Taupymas „stiklainyje“ – mažiausiai rekomenduotinas būdas

Pasak Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyriausios specialistės Ievos Valeškaitės, senatvei žmonės kaupia pačiais įvairiausiais būdais.

„Vienas mėgstamų taupymo senatvei būdų – disponavimas nekilnojamu turtu. Įsigyti būstą ir jį nuomoti itin mėgsta tie žmonės, kurie yra emigravę, bet tikisi sugrįžti. Deja, prie šio potencialaus stabilių pajamų šaltinio yra per daug prisirišama“, – pastebi specialistė.

Anot moters, dažnu atveju senjorai nenori kraustytis į mažesnį butą: „Tarkime, keturių kambarių bute gyvena du senjorai, bet po kiek laiko lieka tik vienas. Suprantama, pasirūpinti butu jam darosi sunku, tačiau jis jokiu būdu nenori keltis į mažesnį būstą, o turimo buto sentimentali vertė tampa daug didesnė.“

Moteris priduria, kad anksčiau žmonės rinkdavosi gyvybės draudimą kaip patrauklų būdą taupyti pensijai.

„Kitas populiarus būdas pasirūpinti senatve – taupymas „stiklainyje“, – įvardina I. Valeškaitė. Ji patikina, kad šis taupymo būdas yra mažiausiai rekomenduotinas, mat pinigai nuvertėja, tampa neatsparūs aplinkos poveikiui.

„Taupymas „stiklainyje“ dažniausiai pasirenkamas dėl finansinio raštingumo žinių trūkumo, taip pat dėl nepasitikėjimo kitomis investavimo priemonėmis“, – teigia pašnekovė.

Pensijos anuitetas skirtas oriai senatvei užtikrinti

Dar viena alternatyva – kaupimas 2 pakopos pensijų fonduose. Kalbant apie šį taupymo būdą reikėtų paminėti pensijos anuitetą.

„Sodros“ pensijų anuitetas yra paslauga gyventojui, dalyvavusiam 2 pakopos pensijų kaupime. Įsigydamas šią paslaugą už pensijų fonde sukauptas lėšas žmogus gauna garantiją, kad jis kiekvieną mėnesį visą gyvenimą gaus stabilias, o galbūt net ir augančias pajamas, nesvarbu, kiek ilgai gyventų“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vadovė Daiva Gerulytė

Anot pašnekovės, pensijų anuitetas yra draudimo paslauga – žmogus apsidraudžia, kad senatvėje jis turėtų užtikrintą pajamų šaltinį.

Pensijų anuitetas – valstybės garantijos dalis

Kokie yra pensijų anuiteto privalumai?

„Pirmas pensijų anuiteto privalumas – jį moka „Sodra“. Tai yra institucija, kuria visuomenė pasitiki ir kuri užtikrintai teikia visas socialines garantijas gyventojams. Žmogui nereikia vertinti privačių paslaugų skirtumų, kainodaros – viskas yra skaidru, vieša ir paprasta“, – sako D. Gerulytė.

Ji pabrėžia ir tai, kad žmogus stabilias pajamas gauna visą gyvenimą.

Pinigai

„Sodros“ pensijų anuitetai yra dalis valstybės garantijos, kad senatvėje, kai žmogui pačiam dirbti ir užsidirbti nėra galimybių ar noro, jis vis tiek neliks be pajamų“, – teigia „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vadovė.

Kuo skiriasi pensijų anuitetas ir kitu būdu sukauptas turtas?

Jeigu gyventojas prieš išeidamas į pensiją senatvei pats sukaupė, tarkime, 20 tūkst. eurų, ir nusprendė kiekvieną mėnesį iš jų pasiimti po 90 eurų, tai šie pinigai baigsis jam sulaukus maždaug 85-ojo gimtadienio ir toliau jo pajamos sumažės.

Kitu atveju, pensijų fonde sukaupus 20 tūkst. eurų ir įsigijus standartinį pensijų anuitetą žmogus taip pat gaus po 90 eurų kiekvieną mėnesį, bet išmokos bus ir iki 85 gimtadienio, ir vėliau – visą likusį gyvenimą. Tai yra garantija, kad žmogaus pajamos nesumažės visą gyvenimą, kad ir kiek ilgai jis gyventų.

Taupyklė

Dr. Dalia Kolmatsui, „INVL Asset Management“ Pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų padalinio vadovė patvirtina, kad pensijų anuitetas garantuoja periodinių pajamų stabilumą ir kartu ramybę.

Kitas žmonių turimas turtas nėra apdraustas nuo ekonominių ar finansinių rinkų svyravimų, nėra pakankamai likvidus, kad prireikus galima būtų greitai ir pelningai parduoti, jų valdymas reikalauja dėmesio, žinių ir nemažai laiko arba lėšų.

„Kaupiant lėšas 2 pakopos pensijų fonduose žmogui niekuo rūpintis nereikia – lėšos kompetentingai valdomos ir investuojamos, o sulaukus senatvės stabiliai ir garantuotai išmokamos“, – paaiškina D. Kolmatsui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)