Maistą galima tik išsinešti

Tai, kad įvedus karantiną viešojo maitinimo įstaigoje prie staliuko prisėsti negalima, jau žino daugelis. Tačiau dar ne visi žino, kokios taisyklės galioja atėjus į kavinę pasiimti maisto išsinešimui. Ir ką tikrai turi žinoti gaminantys tokį maistą?

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus vyr. specialistė Ieva Gudanavičienė paaiškino, kokių reikalavimų turi laikytis žmonės, kurie ateina atsiimti maisto.

„Visų pirma, į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) dėvintys lankytojai“, - primena I. Gudanavičienė.

Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei.

Lankytojai, perkantys maistą išsinešimui, eilėse prie kasos turi laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito.

Viešojo maitinimo įstaigos turi užtikrinti, kad maitinimas nebūtų tiekiamas savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai.

Gerai matomoje vietoje turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę.

Paviršiai valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta

I. Gudanavičienė sako, kad įstaigos privalo atlikti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus, pertvarų ir patalpos aplinkos valymą ir dezinfekciją: „Dažnai liečiami paviršiai, tai yra sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai turi būti valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta. Lankytojų aptarnavimo patalpas reikia reguliariai vėdinti“.

Indai ir įrankiai indaplovėse turi būti plaunami ne mažesnėje kaip 60 °C temperatūroje arba naudojamos kitos tinkamos priemonės, užtikrinančios jų švarą.

Maitinimo įstaiga turi sudaryti galimybę ir tinkamai lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai - prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, įstaigos maitinimo patalpas ir tualetą gerai matomoje vietoje pakabinti vartotojų ir kitų lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę.

Aptarnaujančiam personalui – ypatingi reikalavimai rankų higienai

Lankytojus aptarnaujantis personalas visada privalo dėvėti visiškai nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Darbo metu darbuotojai turėtų vengti tiesioginio tarpusavio kontakto, išskyrus atvejus, kai aptarnaujami lankytojai.

Specialistė pabrėžia, kad ypatingai svarbu, jog darbuotojai laikytųsi griežtos rankų higienos: „Svarbu periodiškai plauti rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną“.

Rankų higiena turi būti atliekama prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą. Taip pat prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą. Nusiplauti ar dezinfekuoti rankas reikia prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus, pasinaudojus tualetu, pavalgius, parūkius, nusičiaudėjus, išsipūtus nosį.

Nuolat stebima darbuotojų sveikata

Specialistė pažymėjo, kad maitinimo įstaigose gali dirbti tik darbuotojai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Jų sveikata turi būti nuolat stebima.

„Darbdaviai privalo sudaryti sąlygas pasimatuoti darbuotojui kūno temperatūrą tik atvykus į darbą. Jeigu pasireiškė karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan., turi būti rekomenduojama konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai“, - sako I. Gudanavičienė.

Svarbu paminėti, kad jeigu administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą koronoviruso infekciją, apie tai turi informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant 14 dienų izoliaciją.

Darbdaviai negali versti dirbti darbuotojų, kuriems yra privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.

Tik laikydamiesi šių reikalavimų ir atsiimdami mums paruoštą maistą atsakingai ir saugiai, galime sumažinti užsikrėtimo riziką.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.