Melagienų technologijos ir schemos vis tobulėja su kiekviena diena, todėl tampa vis lengviau pakliūti į jų pinkles. Melagienos labiausiai paplitusios socialinėse medijose, taip pat nemažai tokios informacijos galima aptikti internetinėse svetainėse, kurios apsimeta naujienų portalais, sumaniai kopijuodamos visuomenei įprastą naujienų pateikimo formatą.

Dėka demaskuok.lt pristatyto žaidimo „Bad News“, turime galimybę iš arčiau susipažinti su šešiomis dažniausiai naudojamomis dezinformacijos technikomis: apsimetimu kitu asmeniu, emocija, supriešinimu, konspiracija, diskreditavimu ir trolinimu.

Dėl to, kad šiai dienai internete ir socialiniuose tinkluose cirkuliuoja vis daugiau nepatvirtintų naujienų, žaidimas „Bad news“, kuris pirmiausia buvo išleistas Lietuvoje, o dabar pristatomas Latvijoje bei Estijoje, tampa vis aktualesnis visuomenei.

Žaidimo išskirtinumas – žaidžiantysis nėra herojus, o atvirkščiai – internetinis trolis, kuris neetiškais sprendimais ir melu siekia padidinti savo populiarumą bei sėkėjų skaičių. Tačiau toks žaidimo konceptas yra pasitelktas ne be priežasties.

Kembridžo tyrimų rezultatai rodo, kad žmones supažindinus su fake news technikomis ir leidus šiems pabūti piktavalio kailyje, šie geriau atpažįsta melagingą informaciją. Pažaidus vos 15 minučių trukmės žaidimą, tyrimas atskleidė, kad 21 proc. sumažėjo žaidusiųjų patiklumas dezinformacijai, jiems buvo lengviau atskirti tikras naujienas nuo netikrų.

Kaip sako DELFI „Melo detektoriaus“ redaktorė Aistė Meidutė, tiesa gali aplenkti melą tik būdama lanksti, vadinasi yra reikalingi kūrybiški ir patrauklūs sprendimai, kurie skatintų žmones domėtis ir nepasiduoti provokacijoms.

„Bad News“ žaidimo esmė – tapti provokatoriumi tam, kad galėtum atskirti, kada tave provokuoja ir sako netiesą. O tai – labai išradinga tiesos apraiška, kurią lengvai gali perprasti daugelis“, – teigia A. Meidutė.

Tyrimais įrodyta, kad melas internetinėje erdvėje sklinda kur kas greičiau nei tiesa, o propagandą demaskuojantys tekstai, deja, pasiekia ne visus melagienomis paveiktus žmones. Tad „Bad News“ žaidimas veikia kaip savotiškas skiepas nuo neteisingos informacijos.

Įveikęs žaidimą ir užsitarnavęs visus virtualius melagienų kūrėjo ženklelius, vartotojas tampa atsparesnis ir geriau informuotas, todėl nebėra toks patiklus melagingiems naratyvams tikrame pasaulyje.

Išbandyti žaidimą ir patikrinti savo žinias apie melagingas naujienas galite ČIA.