Konkurse įmonės varžėsi keturiose nominacijose: „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkai draugiškiausia įmonė“, „Socialinę integraciją didinanti įmonė“.

Pirmos trys iš šių nominacijų buvo suskirstytos į tris kategorijas, atskirai apdovanojant labai mažas ir mažas įmones, kuriose dirba ne daugiau kaip 49 darbuotojai, vidutines, turinčias 50–249 darbuotojų, bei dideles įmones, savo gretose skaičiuojančias daugiau nei 250 darbuotojų.

Nominacijoje „Socialinę integraciją didinanti įmonė“ išrinkta viena įmonė, labiausiai 2020-aisiais prisidėjusi prie socialinėje atskirtyje esančių asmenų integracijos į darbo rinką. Iš viso įteikta 16 apdovanojimų mažoms, vidutinėms ir didelėms įmonėms.

„Lietuvos įmonės vykdo vis daugiau socialinės atsakomybės veiklų, stiprindamos savo organizacijas, atsigręždamos į darbuotojus ir jų šeimas, kurdamos glaudesnius ryšius su bendruomenėmis, tausodamos aplinką.

Jos turi aiškias vizijas ir daug įvairių iniciatyvų, kurios tampa sektinu pavyzdžiu kitoms įmonėms, ypač toms, kurios dar tik žengia pirmuosius žingsnius socialinės atsakomybės link“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ji pažymėjo, kad visos socialinės atsakomybės veiklos kuria teigiamus pokyčius ir yra vertinamos šalies žmonių, todėl tikimasi, kad ateityje socialinė atsakomybė taps neatsiejama šalies įmonių kultūros dalimi.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio dialogo skyriaus vedėjos, Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų komisijos pirmininkės Aušros Putk, Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkursas kasmet sulaukia vis didesnio įmonių susidomėjimo.

„Įmonių socialinė atsakomybė neliko antrame plane net ir tada, kai įprastą gyvenimą mūsų šalyje sukaustė pandemija. Tą įrodo augančios konkurso dalyvių gretos.

Palyginus su 2019 metais, šių metų NAVA konkursui pateikta keliomis dešimtimis daugiau paraiškų. Nors verslas susidūrė su dideliais iššūkiais, tačiau yra įmonių, kurios net ir tokioje sudėtingoje situacijoje elgiasi socialiai atsakingai ir rūpinasi darbuotojais, bendruomenėmis ir aplinka“, – sakė A. Putk.

Ji pridūrė, kad šiemet komisija nusprendė nominacijas „Metų darbovietė 2020“ ir „Aplinkai draugiškiausia įmonė 2020“ didelių įmonių kategorijoje skirti ne vienai įmonei, kaip būdavo daroma anksčiau, o kelioms įmonėms, kurių nuveikti prasmingi darbai buvo verti tokio įvertinimo.

Delfi trumpai
Paraiškas dalyvauti 2020 m. NAVA apdovanojimuose pateikė 58 įmonės.
Iš viso vertinimui gautos 89 įmonių paraiškos.
Kas trečia paraiška buvo skirta „Metų darbovietės“ nominacijai (30 paraiškų).
„Delfi“ skaitytojų ir konkurso komisijos nuomonės sutapo renkant „Metų bendruomeniškiausias įmones“ mažų ir vidutinių įmonių kategorijose.
Nuo 2008 metų rengiamas NAVA konkursas skatina gerąją įmonių konkurenciją ne siekiant pelno, o didinant savo socialinę atsakomybę.

Pagrindinį apdovanojimą „Metų socialiai atsakinga įmonė 2020“ pelnė UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“.

Įvertinimai NAVA konkurse bendrovei nėra jokia naujiena. Jai pernai atiteko „Metų bendruomeniškiausios įmonės“ titulas – už jaunimo ir moterų verslumo skatinimą. Šiemet sėkmę atnešė nuveikti darbai ir pastangos socialinės atsakomybės srityje.

„Nuoširdžiai džiaugiamės gavę šį svarbiausią Lietuvoje apdovanojimą verslo socialinės atsakomybės ir tvarumo srityje. Savo darbui be galo atsidavusiems, nuoširdžiai prie tvarumo iniciatyvų prisidedantiems „Coca-Cola HBC Lietuva“ žmonėms tai reiškia puikų jų kasdienių, atkaklių pastangų įvertinimą“, – teigė UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.

„Nuolat dirbame sau keldami aukščiausius reikalavimus, tarp jų ir susijusius su tvarumu praktikoje. Juk tvarumas – tai kelias, kuriuo einame mokydamiesi iš klaidų ir geriausių pasaulinių praktikų, įsiklausydami į mūsų suinteresuotų pusių įžvalgas – ir kritiką, ir pasiūlymus.

Jame daug iššūkių, problemų, bet kartu ir entuziazmo, džiaugsmo prisidėti prie bendruomenių ir aplinkos gerovės, apskritai – geresnio pasaulio kūrimo. O kai gauni tokį ekspertų įvertinimą kaip pagrindinis NAVA konkurso titulas, norisi visiems pasakyti – neabejokite, tvarumas yra geriausia verslo augimo formulė, padedanti būti stipriems ir atspariems net ir krizių metu“, – teigė G. Šerėnienė.

Anot jos, net ir pandemijos metu apie nuolaidas ar kompromisus tvarumo srityje negali būti net kalbos. „Bendrovės misija „Tvarumas 2025“, apimanti labai aiškiai išmatuojamus tikslus aplinkosaugos ir socialinėje srityse, išlieka tvirtu mūsų veiklos planų pagrindu.

Stengiamės kiekvieną pandemijos iššūkį paversti galimybe. Norėtųsi visiems palinkėti stiprybės, atsparumo kuriant geresnį rytojų, prisitaikyti atskleidžiant visą savo kūrybiškumą ir tai daryti tvariai, su didele atsakomybe prieš savo žmones, visuomenę, gamtą“, – pridūrė G. Šerėnienė.

Pagrindinės nominacijos laimėtoją paskelbusi Premjerė Ingrida Šimonytė bedrovei dėkojo už lyderystę ir sektiną pavyzdį.

„Ačiū už supratimą, jog kiekvienas žmogus gali prasmingai prisidėti prie stiprios valstybės kūrimo. Ačiū už tvaresnius sprendimus ir aplinkos tausojimą, gebėjimą lanksčiai prisitaikyti prie kintančių išorinių sąlygų. Dėkoju už bendruomeniškumą ir norą telkti.

Esu dėkinga visoms, ir didelėms, ir mažoms, bendrovėms, kurios rūpinasi savo darbuotojais, siekdamos tvaraus ir skaidraus vystymosi. Tik eidami petys į petį galime nugalėti nematomus priešus ir kurti gražesnę, draugiškesnę ir gražesnę Lietuvos ateitį,“ – teigė Ministrė Pirmininkė.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2020

„Metų darbovietė 2020“


2020 metų darbovietės nominaciją mažų įmonių kategorijoje pelnė UAB „Fortum Klaipėda“. Komunalines ir nepavojingas pramonės atliekas kaip kurą naudojanti įmonė gamina ir tiekia šilumą į centralizuotą Klaipėdos miesto šilumos tinklą.

Įmonė įvertinta už darbo kultūros puoselėjimą. Ji suteikia papildomas išmokas darbuotojams darbo stažo sukakties, jubiliejaus, vaiko gimimo proga, artimojo netekties atveju, darbuotojui išeinant į pensiją. Taip pat yra numatytas papildomas nedarbingumo dėl ligos kompensavimas, apmokamos laisvos dienos darbuotojo santuokos proga, artimojo netekties atveju, darbuotojams, turintiems vaikų, pradedančių eiti į pirmą klasę rugsėjo 1-ąją dieną.

Vidutinių įmonių kategorijoje 2020 metų darboviete pripažinta UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“.

Bendrovė įvertinta už darbuotojų gerovės kūrimą. Įmonė yra numačiusi tvarumo strategiją, rūpinasi šeimomis, kelia lyčių lygybės tikslus, didelį dėmesį skiria darbuotojų saugai ir sveikatai.

Be to, įmonė skatina darbuotojų savanorystę, taip pat turi „Speak up“ priemonę, skirtą pranešti apie netinkamą elgesį apie rūpimus dalykus.

Didelių įmonių kategorijoje 2020 metų darboviete pripažinta AB „Telia Lietuva“. Įmonė įvertinta už paramą darbuotojams, derinantiems darbo ir šeimos įsipareigojimus.

Visi bendrovės darbuotojai turi galimybę naudotis papildomu sveikatos draudimu, nepamiršti ir tie, kurie yra vaiko priežiūros atostogose, jiems suteikiamas papildomas sveikatos draudimas, kol kūdikiui sueis vieneri metai.

Be to, darbuotojų laukia nelaimingų atsitikimų draudimas, įmonės lėšomis kaupiama pensija III pakopos pensijų fonduose, taip pat bendrovė prisideda prie darbuotojų gerovės ir sėkmingo šeimos bei darbo derinimo: veikia speciali mokyklinio amžiaus vaikų užimtumo iniciatyva „Telia Mokyklinukų klubas“.

Didelių įmonių kategorijoje 2020 metų darboviete pripažinta ir UAB „Philip Morris Lietuva“. Bendrovė įvertinta už skaidrią atlygio politiką, darbuotojų sveikatos ir saugos užtikrinimą.

Kasmet įmonė peržiūri darbuotojų metinius atlyginimus bei atsižvelgia į nuveiktus darbus. Taip išvengiama bet kokio vadovo subjektyvumo lyties ar kitų asmeninių savybių atžvilgiu.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2020

„Aplinkai draugiškiausia įmonė 2020“


Mažų įmonių kategorijoje 2020 metais aplinkai draugiškiausia įmone paskelbta UAB „Kvapų namai“. Ji įvertinta už aplinkos tausojimą ir visuomenės švietimą.

Viešų edukacinių paskaitų ir seminarų metu įmonė visuomenę supažindina su gamtinės natūralios kosmetikos ir buities produktų ingredientais, moko, kaip tokių sveikų sau ir aplinkai produktų pasigaminti namuose, kaip atpažinti ir vengti gamtą teršiančių medžiagų kosmetikoje.

Produktų gamyboje naudojami tik žmogui ir aplinkai nepavojingi bioskaidūs ingredientai. Visuose gamybos etapuose taikomi aplinką tausojantys gamybos principai.

Veikia visa „žalia“ tiekimo ir gamybos grandinė: nuo 100 proc. natūralių bioskaidžių ingredientų, „žalių“ pirkimų politikos iki ekologiško produkto.

Vidutinių įmonių kategorijoje 2020 metais aplinkai draugiškiausia įmone paskelbta UAB „Toksika“. Pavojingųjų atliekų tvarkymo įmonė įvertinta už įmonės veiklą, mažinančią aplinkos taršą bei už visuomenės švietimą ir ekologinio sąmoningumo didinimą.

Įmonė ne tik pati savo veikloje naudoja antrines žaliavas, bet ir taiko surinktų atliekų rūšiavimo praktiką. Be to, „Toksika“ edukuoja visuomenę apie pavojingųjų atliekų atpažinimą, jų atskyrimo nuo nepavojingųjų atliekų ir tinkamo pavojingųjų atliekų sutvarkymo svarbą.

Didelių įmonių kategorijoje 2020 metais aplinkai draugiškiausia įmone paskelbta AB „Auga group“. Bendrovė įvertinta už lyderystę plėtojant tvarų žemės ūkį.

„Auga group“, augindama produkciją ekologiniuose ūkiuose, savaime prisideda prie palankesnės aplinkos kūrimo, neteršia jos cheminėmis medžiagomis. Toks ūkininkavimo būdas padeda išsaugoti dirvožemį, bioįvairovę ir leidžia užauginti švarius produktus vartotojams.

Taip pat didelių įmonių kategorijoje 2020 metais aplinkai draugiškiausia įmone paskelbta UAB „Lidl Lietuva“.

Mažmeninės prekybos tinklas šiemet nusipelnė pripažinimo dėl savo plastiko mažinimo strategijos, efektyvaus energijos taupymo, didžiulio dėmesio vaisiams ir daržovėms bei kitai žemės ūkio produkcijai.

„Lidl Lietuva“ siekia užtikrinti tvarią veiklą visame savo veiksmų spektre, nuo plėtros iki asortimento atrankos, darbuotojų gerovės ir bendradarbiavimo su partneriais.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2020

„Metų bendruomeniškiausia įmonė 2020“


„Metų bendruomeniškiausios įmonės 2020“ nominacijų laimėtojus rinko ir „Delfi“ portalo skaitytojai, ir konkurso komisija.

Įdomu tai, kad tiek mažų, tiek vidutinių įmonių kategorijoje skaitytojų ir komisijos nuomonės sutapo.

Mažų įmonių kategorijoje „Delfi“ skaitytojų ir komisijos sprendimu „Metų bendruomeniškiausia įmone“ tapo UAB „Starna“. Įmonė įvertinta už paramą bendruomenei ir aplinkai draugiškus sprendimus.

Įmonė įvairias žaliavas ar gaminius dovanoja Ramučių kultūros centrui, kuriuos jie panaudoja įvairiuose kultūriniuose renginiuose. Tokiu būdu įmonė skatina pakartotinį žaliavų ar gaminių panaudojimą, jų neišmesdami ir neteršdami aplinkos. Ikimokyklinėms įstaigoms dovanoja įvairių atraižų iš kartono, iš kurių vaikučiai su auklėtojais sukuria įvairių darbelių iš atliekų. UAB „Starna“ yra įtraukta į šiuolaikinės seniūnijos partnerystę kartu su „Kaunas 2022 Kultūros sostinė“ ir prisideda prie jų veiklos.

Konkurso komisija ir „Delfi“ skaitytojai buvo vieningi renkant „Metų bendruomeniškiausią įmonę“ vidutinių įmonių kategorijoje. Čia titulas atiteko įmonei UAB „Toksika“. Ji įvertinta už visuomenės švietimą ir ekologinio sąmoningumo didinimą.

Įmonė, bendradarbiaudama su Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VGTU), rengia pavojingųjų atliekų tvarkymo specialistus Lietuvoje. Kasmet Šiaulių padalinyje organizuojamos edukacinės ekskursijos moksleiviams, per kurias įmonės specialistai vaikams ir paaugliams pasakoja apie saugų atliekų tvarkymą bei ekologiją. Be to, „Toksika“ įgyvendino projektą „100 mokyklų“, kurio metu iš visų Lietuvos mokyklų nemokamai surinko pavojingąsias atliekas ir moksleiviams vedė ekologijos pamokas.

Didelių įmonių kategorijoje „Metų bendruomeniškiausia įmone“ konkurso komisija pripažino įmonių grupę „Penki kontinentai“. Ji įvertinta už paramą žmonėms, turintiems negalią.

Įmonių grupė daugiau nei 20 metų bendradarbiauja su Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“, prisidedama prie įvairių projektų. Bendradarbiaudama su Sakartvelo bankais, sukūrė ir į bankomatus įdiegė programą, pritaikytą silpnaregiams. Remiamas futbolo klubas „Viltis“, taip skatina jaunimą rinktis sveiką gyvenimo būdą ir prasmingą laisvalaikį.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2020

Didelių įmonių kategorijoje už susitelkimą įveikiant pandemijos iššūkius ir neišsenkančią paramą, kuriant gerovę, daugiausia visuomenės balsų surinko ir „Bendruomeniškiausios įmonės 2020“ nominaciją laimėjo SBA grupė.

Pandemijos metu SBA ir jos įmonės nupirko ir perdavė gydymo įstaigoms gyvybiškai svarbios aparatūros COVID pacientams gydyti, taip pat „Utenos trikotažas“ pasiuvo ir perdavė daugkartinių veido kaukių, grupės įmonių savanoriai nupirko ir išdalino senjorams 1000 visaverčio maisto paketų, parėmė pajamų netekusius muzikantus.

SBA renovavo ir miestiečiams 2020-ųjų gegužę perdavė visiškai atnaujintą Kauno Vienybės aikštę, kuri neatpažįstamai atgijo.

Be to, SBA grupė skyrė paramą Vilniaus universitete norinčių studijuoti Baltarusijos piliečių stipendijoms. Taip pat SBA grupės įmonės aktyviai dalyvauja ir remia miestų šventes, bendruomenių renginius, investuoja į aplinkos gerinimą.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2020

Socialinę integraciją didinanti įmonė 2020


UAB „RIMI Lietuva“ pripažinta labiausiai prisidėjusi prie socialinėje atskirtyje esančių asmenų integracijos į darbo rinką. Bendrovė įvertinta už dėmesį darbuotojams su negalia ir tolerancijos puoselėjimą. Įmonėje dirba darbuotojai, turintys įvairų darbingumo lygį ir kiti socialinėje atskirtyje esantys žmonės. Būtent įvairovė – viena iš penkių bendrovės socialinės atsakomybės prioritetinių sričių.

Kadangi kiekvienas asmuo yra skirtingas, kaip ir negalių rūšių yra įvairių, tad su kiekvienu įdarbintu neįgaliuoju ar kitu socialinėje atskirtyje esančiu asmeniu bendraujama individualiai ir adaptuojama darbo vieta pagal individualius žmogaus poreikius.

Kasmet įmonėje vyksta „Įvairovės mėnuo“, kurio metu darbuotojai edukuojami, dalyvauja vebinaruose, iniciatyvose. Taip pat įmonė prisidėjo prie akcijos „Lygink drabužius, o ne žmones“.

***

Karantinas koregavo kasmetinių apdovanojimų išankstinius planus. Kaip ir pernai, įmones ketinta įvertinti dar sausio pabaigoje Valdovų rūmuose, tačiau atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją šventinis vakaras nusikėlė į kovo antrą pusę.

Apdovanojimų renginys vyko menų fabrike „Loftas“, jį tiesiogiai transliavo portalas „Delfi“.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai (NAVA) – tai jau tradicija tapusi iniciatyva Lietuvoje, kuria siekiama didinti žinomumą apie įmonių socialinės atsakomybės naudą verslui, valstybei ir kiekvienam žmogui bei skatinti šalies įmones diegti socialinės atsakomybės principus savo veikloje.

Nuo 2008 metų rengiamas konkursas skatina gerąją įmonių konkurenciją ne siekiant pelno, o didinant savo socialinę atsakomybę. Nuo 2013 m. šiuos apdovanojimus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Aplinkos ministerija kartu su socialiniais partneriais.

Ankstesnių metų NAVA laureatus rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)