Kaip pasakoja NSA prezidentas, olimpietis Justinas Kinderis, šios sutarties reikalingumas išryškėjo asociacijos nariams lankantis didžiųjų šalies miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus – savivaldybėse.

„Aukšto meistriškumo sportininkai treniruojasi ne vienoje savivaldybėje, tad aiškiai mato, kad visoje šalyje egzistuoja bendros giluminės problemos. Savivaldybių atstovai tai supranta ir vertina šioje srityje daug patirties turinčius bei bendresnį sporto vaizdą matančius profesionalus. Tad nestebina, kad ieškodami bendradarbiavimo galimybių neužtrukome ir greitai padėjome parašus ant abiem pusėms ypač naudingos, naujus kelius atveriančios ir diskusijas apie sporto ateitį skatinančios sutarties“, – kalba NSA prezidentas.

Pagal sutartį aukšto meistriškumo sportininkai įsipareigoja dalyvauti su sporto vystymu ir infrastruktūra susijusių savivaldybių komitetų, komisijų ir sporto tarybų veikloje. Anot J. Kinderio, svarbu, kad platesnė nuomonių įvairovė padės efektyviau įgyvendinti ne tik užimtumo, bet ir infrastruktūros plėtros projektus, pagerins treniravimosi ir varžybų sąlygas.

„Galėdami patogiau prieiti prie informacijos, reikalingų dokumentų, dalyvaudami diskusijoje apie sporto pinigų skirstymą, NSA nariai padės savivaldybėms priimti efektyvesnius sprendimus, kurie yra svarbūs visiems aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems Lietuvos gyventojams. Be to, profesionalūs sportininkai iš savo patirties žino, kurioms sporto šakoms ir jų infrastruktūrai labiausiai trūksta finansavimo, kur slypi didžiausios, proveržiui trukdančios problemos kiekvienoje šalies savivaldybėje“, – mano J. Kinderis.

LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius priduria, kad aukšto meistriškumo sportininkai dėl savo sukauptos patirties, kontaktų tinklo ir kompetencijų gali tapti svarbia grandimi ir tarp savivaldybių bei sporto organizacijų. Pasak jo, svarbu ir tai, kad toks LSA ir NSA bendradarbiavimas bus naudingas ir patiems sportininkams.

„Didelę gyvenimo dalį atidavus vien tik profesionaliam sportui, sportininkams vėliau neretai kur kas sunkiau integruotis į darbo rinką. Todėl įsitraukimas į savivaldybėse vykstančius procesus jiems gali tapti antrosios karjeros perspektyva. Tikime, kad bendradarbiavimo sutartyje numatytos sportininkų mokymų bei praktikos galimybės padės Lietuvai nusipelniusiems žmonėms realizuoti save net ir baigus aktyvią sportinę karjerą“, – kalba M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius, Justinas Kinderis / Foto: J. Kinderio asmeninis archyvas

Kaip teigia pašnekovai, neabejotiną naudą iš šio bendradarbiavimo galiausiai pajus visuomenė – sportininkai dalyvaus ne tik savivaldybių veikloje, bet ir bendruomeninėse iniciatyvose, siekdami kuo daugiau žmonių paskatinti sportuoti ir dalintis mintimis apie sveikatingumą bei jo svarbą.

Jie priduria, kad visuomenę drąsiau ir aktyviau diskutuoti apie sporto situaciją Lietuvoje bei jo finansavimą kviečia ir jau penktąjį kartą vykdoma iniciatyva „Sporto pinigai“. Jos metu šalies savivaldybės, sporto organizacijos, o šiemet ir verslo atstovai, kviečiami pateikti duomenis apie sportui skirtą paramą. Šie duomenys yra sisteminami ir skelbiami specialioje portalo Delfi rubrikoje.

„Iniciatyvos dėka žmonės sužino, kaip jų gyvenamojoje vietoje ir kitose savivaldybėse finansuojami sporto klubai, renginiai ir infrastruktūra. Tokia viešai prieinama informacija didina įsitraukimą ir leidžia pamatyti naujas galimybes, kurių, kaip matome iš iniciatyvos dėka atskleistų duomenų, šalyje netrūksta“, – apie iniciatyvą atsiliepia LSA prezidentas M. Sinkevičius.

2019 m. duomenimis, Lietuvos savivaldybės sportui skyrė 55,646 mln. eurų. Didžioji dalis jų buvo skirta modernių sporto centrų statybai bei atnaujinimui, šalį garsinantiems sporto klubams, jaunų sporto šakų vystymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)