Kaip naudotis programėle bei kuo ji ypatinga pasakoja Nacionalinio sveikatos sveikatos centro atstovė Beata Bernadišienė. „Delfi“ taip pat primena, kokie yra naujausi sprendimai dėl apribojimų bei kokių saugumo reikalavimų laikytis lankantis prekybos vietose, turgavietėse, vaistinėse, kirpyklose.

Programėlę siunčiasi milijonai žmonių visoje Europoje

„Per 5 dienas, nuo tada, kai pradėjo veikti koronaviruso (COVID-19) plitimui stabdyti skirta mobilioji programėlė „Korona Stop LT“, ją jau spėjo parsisiųsti virš 72 tūkst. Lietuvoje gyvenančių naudotojų. Kuo daugiau žmonių turės programėlę, tuo daugiau naudos ji atneš. Šia programėle, norėdami įspėti kitus, jau pasinaudojo kelios dešimtys koronavirusu susirgusių žmonių“, - sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė B. Bernadišienė.

Šiuo metu pagal sąlytį fiksuojančios programėlės parsisiuntimų skaičių Europoje pirmauja Suomija – šiuo metu ją yra parsisiuntę daugiau nei 45 proc. šalies gyventojų. Airijoje parsisiuntimų skaičius viršija 42 proc., Portugalijoje ir Vokietijoje – po 24 proc. šalies gyventojų. Latvijoje, kur programėlė buvo paleista šiemet birželį, ja naudojasi 205 tūkst. arba 11 proc. šalies gyventojų. Estijoje programėlė startavo rugpjūčio mėnesį, o jos naudotojų šiuo metu yra 105 tūkst., arba 8 proc. gyventojų.

Kaip programėlė veikia

„Programėlė fiksuoja galimą kontaktą su užsikrėtusiuoju koronavirusu, kontakto trukmę ir riziką ir taip įspėja gyventojus apie jiems galintį kilti pavojų. Prijungus savo išmanųjį telefoną prie įspėjimų apie koronavirusą sistemos, galima sužinoti, ar per pastarąsias 14 dienų buvote arti asmenų, kuriems patvirtinta COVID-19 liga ir ar nekyla pavojus užsikrėsti“, - sako B. Benadišienė.

Telefonai naudodami „Bluetooth“ ryšį tarpusavyje keičiasi atsitiktine tvarka sugeneruotais duomenimis kada, kokiu atstumu ir kiek laiko buvo vienas šalia kito.

Kai programėlės naudotojas sužino, kad užsikrėtė, jis savanoriškai ir anonimiškai apie tai paskelbia programėlėje įvesdamas specialų atvejo patvirtinimo kodą.

Kiti programėlės naudotojai, kurie per paskutines 14 dienų buvo šalia užsikrėtusiojo ilgiau nei 15 minučių mažesniu nei 2 metrų atstumu, gauna pranešimą apie galimą buvusį kontaktą.

Programėlė veikia anonimiškai.

Išeiti iš namų tik dėl svarbios priežasties

Karantino metu, kuris truks iki lapkričio 29 d. 24 val. rekomenduojama riboti savo judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti namus tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

Į parduotuvę po vieną

Gyventojų prašoma kuo rečiau lankytis prekybos centruose. Į prekybos centrą patariama vykti vienam šeimos nariui, taip pat kiek įmanoma riboti apsipirkimų prekybos centre skaičių. Esant galimybei naudotis prekių pristatymu į namus paslauga.

Laikytis atstumo

Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose reikia laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių.

Kada kaukių dėvėti nereikia

Pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas ugdomiems vaikams, vyresniems nei 6 metai, ugdymo proceso metu neprivaloma dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių. Kiti moksleiviai ir toliau turės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei.

Nusiimti kaukę leidžiama teikiant paslaugas, kurių negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke, už gyvenamosios vietovės ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu.

Vienam lankytojui – 10 m2

Reguliuojant lankytojų srautus parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų, taip pat paslaugų teikimo vietose (išskyrus apgyvendinimo paslaugų teikimo vietas) turi būti užtikrinamas 10 m2 prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Grožio salonai dirba įprastai

Kirpyklos, grožio, tatuiruočių salonai gali tęsti darbą, jei laikomasi higienos reikalavimų. Tiek darbuotojams, tiek klientams privalomos kaukės, išankstinė registracija.

Negalima būriuotis

Viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius, globėjus). Laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių.

Maistas išsinešimui

Viešojo maitinimo įstaigos, negalėdamos aptarnauti lankytojų vietoje, tiekia maistą išsinešti arba jį pristato. Ši taisyklė taikoma restoranams, kavinėms, barams, naktiniams klubams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, taip pat lošimo namams, lažybų ir totalizatorių punktams. Įstaigose sugriežtinti higienos reikalavimai, visiems privaloma dėvėti kaukes, laikytis atstumo.

Pakeista viešojo maitinimo paslaugų tvarka

Viešojo maitinimo paslaugos gali būti teikiamos ne tik įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams, bet ir ugdymo, socialinių paslaugų, asmens sveikatos priežiūros, krašto apsaugos, pataisos įstaigose, tardymo izoliatoriuose, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Užsieniečių registracijos centre ir kitose įstaigose, kuriose būtina užtikrinti maitinimą pagal įstaigos veiklos specifiką.

Kitais atvejais viešojo maitinimo paslaugų veiklos vykdyti ir toliau negalima.

Sveikatos specialistai primena, kad asmenys, kuriems yra privaloma izoliacija, turi griežtai laikytis izoliavimo taisyklių visą izoliavimo laikotarpį.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.