1. Dienotvarkė

Svarbu ir patikrinta, norintiems tinkamai pradėti savo mokymosi strategiją yra susikurti savo kasdienybę arba kitaip tariant – darbotvarkę. Tyrimai rodo, kad efektyviausi yra trumpi mokymosi blokai su dažnomis pertraukomis. Derinkite studijas su kitomis dalykinėmis sritimis, kad suteiktumėte daugiau įvairovės. Be to, nusistatykite sau aiškius dienos, savaitės, mėnesio tikslus taip bus lengviau sekti savo pažangą, atsižvelgiant į egzamino datą.

2. Žemėlapiai

Būkite kūrybingi: naudokite minčių žemėlapius, Venno diagramas ir temų medžius, kad aiškiai išdėstytumėte tai, ko jums reikia mokytis. Visa tai padės vizualizuoti temas ir rasti tarp jų sinergiją.

3. Tinkama erdvė

Labai svarbu rasti erdvę, tinkamą mokymuisi. Dauguma renkasi tylias vietas: ar tai būtų namai, ar biblioteka, ar maža, jauki kavinė. Dar kiti mokymosi vietas keičia nuolat. Kiekvienas žmogus yra skirtingas, tad čia nėra vieno konkretaus pasiūlymo. Svarbiausias patarimas – atradę tinkamą erdvę, likite joje, kol ji jums tinkama ir keiskite, kai ji jus pradeda trikdyti.

4. Kada ir kaip mokytis

Jei esate dieninių studijų studentė ar studentas ir visą dieną galite skirti studijoms, vis tiek turite susiplanuoti savo mokymosi strategiją. Nieko neveikimas, išskyrus mokymąsis, gali atrodyti ir kaip nusivylimas, tačiau tai yra laikina ir stenkitės apie tai galvoti mažiausiai. Dirbantiems ir (arba) turintiems šeimas, reikia mokytis kaip galima intensyviau, tačiau taip pat svarbu laikytis struktūros – kiti užsiėmimai, veiklos, laikas sau, pertraukų tarp mokymosi darymas yra būtinas.

5. Buvusių egzaminų klausimai

Paprasta ir viena sėkmingiausių mokymosi strategijų kiek įmanoma daugiau atsakyti į galimus egzaminų klausimus. Puiki strategija yra prieš peržiūrint konkrečią mokslo sritį, atidžiai peržvelgti senesnius klausimus apie tai. Tuomet dar kruopščiau peržiūrėti programą ir pradėti mokytis tikslingai.

6. Santraukos

Vėlgi akivaizdu, bet daugelis to nedaro. Apibendrinkite teorijas ir informaciją užsirašykite savais žodžiais sąsiuviniuose ar bet kokios kitose jums patogiose platformose. Rašymas savo žodžiais apie tai, ką reikia išmokti, yra puikus būdas įtvirtinti supratimą ir geriau įsiminti.

7. Mokykitės ne vieni

Sudarykite mokymosi grupes su studentais, kurie gilinasi į tuos pačius dalykus kaip ir jūs. Mokymasis su kolegomis gali suteikti ne tik efektyvesnį mokymąsi, bet ir palaikymą, ypatingai, jei esate užstrigęs temoje. Mokymasis kartu gali padėti išlaikyti motyvaciją, tapti labiau kolegiškiems, suteikti realią galimybę daryti pertraukas.

8. Ilsėkitės, valgykite, mankštinkitės

Kaip pabrėžta anksčiau, labai svarbu reguliariai daryti pertraukas viso mokymosi metu. Būtina tinkamai pailsėti ir nesijausti kaltu dėl laisvalaikio praleidimo, užsiimant pasirengimu egzaminams. Taip pat pravartu atkreipti dėmesį į sveiką gyvenimo būdą bei mankštą ne tik dėl fizinės sveikatos - įrodyta, kad gera savijauta palaiko smegenų veiklą, mažina stresą, skatina pasitikėjimą savimi.

9. Geros emocijos daro stebuklus

Net ir prieš egzaminą galima save apdovanoti geromis emocijomis, tačiau tik tuo atveju, jei pasiekėte savo tikslus. Kaip tai padarysite, priklauso tik nuo jūsų – ar tai būtų kino filmas, vakaras su draugais, poilsis prie ežero ar jūros, apsipirkimas ir panašiai. Tinka viskas. Tačiau yra viena taisyklė – turite būti tikri, kad tai užsidirbote.

10. Trumpalaikės atminties stiprinimas pavėlavusiems

Priartėjus egzaminams nėra tinkamas laikas pradėti gilintis į teorijas ar koncepcijas. Tai greičiausiai jau per vėlu, tad nebegalvokite apie tai. Tuomet yra laikas trumpalaikės atminties stiprinimui, kad gautumėte kuo platesnį supratimą bei egzaminų strategijomis.

11. Pirmiausialengviausia

Egzamine pirmiausia atsakykite į lengvus klausimus. Tai naudinga pasitikėjimui ir įtraukia į egzamino „ritmą“.

12. Neatsakinėkite to, ko neklausia

Kai atsakote į klausimus, įsitikinkite, kad atidžiai laikotės to, ką turite padaryti. Svarbu nepradėti teikti daugiau informacijos, nei jos prašoma. Tai gali būti laiko švaistymas, be to, išnaudos ne tik laiką, bet ir jėgas.

13. Jei įstrigote, judėkite toliau

Nesijaudinkite, jei sustojote ties kažkuriuo klausimu – atsakymas gali ateiti vėliau. Ženkite drąsiai pirmyn ir atsakinėkite į kitus klausimus - taip susigrąžinsite pasitikėjimą savo žiniomis. Atsakę į juos, tikrai suspėsite sugrįžti prie neatsakytų klausimų.

14. Vanduo – gyvybiškai svarbus

Skamba gal ir ne taip įtikinančiai, bet taip nėra, ypač, jei nervinatės ar tuo metu yra karšta. Gerkite daug vandens - jis puikiai tinka smegenims. Dėl dehidracijos gali skaudėti, svaigti galva, galima net nualpti.

15. Neišeikite iš egzamino per anksti

Jei manote, kad atlikote užduotis ir dar yra laiko, neišeikite! Peržiūrėkite savo atsakymus, patikrinkite rašybą, gramatiką, raskite būdų sustiprinti savo argumentus. Visada galite ką nors padaryti, kol nuskambės baigiamasis egzamino signalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)