Anuitetas – tai draudimo paslauga, kurią žmogus įsigyja už 2 pakopos pensijų fonduose sukauptą sumą. Nuo to laiko jam kas mėnesį yra mokamos vienodo dydžio išmokos visą likusį jo gyvenimą. Nuo liepos anuitetų mokėjimą iš privačių fondų perėmė „Sodra“ – taigi dabar valstybė garantuoja, kad išmokos bus stabilios ir nenutrūks.

Geriau gauti didesnę išmoką dabar, ar pasirūpinti, kad dalį sukauptos sumos paveldėtų vaikai ir anūkai? O galbūt ilgiau palaukti „Sodros“ išmokų ir tikėtis gauti kuo daugiau naudos iš investavimo fonduose? Kaip apsispręsti, kuris variantas tinkamiausias?

Gyventojai, sulaukę pensinio amžiaus ir sukaupę pensijų fonduose ne mažiau nei 10 tūkst. eurų, gali rinktis iš trijų pensijų anuitetų rūšių: standartinio pensijų anuiteto, standartinio pensijų anuiteto su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtojo pensijų anuiteto.

„Rinkdamasis pensijų anuitetą žmogus turėtų apsvarstyti, ar jis yra pasiruošęs prisiimti investavimo riziką ir vieną mėnesį gauti didesnę, o kitą – mažesnę išmoką, ar jam svarbu gauti stabilią sumą kiekvieną mėnesį ir planuoti savo išlaidas, o galbūt jam svarbu paveldimumas ir dėl to jis sutiktų gauti mažesnę išmoką, bet dalis sukauptų pinigų būtų paveldima“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus patarėjas Evaldas Valeiša.

Kas svarbiau – didesnė išmoka ar paveldimumas?

Dvi iš trijų anuitetų rūšių yra standartinės. Abiejų rūšių standartiniai anuitetai pradedami mokėti iškart ir yra žinoma, kokia suma bus mokama kiekvieną mėnesį.

„Tai reiškia, kad „Sodra“ savo sprendimu garantuoja, jog mokės nurodyto dydžio ir ne mažesnes pensijų anuiteto išmokas kiekvieną mėnesį. Ateityje jos gali dar didėti dėl investavimo pelno, kuris bus paskirstytas pensijų anuitetų gavėjams“, – paaiškina E. Valeiša.

Pasirinkęs bazinį – standartinį pensijų anuitetą, žmogus gaus didžiausią išmoką iki gyvenimo pabaigos, tačiau šiuo atveju jokios sumos nėra paveldimos.

„Jei išėjęs į pensiją žmogus galvoja, kad nesulauks 80 metų amžiaus, jaučiasi esąs silpnesnės sveikatos ar rūpinasi, kad nutikus nelaimei jo paveldėtojams liktų tam tikra pinigų suma, tokiu atveju jis gali rinktis gauti šiek tiek mažesnę išmoką kas mėnesį, bet užtat turėti garantiją, kad jo mirties atveju likusios, neišmokėtos išmokos iki 80 metų, bus išmokėtos paveldėtojams“, – dėsto „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus patarėjas E. Valeiša.

Anot jo, visgi reikėtų prisiminti, kad statistiškai pensijų anuitetų gavėjai, jau sulaukę senatvės pensijos amžiaus, gyvena dar bent 20 metų. Taigi vertėtų sau užduoti klausimą, kodėl aš manau, kad gyvensiu mažiau negu vidutinis pensijų anuitetų gavėjas?

„Šiuo metu pensijų anuitetų gavėjai yra aukštesnes pajamas gaunantys žmonės. 10 tūkstančių eurų ir daugiau pensijų fonduose galėjo sukaupti tie gyventojai, kurie uždirba daugiau ir atitinkamai daugiau perveda į pensijų fondus. Žmonių, turinčių aukštesnes pajamas, gyvenimo būdas dažnai yra sveikesnis - jie gali sveikiau maitintis, lengviau įpirkti vaistus ir medicinos paslaugas. Pastebima, kad tie žmonės gyvena ilgiau“, – teigia „Sodros“ ekspertas.

Skaičiuoklėje pateikiami visi scenarijai

Vis dėlto išmokų dydis, pasirinkus vieną iš standartinių anuitetų, smarkiai nesiskiria. Pensininkas, sulaukęs 65 metų, kuris šiandien norėtų įsigyti pensijų anuitetą ir yra sukaupęs 10 tūkst. eurų, standartinio anuiteto atveju gautų 45,29 eurų per mėnesį, o pasirinkęs standartinį anuitetą su garantuojamuoju mokėjimo laikotarpiu – 41,64 eurų.

Šias sumas galima pamatyti ir palyginti pasinaudojus „Sodros“ pensijų anuitetų skaičiuokle: https://www.sodra.lt/lt/skaiciuokles/pensiju-anuitetu-skaiciuokle

Įsivedę skaičiuoklėje savo gimimo datą, planuojamą prašymo dėl pensijų išmokos sutarties sudarymo pateikimo datą bei pensijų fonduose sukauptą sumą, pamatysite apskaičiuotą mėnesio išmokos dydį pagal kiekvieną pensijų anuiteto rūšį. Jei duomenys tikslūs, būtent tokio dydžio išmoką „Sodra“ įsipareigos mokėti kas mėnesį.

Atidėtasis anuitetas: didesnė rizika, bet galima didesnė grąža

„Daliai žmonių nėra taip svarbu, kad pajamos kas mėnesį būtų stabilios, jie yra pasiruošę prisiimti investavimo riziką ir tikisi, kad pensijų fonduose uždirbta grąža bus didesnė, negu pensijų anuitetų fonde. Tie žmonės galėtų rinktis atidėtąjį pensijų anuitetą“, – toliau pasakoja E. Valeiša.

Tokiu atveju į „Sodrą“ pervedama tik dalis lėšų, už kurias pensijų anuitetas bus mokamas nuo 85 metų amžiaus. Iš likusių pinigų iki 85 gimtadienio kintamo dydžio periodines pensijų išmokas moka pensijų kaupimo bendrovės, o nesulaukus 85 gimtadienio likusi neišmokėta suma yra išmokama paveldėtojams.

E. Valeiša paaiškina, kaip nustatomas išmokos dydis: suskaičiuojama, kiek mėnesių liko iki žmogaus 85 gimtadienio ir pensijų fonde sukauptų vienetų suma padalinama iš tų mėnesių skaičiaus. Taip paaiškėja, kiek vienetų kiekvieną mėnesį bus konvertuojama į pinigus ir išmokama. Kai pensijų fondo vieneto kaina keisis dėl investavimo rezultatų, atitinkamai keisis ir išmokos dydis.

„Į šiandien apskaičiuojamą atidėtojo pensijų anuiteto dydį nėra įskaičiuota investicinė grąža, kuri bus uždirbta ateityje. Dėl to atidėtojo pensijų anuiteto išmokos yra mažesnės lyginant su standartiniais pensijų anuitetais. Vis dėlto, stebint pastarųjų 20 metų istoriją, tikėtina, kad tiek pensijų, tiek pensijų anuitetų fondai uždirbs teigiamą investicinę grąžą ir tiek periodinės išmokos, tiek atidėtasis pensijų anuitetas turės tendenciją augti“, – prognozuoja E. Valeiša.

Svarbu prisiminti, kad standartinių pensijų anuitetų išmokos ateityje taip pat gali didėti. „Sodra“ įsipareigoja valdyti lėšas siekiant didžiausios naudos pensijų anuitetų gavėjams.

Lietuviams svarbu paveldimumas

Šiuo metu populiariausia paslauga – standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – ją rinkosi 60 proc. gyventojų, jau įsigijusių pensijų anuitetus.

Kas trečias gyventojas rinkosi standartinį pensijų anuitetą, o 10 proc. gavėjų – atidėtąjį pensijų anuitetą.

„Matome, kad lietuviams labai svarbu paveldimumas, stabilios pajamos ir žinojimas, kiek pinigų gaus kiekvieną mėnesį. Tačiau kiekvienu atveju tai yra žmogaus individualus sprendimas, kurį jis turėtų priimti atsižvelgęs į savo situaciją ir poreikius“, – pabrėžė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus patarėjas E. Valeiša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)