Kaip nurodo institucija, iš viso pensijų kaupimo sutartis yra sudarę beveik 1,35 mln. gyventojų.

Daugeliui jų sulaukus senatvės pensijos amžiaus periodines išmokas už sukauptą sumą visą likusį gyvenimą mokės „Sodra”, kaip papildomą savarankiškai sukauptą pensiją.

Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė sakė, jog trečiadienį „Sodra“ jau sulaukė vieno prašymo įsigyti pensijų anuitetą.

„Žmogus pateikė prašymą, tiksliai negaliu pasakyti sumos, bet preliminariai skaičiuojama, kad tai bus šiek tiek didesnė nei 100 eurų priemoka“, – žurnalistams sakė D. Gerulytė.

Pasak D. Gerulytės, pensijų anuiteto įsigijimo procesas atliekamas vieno langelio principu – sulaukęs pensijos amžiaus žmogus turės kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę dėl sukauptų lėšų išmokėjimo, ten pat jis galės pasirinkti pensijų anuiteto rūšį ir pateikti prašymą „Sodrai” skirti pensijų anuitetą.

„Šiais metais potencialiai įsigyti pensijų anuitetus galėtų apie 600 žmonių, kas sudaro apie 8 proc. (…) Bet po 10 metų jau daugiau kaip pusė – 55 proc. žmonių turėtų įsigyti pensijų anuitetą”, – sakė D. Gerulytė.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) direktorius Tadas Gudaitis, komentuodamas išmokų tvarką, akcentavo, kad kaupiantieji turi daugiau pasirinkimų nei iki šiol.

„Vienas akcentas, kad jei sulaukiame pensijinio amžiaus ir turime pinigų, niekas nieko neverčia daryti, galime toliau kaupti arba turime pasirinkimą – anuitetų rūšių daugiau atsiranda daugiau nei buvo iki šiol“, – sakė T. Gudaitis.

Savo ruožtu Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas sakė teigiamai vertinantis, kad atsirado aiškumas dėl pensijų anuitetų.

„Labai gerai, kad pagaliau turime žinojimą, kaip bus su tais anuitetais, ir jau jie pradedami teikti, tai to visi dalyviai laukė ir norėjosi turėti tuos atsakymus, kai vyko reforma, nes sprendimus dalyviai turėjo padaryti lygiai prieš metus – iki 2019 metų liepos“, – sakė M. Kalesinskas.

Jis taip pat akcentavo, jog svarbu tai, kaip bus užtikrintas institucijos nepriklausomumas.

„Kol kas indikacijos neblogos, bet kaip tai veiks, pamatysime realybėje, kaip bus suformuotas priežiūros komitetas, kaip pavyks išlaikyti fondą nepriklausomą nuo politikų įtakos“, – sakė M. Kalesinskas.

Jis taip pat kėlė klausimą, ar vertėjo anuitetų mokėjimo funkciją perkelti iš privataus sektoriaus į valstybinę instituciją.

„Mano manymu, tiek pasirengimo etapui skirtos didelės lėšos, tiek rezultatas kelia savo klausimų. Jeigu žiūrėtume iš dalyvių perspektyvos, išmokos nepagerėjo, tai ar tai yra į gera, sunku pasakyti. Ar sustiprintas pasitikėjimas išmokų baze, saugumas, kad valstybinė institucija geriau garantuoja, turbūt taip, tačiau ar jis buvo per menkas iki šiol – sunku pasakyti“, – kalbėjo M. Kalesinskas.

Nuo liepos naujais pensijų kaupimo dalyviais tapo daugiau nei 26 tūkst. gyventojų, kurie kaupti pensijai pakviesti šiemet.

Pensijų anuitetus iš „Sodros“ turės įsigyti tie antros pakopos pensijų kaupimo dalyviai, kurie bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų.

Yra trys pensijų anuitetų rūšys – standartinis, standartinis su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtasis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)