„Šiuo metu apsauginių priemonių poreikis yra didžiulis ir nors gamintojų gretos su kiekviena diena auga, norint toliau dirbti ir aprūpinti medikus apsaugos priemonėmis, labai reikalingas medžiagų papildymas – trūksta PET-G arba Policarb 0.3-0.7 mm lakštų“, – sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ direktorius dr. Adas Meškėnas.

Visą savaitgalį Lietuvos gamintojai ir kūrėjai lazeriais bei 3D spausdintuvais spausdino, pjaustė bei testavo įvairius apsaugos priemonių variantus, pagamintus iš skirtingų medžiagų. Kūrybiškumo ir inovacijų centro atstovų žiniomis, bent 50 gamintojų visoje Lietuvoje šiuo metu spausdina laikiklius apsauginiams veido skydeliams. Nors 3D spauda yra lėta technologija, kai jėgas suvienija toks didelis kiekis entuziastų ir kūrėjų, per trumpą laiko tarpą galima padaryti labai daug.

VGTU „LinkMenų fabrikas“ kartu su „LaserTrio“ ir reklamos agentūra „Idėjos grafika“, pagal „Robotikos mokyklos“ suteiktus brėžinius, turimais lazeriais per šį savaitgalį kartu jau išpjovė 2300 vienetų apsauginių kaukių medikams. „Ši pirmoji partija sekmadienio vakarą jau pasiekė Vilniaus miesto ligonines. „Robotikos mokykla“ taip pat prijungė Kauno, Šilalės regiono bei Klaipėdos gamintojus, todėl papildomai buvo pagaminta apie 6000 vienetų apsauginių veido skydelių kitoms Lietuvos ligoninėms“, – pasakoja A. Meškėnas.

Kūrybiškumo ir inovacijų centro specialistai per savaitgalį taip pat pagamino prototipą panaudotų respiratorių dezinfekavimui UV spinduliais Kauno klinikoms. Šį prototipą ištestavus Kauno technologijos universiteto mokslininkams, sėkmės atveju centro specialistai suprojektuos visiems prieinamus prototipo brėžinius, kad tokias dezinfekcines talpas galėtų pasigaminti ir daugiau regionų.

„Šių dienų sunkumai suburia žmones dirbti išvien, todėl gamintojai ir kūrėjai nenuleis rankų ir sieks kuo labiau patenkinti medikų apsaugos priemonių poreikį. Visi kurie gali paremti žaliavomis ir padėti Lietuvos gamintojams yra labai laukiami“, – sako „LinkMenų fabriko“ direktorius.

Turintys medžiagų ir galintys gamintojus paremti trūkstamais PET-G arba Policarb 0.3-0.7 mm lakštais gali kreiptis el. paštu linkmenufabrikas@vgtu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)