GAAB susieti su tiesiogine išmoka

Strateginio plano paramos sąlygose numatyti 9 GAAB standartai, kuriais siekiama užtikrinti klimato kaitos švelninimą ir prisitaikymą prie jos (GAAB1, GAAB2, GAAB3), vandens išteklių būklės apsaugą (GAAB4), dirvožemio apsaugą ir būklės gerinimą (GAAB5, GAAB6, GAAB7) bei biologinės įvairovės apsaugą.

„Dauguma GAAB standartų buvo ir praėjusiame paramos laikotarpyje, bet naujajame jiems suteikta daugiau galių ir jie tampa vienu iš svarbiausių paramos teikimo elementų, – pažymi Žemės ūkio ministerijos (toliau – ŽŪM) Augalininkystės ir žaliųjų technologijų skyriaus vyresnysis patarėjas Tadas Švilpauskas. – GAAB reikalavimai privalomi visiems ūkininkams ir už jų nesilaikymą bus mažinamos tiesioginės išmokos."

Strateginiame plane tiesioginėms išmokoms numatyta skirti kiek daugiau nei 3012 mln. eurų, kurie pasieks šalies ūkius 2023–2027 m. Iš jų daugiau kaip 1135 mln. eurų numatyta bazinėms tiesioginėms išmokos, skirtoms visų ūkių pajamų lygiui išlaikyti. Naujajame laikotarpyje numatyta bazinė tiesioginė išmoka – apie 80 Eur/ha.

Tačiau, kaip pažymi Tadas Švilpauskas, nepaisantiems GAAB standartų atsiranda grėsmė, kad ši išmoka gali smarkiai sumažėti. Šiuo metu ŽŪM rengia ir netrukus jau turėtų paskelbti, kaip bazinės tiesioginės išmokos sumą paveiks vieno ar kito standarto nesilaikymas.

GAAB1 – daugiamečių pievų apsauga

Mažinant klimato kaitą svarbus vaidmuo tenka daugiametėms pievoms. Daugiametė pieva – užsėtas daugiametėmis žolėmis arba natūralus žemės plotas gyvuliams ganyti, žolei ar žolės produkcijai gauti. Visi daugiametės pievos žoliniai augalai, tradiciškai aptinkami natūraliose ganyklose, arba paprastai įmaišomi į ganyklų ar pievų sėklų mišinius, kurie skirti pašarų gamybai. Pieva tampa daugiamete tuomet, kai per penkerius metus nė karto nebuvo suarta ir nedalyvavo sėjomainoje.

Daugiametės pievos absorbuoja anglies dioksidą, užkerta kelią reikšmingam dirvožemio organinės anglies kiekio mažėjimui. Šių pievų mažėjimas ir ariamos žemės plotų plėtimas didina ŠESD emisiją, dėl didesnio mineralinių trąšų ir augalų apsaugos produktų naudojimo neigiamai veikia vandens telkinių būklę, intensyvina dirvožemio eroziją. Tačiau per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje dėl įvairių priežasčių ženkliai mažėjo daugiamečių pievų plotai. ŽŪM duomenimis, nuo 2015 metų šalyje suarta apie 12 proc. daugiamečių pievų.

Lietuva, siekdama užkirsti kelią aplinkai neigiamiems procesams, kuriuos sukelia daugiamečių pievų mažėjimas, kaip ir kitos ES valstybės narės, yra įsipareigojusi nemažinti daugiamečių pievų daugiau nei 5 proc., palyginti su 2018 m. Į GAAB 1 standartą perkeliamas ankstesniajame paramos laikotarpyje buvęs žalinimo reikalavimas.

Kaip teigiama Strateginiame plane, jeigu einamaisiais metais daugiamečių pievų plotas Lietuvoje sumažės daugiau nei leidžiama, pareiškėjams gali tekti jas atkurti tame pačiame ar kitame plote, bet tik tą daugiamečių pievų dalį, kuri buvo pakeista į žemės ūkio paskirties žemę. Atkūrimo reikalavimas taikomas plotams, kurie yra 0,1 ha arba didesni. Per metus nevykdžiusiems šio įpareigojimo bus taikomos paramos sąlygų pažeidimo sankcijos.

Daugiamečių pievų atkūrimo reikalavimas netaikomas, jei:

1. daugiametės pievos buvo pakeistos į kitus žemės plotus, nepatenkančius į bl1 bloką (namų valda, komercinės, visuomeninės paskirties žemė;

2. valstybės nuosavybėn paimta žemė, kuri panaudota viešajam interesui ar visuomeniniais tikslais;

3. daugiametės pievos apsodinamos mišku (išskyrus trumpos rotacijos želdinius, kalėdines eglutes ar energetinius medžius).

„Dėl GAAB1 standarto Lietuva tebesideri su Europos Komisija (toliau – EK). Be abejo, daugiametės pievos labai svarbios švelninant klimato kaitą, bet Žemės ūkio ministerija, norėdama apsaugoti šalies ūkininkus nuo priverstinio pievų atstatymo, vis dar tęsia derybas dėl referencinio daugiamečių pievų santykio ir jo apskaičiavimo", – teigia Tadas Švilpauskas.

Nepaisant to, kad tęsiamos derybos ES lygmeniu, tęsiamas ir pasirengimas reikalavimų įgyvendinimui.

GAAB1 standarto privalo laikytis pareiškėjai, kurių deklaruotuose plotuose yra nustatytos daugiametės pievos.