Pagrindinės klaidos

Jei neteisingai dėvite kaukę, padidinate riziką užsikrėsti pavojingu ir sparčiai plintančiu koronavirusu bei keliate grėsmę aplinkiniams.

Viena iš daromų klaidų – nenusiplauname ar nenusidezinfekuojame rankų prieš užsidėdami kaukes ir jas nusiimdami. Turbūt ne kartą skubant teko nusiimti kaukę ką tik išėjus iš parduotuvės ir nesusimąstyti, kad prieš atliekant šį veiksmą – būtina nusiplauti ar dezinfekuoti rankas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė sako, kad tai yra tik viena iš daugelio klaidų, kurias daro gyventojai.

„Žmonės vienkartines kaukes nešioja kelis kartus, net kelias dienas. Sudrėkusias kaukes nepakeičia sausomis ir švariomis kaukėmis. Neteisingai jas užsideda. Kaukės turi dengti nosį, burną ir smakrą“, – sako gydytoja.

Be šių klaidų, epidemiologė įvardija dar vieną esminę klaidą, apie kurią retas susimąstome – kaukes laikome netinkamoje vietoje. Pasak jos, šios apsauginės priemonės turėtų būti dedamos į maišelį, kad nesiliestų su kitais daiktais ir paviršiais.

„Kaukes žmonės laiko kišenėse, rankinėse, automobiliuose. Be to, liečia jas rankomis, todėl gali užteršti veidą ir kaukę“, – pastebi A. Bartulienė.

Aušra Bartulienė

Pasak medikų, dėvint medicininę kaukę nederėtų dėvėti pažeistos ar drėgnos kaukės, tokios, kuri nedengia nosies, nepriglunda prie veido. Nevalia liesti kaukės priekinės dalies, nusiimti kaukę, kai kalbatės su kitais asmenimis ar darant kitus darbus. Taip pat negalima palikti panaudotos kaukės, kur ją gali pasiekti kiti asmenys, ar naudoti tą pačią kaukę pakartotinai.

O dėvint ne medicininę (medžiaginę) kaukę, medikai pabrėžia, kad negalima dėvėti tokios kaukės, kuri atrodo pažeista, yra nešvari ar drėgna, nepriglunda prie veido, nedengia nosies, sukelia sunkumus kvėpuojant. Nevalia nusiimti kaukės, jei šalia (1 metro atstumu) yra kitų žmonių. Be to, negalima savo kauke dalintis su kitais asmenimis.

Kokias kaukes pasirinkti?

Medikai pabrėžia, kad kaukės sumažina kvėpavimo takų lašelių išsiskyrimą iš užsikrėtusių asmenų, kurie dar neturi simptomų ar kurie yra besimptomiai infekcijos nešiotojai.

Gydytoja epidemiologė sako, kad visos kaukės – tiek medicininės, tiek pasiūtos pačių žmonių – padeda sumažinti viruso plitimą aplinkoje ir taip mažina tikimybę užsikrėsti kitiems žmonėms. Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad medicininės ir ne medicininės kaukės skiriasi filtravimo efektyvumu.

„Medicininės kaukės pagal filtravimo efektyvumą skirstomos į I, II ir III tipo medicinines kaukes. I tipo medicininė kaukė sulaiko apie 95 proc. dalelių, II ir III tipo – apie 98 proc.“, – aiškina A. Bartulienė.

Tačiau ji pabrėžia, kad šios kaukės yra vienkartinės, todėl negali būti dėvimos kelis kartus.

Štai ne medicininių kaukių filtravimo efektyvumas yra mažesnis. Gydytoja epidemiologė sako, kad jos nėra sertifikuotos, kaip medicininės kaukės, ir veikia kaip fizinis barjeras mažinantis užkrato plitimą lašeliniu būdu.

Medžiaginė veido kaukė

Šios kaukės, A. Bartulienės teigimu, sulaiko apie 50 proc. dalelių, o jų filtravimo efektyvumas priklauso nuo kaukės sluoksnių skaičiaus.

„Kuo sluoksnių daugiau, kuo medžiaga, iš kurios pagamintos kaukės, tankesnė, tuo efektyviau sulaikomos daleles. Šių kaukių privalumas – jas galima naudoti kelis kartus, jos gerai priglunda prie veido“, – patarimais dalijasi specialistė.

Vienkartines kaukes po dėvėjimo reikėtų išmesti, o štai šias kaukes, anot gydytojos epidemiologės A. Bartulienės, galima nukenksminti plaunant šiltu vandeniu su muilu ar apipurškiant dezinfekciniu skysčiu.

Pasak medikų, infekcijos perdavimo rizika išlieka, kai kaukė nusiimama netinkamai, kai užterštos kaukės tvarkomos netinkamai bei dėl padidėjusio žmonių polinkio liesti veidą dėvint kaukę.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.