Šiauliai – didmiestis ne dydžiu, bet galimybėmis

Pokalbį pradėjęs Šiaulių miesto mero pavaduotojas Domas Griškevičius tikino, kad šiandien daugelis šiauliečių sutiktų, jog miestas sparčiai keičiasi į gerą. „Tų vietų, kuriomis galima pasidžiaugti, kiekvieną dieną vis daugiau. Ar yra problemų? Žinoma. Kaip pastebėjo ekonomistas Žygimantas Mauricas, Šiaulių regionas yra padaręs didelį proveržį – tai trečiasis regionas, kuris gerokai lenkia ir pačią Klaipėdą“, – teigė D. Griškevičius.

Domas Griškevičius

Anot mero pavaduotojo, Šiaulių miesto savivaldybė yra įgyvendinusi eilę iniciatyvų kartu su verslininkais. Viena sėkmingiausių – Laisvosios ekonominės zonos įkūrimas.

„Man atrodo, kad savivaldybė puikiai bendradarbiauja su verslu. Kurdami Laisvąją ekonominę zoną, bendradarbiavome dėl infrastruktūrinių dalykų, tačiau verslas buvo atsakingas už investicijų pritraukimą. Sutapimas ar ne – tais pačiais 2018 m. įvyko pirmosios statybos ir šiais metais jau turime atidarytą pirmąją gamyklą toje zonoje, taip pat dvi statybos dar vyksta, šalia veikia ir mūsų industrinis parkas – greitai savivaldybė turės galvos skausmą dėl naujų žemių paieškos, nes parkas jau yra prie užsipildymo pabaigos“, – pasakojo D. Griškevičius.

Restorano „Avenue Brasserie“, 2019 m. patekusio į Geriausių Lietuvos restoranų 30-tuką, šefas ir vadovas Algirdas Matačiūnas teigia, kad į Lietuvą iš Londono grįžo ketvirtą kartą ir šį kartą – ilgam. „Norėjau visiems įrodyti, kad Šiauliai yra lygiai toks pats didmiestis, norėjau į šį miestą atnešti kažko gero. Ir iš tiesų, Šiauliuose jaučiuosi kaip didmiestyje – žmonės priima naujoves, drąsiai kuria ir išbando naujus dalykus“, – teigė restorano šefas.

Algirdas Matačiūnas

Nors daugelis Šiaulius sieja su jau veiklos dešimtmečius skaičiuojančiomis įmonėmis „Rūta“ ar „Gubernija“, UAB „Rempaka“ bendrasavininkė ir Verslo moterų asociacijos prezidentė Veronika Vitkevičienė tikino, kad šiandien yra labai daug naujų ir perspektyvių įmonių, tačiau vienintelė problema – žmonių kuklumas: „Darbštūs, bet kuklūs tie žmonės. Per mažai šneka ir pasigiria, nors daro fantastiškus gaminius ir produktus. Šiauliai yra be galo įdomus miestas.“

Verslininkei antrino ir Jauniems verslams prasiveržti į rinką padedančio VšĮ „Šiaulių verslo inkubatoriaus“ vadovas Feliksas Alius Valys, teigęs, kad Šiauliuose labai daug įmonių nepelnytai nesigiria, nors pasiekia labai gerų rezultatų. Mero pavaduotas papildė, kad Šiauliai turi istoriškai susiklosčiusias gilias verslo tradicijas ir labai daug stiprių vietos įmonių, bendradarbiaujančių su užsienietiškomis.

„Daugelis gal net nežino, kad kostiumai, batai, su kuriais vaikščiojat, nors ir turi kokio užsienyje gerai žinomo prekės ženklo etiketę, iš tikrųjų yra pagaminti Šiauliuose. Be to, Šiauliai patenka į pasaulio gamintojų, tiekiančių kilnojmąsias stotis ir ryšio sistemas, penketuką. Tik problema, kad niekas to nežino“, – teigia verslininkas.

Feliksas Alius Valys

Mentorystės programos – ne tik supažindinti su įstatymais, bet ir palaikyti už rankos

Verslininkas F. A. Valys teigė, kad Šiauliuose daug kas nori imtis verslo, tačiau žmonėms reikia paskatinimo: „Mūsų darbas padėti žmogui iki tol, kol jis įregistruoja savo įmonę. Padedame nuo pat pirmųjų klausimų. Kartais reikia tiesiog žmogų padrąsinti pasitikėti savimi, paraginti imtis verslo. Per mūsų veiklą vien mūsų pastatuose įsikūrusios daugiau nei 300 įmonių. Jos pačios įvairiausios – iš pradžių buvo daugiau transporto kompanijų, dabar dominuoja IT. Dar mes žmonėms stengiamės priminti, kad versle reikia daug bandymų – ir bankrotas nėra pabaiga, todėl skatinam bandyti dar ir dar.“

V. Vitkevičienė pridūrė, kad pradedantiesiems verslininkams kartu su profesionalių verslininikų komanda yra sukūrę „Spiečiaus“ mentorystės programą: „Šią programą savanoriškai dėsto septyni žinomi ir patyrę verslininkai. Tai – didžiulė pagalba, kai tik pradedi savo verslą. Per mūsų programą praėjo jau daugiau nei 70 pradedančiųjų verslininkų ir daugelis iki šiol sėkmingai vykdo savo veiklą. Mes su kolegomis stengiamės parodyti, kad norint pradėti verslą nereikia turėti didelio kiekio pinigų – juk daugelis verslininkų pradeda nuo nulio. O apskritai, labai reikia tiesiog palaikymo – palaikyti už rankos ir pasakyti, kad žinai, viskas bus gerai.“

Veronika Vitkevičienė

Anot verslininkės, įmonė „Rempaka“ taip pat yra sukūrusi modernią darbuotojų sistemą, kuri darbina tiek pensininkus, tiek laisvai samdomus darbuotojus. „Supratome, kad labai talentingi žmonės nenori dirbti nuo 8 iki 17 val., todėl jie dirba kaip laisvai samdomi darbuotojai. Kita naujovė – darbiname pensininkus. Jie gali būti puikūs inžinieriai arba suvirintojai, mes jiems suteikiame labai lanksčius grafikus ir, jei turime kokį didelį projektą, siūlome pačias įvairiausias darbo formas. Ir tie pensininkai su džiaugsmu daro tuos darbus“, – tikino V. Vitkevičienė.

Šiauliuose – geros sąlygos vaikų auginimui ir susisiekimui

Paklaustas, kuo kituose miestuose gyvenančius žmones turėtų suvilioti Šiauliai, mero pavaduotojas išskyrė vaikų auginimo mieste privalumus: „Čia yra visos galimybės – labai daug puikių darželių, mokyklų, neformalaus ugdymo centrai. Vilniuje nuvežti vaiką iš mokyklos iki būrelio – nėra taip lengva, o Šiauliuose net spūsčių nėra.“

Mero pavaduotojui pritarė ir verslininkė V. Vitkevičienė, tikinusi, kad Šiauliai – labai patogus miestas gyvenimui ir verslui. „Čia labai lengvai galima pradėti verslą, o dar ir patogu gyventi. Pati gyvenu miesto pakraštyje, o su mašina per 20 minučių būnu centre. Mes tvarkome infrastruktūrą, čia puiki vieta auginti vaikus, leisti laisvalaikį“, – teigė V. Vitkevičienė.

Šiauliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)