Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas Gytis Andrulionis teigė, kad Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros duomenimis, šiuo metu yra 155 vakcinos kandidatės iki klinikinių tyrimų stadijoje, 47 yra klinikinių tyrimų stadijoje, o 10 vakcinų yra pasiekusios trečiąją klinikinių tyrimų fazę, o tai reiškia, kad jos jau baigiamos vystyti ir jei bus pritarta, jos bus pradėtos gaminti.

Europos vaistų agentūra kartu teikia ir mokslinius patarimus vakcinas gaminančioms įmonėms, todėl visa tai leidžia tikėtis, kad pirmosios registracijos prasidės jau šių metų pabaigoje“, – aiškino VVKT vadovas.

Ruošiamasi įsigijimui

G. Andrulionis aiškino, kad sukurti vakciną stengiamasi kone visuose pasaulio regionuose, o naujienos nuolat gaunamos iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos. Specialistas teigė, kad įvairios farmacijos kompanijos bendradarbiauja siekdamos bendro tikslo ir jau ruošiasi masinei vakcinos gamybai. Tiesa, gamybos įsigijimui ruošiasi ir valstybės.

„Lietuvai teikiamos atskiros sutartys, kurias sudaro Europos Komisija su gamintojais ir Lietuva galima tik pasidžiaugti, nes ji nuo birželio mėnesio dalyvauja bendrame jungtiniame Europos komisijos vakcinų pirkime, o tai leidžia tikėtis, kad vos užregistravus vakciną ir pradėjus gaminti iškart ją gausime tokiomis pat teisėmis, kaip ir užsienio partneriai“, – teigė G. Andrulionis.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas teigė, kad susumuota visų dėl vakcinų pirkimo teikiamų sutarčių vertė gerokai viršija 100 mln. eurų, tačiau tai yra tik teorinis modeliavimas, mat konsultuodamasi su ekspertų grupėmis Vyriausybė sprendžia kiek ir kokių vakcinų įsigyti bei kokių gamintojų vakcinos perkamos nebus.

„Trumpai tariant, galutinė suma priklausys nuo to, ką ir iš ko pirksime“, – pabrėžė G. Andrulionis.

Pradžioje vakciną siūlys pažeidžiamiausiems

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Nerija Kuprevičienė aiškino, kad ilgalaikiu laikotarpiu vakcina turėtų būti pasiūlyta kiekvienam norinčiam pasiskiepyti, tačiau atsižvelgiant į tai, kad ja gyventojai bus aprūpinami kelių etapų metu, pradžioje prioritetas bus teikiamas tikslinėms grupėms – žmonėms, kuriems dėl tam tikrų priežasčių susirgti COVID-19 yra daug didesnė rizika bei tiems, kurių atliekamas darbas yra gyvybiškai būtinas.

„Tai būtų į rizikos grupę patenkantys žmonės – vyresnio amžiaus bei sergantys kitomis ligomis asmenys bei sveikatos priežiūros darbuotojai, kurie galėtų užtikrinti medicinos pagalbos teikimą žmonėms“, – aiškino N. Kuprevičienė.

Specialistė aiškino, kad ilgalaikiu laikotarpiu norima pasiekti, kad būtų suformuotas kolektyvinis imunitetas, kuris padėtų užkirsti kelią koronaviruso plitimui. Vis dėlto tam, kad šis tikslas būtų pasiektas, svarbu įvertinti ne tik tai, kaip greitai plinta užkratas, tačiau ir koks yra vakcinos veiksmingumas. Įvertinus šiuo metu turimus duomenis, N. Kuprevičienė neabejoja, kad pasiskiepijusių skaičius turės būti gana didelis.

„Matydami, kad viruso plitimas yra tikrai intensyvus, nepaisant to, kad šalys taiko ir nemedicinines ribojančias priemones bei dar galutinai nežinodami, koks bus vakcinos veiksmingumas, galime daryti prielaidą, kad norint sustabdyti viruso plitimą, paskiepytų žmonių procentas turės būti nemažas. Kaip pavyzdys galėtų būti tymų infekcija, kuri taip pat yra labai laki. Norint sustabdyti tymus, reikia paskiepyti nemažiau, kaip 95 proc. asmenų kiekvienoje amžiaus grupėje. Turint tokius duomenis, galima daryti prielaidą, kad skiepijimo apimtys turės būti pakankamai didelės“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

N. Kuprevičienė teigė, kad dalies gyventojų abejingumas vakcinacijai taip pat gali tapti trikdžiu kovojant su koronavirusu, mat visuomenėje vyrauja nemažai mitų apie vakcinas. Vis dėlto specialistė pataria, kad abejojantys turėtų remtis patvirtintais šaltiniais, o jei nepakanka Lietuvoje skelbiamos informacijos, pasinaudoti patikimais užsienio šaltiniais.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.