingumo įvertinimas ir kt.

Naujojo laikotarpio naujovės ir privalumai

Startavus Strateginiam planui, 2023-2027 m. bus remiami ūkininkų mokymai ir konsultavimo paslaugos per intervencines priemones „Mokymai ir įgūdžių įgijimas“ bei „Konsultavimo paslaugos“.

Mokymų priemonei numatoma skirti 4 mln. Eur. Paramos intensyvumas – iki 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų, o paramos projektui suma – 150 tūkst. Eur.

J. Veličkienė atkreipė dėmesį, kad 2023-2027 m. laikotarpiu mokymų tikslinės grupės išlieka beveik tos pačios, t.y. parama galės pasinaudoti žemės ūkio, maisto ūkio ir miškų ūkio veikla užsiimantys asmenys, bet nelieka kaimo vietovėse ūkine veikla užsiimančių žemės valdytojų, labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių darbuotojų.

„Atliktos analizės parodė, kad mokymai yra ypač svarbūs mažesnių žemės ūkių valdytojams, todėl ypatingas dėmesys bus skiriamas naujai besikuriantiems jauniesiems, taip pat ir naujai besikuriantiems kitiems valdų valdytojams, pradedantiesiems ekologiškai ūkininkauti, planuojantiems taikyti agrarinės aplinkosaugos, klimato, bioįvairovės priemones, labai smulkių ir smulkių-vidutinių žemės ūkių valdytojams“, – vardijo ŽŪM Mokslo, inovacijų ir žinių plėtros skyriaus patarėja.

Pačius mokymus galės organizuoti juridiniai asmenys, vykdantys mokymus, teikiantys paraišką individualiai ir (arba) su partneriu (-iais).

Konsultavimo priemonei 2023–2027 m. laikotarpiu suplanuota 5 mln. Eur. Paramos intensyvumas –100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Konsultavimo valandos įkainis – 58 Eur/val. (be PVM). Paramos suma vienam konsultacijų paslaugos gavėjui – 2 tūkst. Eur.

Tikslinės grupės – ūkininkai, miškų valdytojai, tačiau nelieka labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių.

„O naujovė ta, kad kaip paramos gavėjai yra išskiriami Europos inovacijų partnerystės (EIP) grupės susikūrimą ir inovacinį projektą planuojantys inicijuoti subjektai (pavyzdžiui, ūkininkai ar miškininkai, kooperatyvai ir kt.). Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad konsultavimo paslaugos nebus finansuojamos jau susikūrusiai EIP grupei. Tai bus skirta daugiau ūkininkui, turinčiam tam tikrą problemą, kurios sprendimui reikalingos tam tikros naujovės, tyrimai ir nežinoma, kur kreiptis. Tokiu atveju bus galima kreiptis į konsultantą, kuris padės jam užmegzti tinkamus kontaktus su mokslininkais ir konsultantais, kurie bus pajėgūs spręsti jo problemą. Tokios konsultacijos pagrindinis siekis ir tikslas - susikurti EIP veiklos grupę, kuri teiks paraišką per intervencinę priemonę „Europos inovacijų partnerystė žemės ūkio našumo ir tvarumo srityje“.“, – aiškino J. Veličkienė.

Ji dar pabrėžė, kad atsižvelgus į 2014–2020 m. finansinio laikotarpio patirtį, kuomet dalis kompetentingų konsultantų, vykdančių individualią veiklą, negalėjo įsitraukti į veiklos sritį „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ dėl konsultantams taikytų apribojimų, nuo 2023 m. numatoma formuoti atviresnę sistemą, sudarant galimybes į konsultacijų teikimą įtraukti asociacijas, vienijančias fizinius ir (ar) juridinius asmenis, užsiimančius žemės ūkio ir miškininkystės veikla, žemės ūkio kooperatyvus ir jų asociacijas.

Bus pertvarkoma konsultavimo paslaugų kokybės monitoringo sistema, sudarant jos vartotojams galimybę palikti atsiliepimus, vertinant gautos informacijos ar konsultacijos kokybę. Kokybinių reikalavimų neatitinkantys konsultantai bus šalinami iš konsultantų tinklo.

„Manome, kad sukurtas viešas konsultantų tinklas, kur kiekvieno konsultanto teikiamos paslaugos bus vertinamos, suteiks galimybę paslaugos gavėjams pasirinkti geriausiai vertinamus specialistus, o konsultantai bus skatinami dar aktyviau kelti kvalifikaciją ir suteikti geriausias paslaugas ūkininkams“, – teigė ŽŪM atstovė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Rūpestis savo kraštu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją