Planuojama padvigubinti ekologinės gamybos plotus

Parama ir augantis visuomenės lūkestis dėl kokybiško maisto, tvarios gamybos ir švarios aplinkos, įkvepia ūkininkus plėsti ekologinę gamybą. Pernai buvo sertifikuota 13,4 proc. daugiau ekologinės gamybos ūkių, palyginti su 2020-aisiais, o ekologinės gamybos plotai sudarė 8 proc. visos dirbamos žemės. Tikėtina, kad tam įtakos turėjo tai, kad vėl pradėta finansiškai remti naujai įsitraukiančiuosius į ekologinį ūkininkavimą.

(Strateginiame plane nubrėžtas ambicingas tikslas – ekologiniam ūkininkavimui (kartu su perėjimu prie ekologinio ūkininkavimo) 2027 m. naudoti 13 proc., o 2030 m. – 15 proc žemės ūkio naudmenų. Tai atliepia ES Žaliojo kurso siekį, kad iki 2030 m. bent 25 proc. ES žemės ūkio paskirties žemės būtų skirta ekologiniam ūkininkavimui.

2014–2020 m. KPP ekologiniams ūkiams remti numatyta viena paramos priemonė „Ekologinis ūkininkavimas". Pagal šią priemonę remiamos dvi veiklos: „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo", kuri skirta pradedantiesiems ekologiškai ūkininkauti arba deklaruojantiesiems naujus plotus pareiškėjams, ir „Parama ekologiniam ūkininkavimui" – ekologiškus sertifikuotus plotus deklaruojantiesiems ne pirmus metus.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Išmokų už plotus skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Čeponienė ekologinės gamybos plėtrą iliustravo VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis: 2022 m. pagal 2014–2020 m. KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas" buvo deklaruota apie 259 251,23 ha, palyginti su 2021 m., deklaruoti plotai išaugo 11 134,04 ha.

Gaus didesnes kompensacines išmokas

KPP priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas" nustatyta 16 kompensacinių išmokų dydžių: 8 kompensacinės išmokos pagal veiklą „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo" ir 8 kompensacinės išmokos pagal veiklą „Parama ekologiniam ūkininkavimui".

Pasak J. Čeponienės, siekiant stiprinti ekologinį ūkininkavimą bei didinti ekologinių ūkių skaičių, Strateginiame plane numatytos trys intervencinės priemonės: „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo", „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)" ir „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai", kuriose ekologiniams ūkiams nustatytos kompensacinės išmokos yra didesnės nei 2014–2020 m. laikotarpyje.

„2023–2027 m. laikotarpiu lieka 6 kompensacinių išmokų dydžiai ekologiniams ūkiams. Išmokos sugrupuojamos į 3 kategorijas: už javus; daugiametes žoles; daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus", – aiškino ŽŪM atstovė.

Taigi intervencinėje priemonėje „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo" yra numatytos trys išmokų kategorijos: už daugiametes žoles – 206 Eur/ha; už daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus – 652 Eur/ha; už javus, javus pašarams, javus sėklai ir daugiametes žoles sėklai – 280 Eur/ha.

Intervencinėje priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)" suplanuota viena išmoka už daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus – 560 Eur/ha.

O priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai" yra dvi išmokų kategorijos: už javus, javus pašarams, javus sėklai – 239 Eur/ha ir už daugiametes žoles – 198 Eur/ha.

„Planuojama, kad 2023 m. 2014–2020 m. KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas" kompensacinių išmokų dydžiai bus suvienodinti, atsižvelgiant į Strateginiame plane numatytus kompensacinių išmokų dydžius, tad toliau šią priemonę įgyvendinantys ūkiai gaus jau didesnę ES paramą", – sakė ŽŪM Išmokų už plotus skyriaus vyriausioji specialistė.

Ūkininkai turėtų žinoti, kad tinkamas paramai plotas, už kurį mokamos kompensacinės išmokos, − ne mažesnis kaip 1 ha.

Strateginiame plane 2023–2027 m. ekologiniam ūkininkavimui (įskaitant tęstinius įsipareigojimus) per kaimo plėtrą numatoma išmokėti 292,6 mln. Eur,. O „Paramai ekologiniam ūkininkavimui" (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai) per ekoschemą paskirta 32,5 mln. Eur ,„Perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo" per ekoschemą – 77,7 mln. Eur .

Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, 2014–2020 m. finansiniu laikotarpiu ekologiniam ūkininkavimui (kartu su perėjimu prie ekologinio ūkininkavimo ir tęstiniais įsipareigojimais) skirta 318,6 mln. Eur, išmokėta – 254,4 mln. Eur.