„Balandžio 18 d. mano dukra iš Olandijos universiteto gavo laišką, kad įstojo į norimą studijų programą, bet su sąlyga, kad ji gaus brandos atestatą. Tačiau streso buvo labai daug, kadangi mėnesį ir 10 d. ji turėjo laukti egzaminų rezultatų. Antra problema yra ta, kad mes kankinomės dėl vertimo, padarėme vieną brandos atestato vertimą, išsiuntėme ir jis mums grįžo atgal, kadangi nebuvo reikiamo parašo. Ir jūs neįsivaizduojate, kaip mūsų vaikai vargsta, nors mūsų galutinė dokumentų teikimo data buvo rugpjūčio 20 d. ir mums buvo dar pakankamai laiko susitvarkyti, bet jeigu užsidelstume dar vieną savaitę – būtume nespėję. Viskas baigėsi gerai, mano gerai besimokanti dukra įstojo į norimą universitetą, tačiau procesas kėlė daug streso ir su tuo susiduria daug mokinių“, – savo dukros istorija pasidalino Sergejus.

Kaip komentuoja Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), mokiniai, kurie planuoja studijuoti užsienio universitetuose, iš anksto pradeda ruoštis ir dokumentų pateikimui – užsisako vertimo ir notaro tvirtinimo paslaugas, kad kaip galima operatyviau galėtų atlikti visus reikalingus žingsnius.

Tačiau sertifikuota studijų užsienyje specialistė, „AMES Education” konsultantė Rasa Juozapavičienė pastebi, kad brandos atestato teikimas į užsienio universitetus kelia stresą. Pasak jos, Lietuvoje brandos atestatų teikimo terminai puikiai suderinti su stojimo į Lietuvos universitetus tvarka, todėl savo šalyje studijas planuojantys moksleiviai dėl to nepatiria papildomo streso.

Rasa Juozapavičienė

„Tačiau esame Europos Sąjungos šalis, tad studijų užsienyje poreikis dėl aukštų universitetų reitingų, patrauklių studijų kainų ir viliojančių tarptautinės karjeros perspektyvų kasmet auga. Ir čia, dėl brandos atestato įteikimo datos skirtumų, užprogramuota bėda“, – kalba ji.

Pasak R. Juozapavičienės, palaipsniui vis daugiau universitetų priima skaitmeninius dokumentus, tačiau kai kuriose šalyse vis dar išlieka reikalavimas siųsti dokumentus registruotu paštu ar per kurjerį.

„Dokumento vertimas į anglų kalbą, patvirtinimas pas notarą arba mokykloje ir siuntimas užtrunka apie 1–2 savaites, tačiau dėl to, kad šiemet dalis Lietuvos mokyklų abiturientams atestatus teikė itin vėlai, liepos 22 d., studijas užsienyje planuojančių moksleivių stresas buvo ypatingai juntamas. Dalis atestatus atsiėmė anksčiau, kad spėtų juos išversti ir pristatyti universitetams laiku. Nors universitetų politika dažnai yra gana liberali, t. y. pavyksta susitarti dėl termino pratęsimo, visgi tai yra papildomas galvos skausmas, nes niekada negali būti tikras, kad tau bus padaryta išimtis“, – sako studijų užsienyje specialistė.

Ji priduria, kad vertinant statistinius duomenis, „AMES Education” pastebi, kad stiprūs kandidatai šiemet nuo vėlyvo atestatų teikimo nenukentėjo.

„Nes ten, kur pagal terminus matėme, kad galime vėluoti, pavyko suderinti vėlesnį brandos atestatų pristatymą. Dirbome ir su keliais į Vokietiją bei Šveicariją stojusiais būsimaisiais studentais, kurie priėmė sprendimą studijas pradėti sausio mėnesį – tokiu atveju netenka skubėti su atestatų pristatymu liepą, o dokumentus ramiai galima išsiųsti rudenį“, – kalba R. Juozapavičienė.

Dėl studijų siūlo apsispręsti kuo anksčiau

Anot R. Juozapavičienės, dėl studijų užsienyje mokiniams reikia apsispręsti kuo anksčiau – dar abitūros pradžioje, o dar geriau – 10 ar 11 klasėje, kad pasiruošimas būtų apgalvotas ir sklandus.

„Nespėjus laiku į paraiškų teikimo terminus, įprastai vėluojančios paraiškos nebesvarstomos, nebent universitetas dėl išimtinių aplinkybių pratęsia paraiškų priėmimo terminus. Kai sėkmingai pateikta pirminė paraiška ir būsimasis studentas patenka į tolimesnį paraiškos etapą arba jau yra gavęs sąlyginį kvietimą studijuoti, užplūsta antroji įtampos banga – galutinių dokumentų (brandos atestato ar kitų universiteto individualiai prašomų dokumentų) teikimas“, – kalba ji.

Kalbų studijos užsienyje

Studijų užsienyje specialistė pastebi, kad sunkiau yra su Vokietijos valstybiniais aukštai reitinguojamais universitetais, kurie, jei nėra taikoma ypatingų sąlygų (kaip buvo pernai dėl COVID-19), vidurinės mokyklos pažymėjimo prašo iki liepos 15 d.

„Tik nedidelė dalis jų turi ilgesnį terminą – iki rugpjūčio 20 d. Visada raginame moksleivius nesirišti prie galutinio termino, o dokumentus susitvarkyti kuo anksčiau – tai itin aktualu tuo atveju, jeigu dokumento formatas pasirodytų netinkamas ir universitetas paprašytų naujo. Pavyzdžiui, šiemet keli abiturientai dalijosi savo patirtimis, kad netinkamai vertimų biure buvo patvirtintas vertimas ir skubos tvarka dokumentus universitetams teko siųsti dar kartą“, – kalba ji.

Skaitmenizacija turi pilnai ateiti ir į švietimo sritį

Pasak R. Juozapavičienės, tinkamai susidėliojus veiksmų planą, galima susidoroti su stojimo keliamais iššūkiais.

„Tiesa paprasta – skaitmenizacija turi pilnai ateiti ir į švietimo sritį, nes daugumą procedūrų būtų galima atlikti daug paprasčiau ir greičiau. Tarptautiškumo tendencijos ateityje tik augs, todėl labai svarbu kosmopolitiškam, entuziastingam ir žingeidžiam Lietuvos jaunimui dar mokykloje suteikti europietiškai sertifikuotą išsilavinimą bei palengvinti stojimo į užsienio šalių universitetus procedūras“, – kalba ji.

Specialistės teigimu, vis daugiau abiturientų kalba apie tai, kad mūsų šalies švietimo sistemoje reikėtų persvarstyti ne tik galimybę ankstinti brandos atestatų teikimo laiką, bet ir išduoti juos lietuvių bei anglų kalbomis.

„Vien atestato vertimas ir vertimo patvirtinimas pas notarą ar mokykloje yra gana didelis laiko vagis – tai trunka apie savaitę. Kad sutaupytų laiko, moksleiviai atestatus atsiima anksčiau nei teikimo dieną arba iš anksto rezervuojasi vietas vertimų biuruose ar pas notarus, tačiau dalį šios įtampos nuimtų skaitmenizuotas ir valstybine bei anglų kalbomis pateikiamas atestatas“, – pasakoja ji.

Kaip Delfi komentuoja švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas komunikacijos klausimais Dainoras Lukas, ministerija neketina inicijuoti brandos egzaminų ankstinimo.

Dainoras Lukas (Linos Mockevičienės nuotr.)

„Kaip parodė ankstesni metai, yra labai nedaug universitetų ir tik keliose šalyse, į kuriuos Lietuvos abiturientai gali nespėti pateikti brandos atestatų“, – teigia jis.

D. Lukas taip pat priduria, kad ministerija jau planuoja įvesti skaitmeninį brandos atestatą.

„Dar negalime konkrečiau atsakyti, kada bus įgyvendintas šis projektas. Reikalingi tam tikri pokyčiai teisės aktuose, duomenų sistemose, duomenų saugumo sprendimai“, – kalba jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)