„Lono“ bendrovė yra šeimos verslas. Tai iššūkis, ar kaip tik – privalumas?

Ir tas, ir tas. Visi sutiks, kad dirbant su šeimos nariais, galima susidurti su dideliais iššūkiais. Visi yra asmenybės, o asmenybėms sutarti sunku – nusileisti, pripažinti, kad esi neteisus. Bet nepaisant to, tai niekas nepaneigs, kad tai – labiausiai motyvuoti žmonės įmonėje, kurie palikę konfliktus užnugaryje gali kurti naują strategiją.

Jūsų tėtis įmonę sukūrė prieš 30 metų. Ar žinote, su kokiais sunkumais jam teko susidurti tada?

Prie baldų gamybos ir verslo tėtis dirbo ir anksčiau. Jis dirbo ir staliumi. Viskas prasidėjo nuo tokių fizinių darbų, vėliau įsidarbino įmonėje, dirbančioje su porolonu. Bet ten tėčio netenkino požiūris į klientus, į pačią darbo kultūrą ir taip gimė idėja suteikti kokybiškesnį aptarnavimą klientams ir sukurti verslą, kurio pradžia ir buvo porolono detalės ir apdirbimas. O pirmieji čiužiniai buvo sukurti 1996–1997 m. Pirmieji klientai buvome mes, vaikai. Aš ir trys mano broliai gyvenome 10 kv. m. kambaryje trijų aukštų lovoje. Pirmieji čiužiniai, sukurti mums, net ir šiandien yra asortimente, skirtame vaikams.

Domas Jakutis

Sakote, kad jūsų tėčiui vienoje iš darbo vietų netiko požiūris į klientus. Koks dabar jūsų įmonės požiūris į juos?

Ką augdamas mačiau, tai pažadą klientui. Svarbiausia susitarimas. Jei sutarei pristatyti prekę vienu laiku, tai svarbu laiku ją ir pateikti klientui. Pažadas kalba ir apie kokybę. Svarbu dar ir tai, kad mes ne produktą parduodame, o komfortą ir gerą jausmą, miegą. Tada pradėjome į patį pardavimą žiūrėti daug plačiau. Juk komforto prasmė ir esmė gimsta smegenyse – tai ramybė ir atsipalaidavimas. Net ir įsigijus patį brangiausią ir kokybiškiausią čiužinį, bet gavus jį pavėlavus, susipykus su pardavėja, atsivežus jį ant savo mašinos stogo ir, galiausiai, atsigulus vakare ant to čiužinio – ar tu tikrai jausi komfortą? Manau, kad ne. Todėl mes kontroliuojame visus taškus – nuo kliento priėmimo salone iki pristatymo laiku ir švaraus paruošimo, baldo sustatymo ir gero miego užtikrinimo.

O ar tiesa, kad jūsų tėtis domėjosi žmogaus fiziologija tam, kad sukurtų kuo patogesnius čiužinius? Kiek tai svarbu?

Tai labai svarbu. Pagal žmonių fiziologiją yra tam tikros čiužinių kategorijos. Vieni žmonės yra labai aukšti, kiti liekni, kiti – stambesni arba turi neigiamų patirčių su išvaržomis, kiti yra linkę į prakaitavimą. Kurdamas čiužinį turi pagalvoti apie tuos dalykus.

Ar dažnai susiduriate su tokiu požiūriu, kad čiužinys – tiesiog porolonas, aptrauktas medžiaga?

Tikrai taip, bet mes išaiškiname, iš ko susideda gaminiai ir ką tai duoda. Svarbiausia užtikrinti tai, kad klientai žinotų, kokią naudą sukuria vienos ar kitos naudojamos medžiagos. Pagrindinė taisyklė klientui būnant salone – išbandyti čiužinį.

Jūsų tėtis verslą pradėjo Jonavoje, ten ir vyksta gamyba. O kokio dydžio jūsų įmonė?

Šiandien „Lonas“ nebetelpa vienos įmonės marškiniuose, įmonių grupę sudaro 8 įmonės. Mes turime keletą gamybinių patalpų, šiuo metu projektuojame naują gamybinį cechą, kuris turėtų atsirasti po dvejų metų.

Gamyba

Galbūt naujoje gamykloje pereisite ir prie išmanesnių technologijų?

Kadangi mūsų gamyba yra itin personalizuota, esame labai arti galutinio kliento. Palyginimui, labai mažai dirbame su dideliais prekybinių tinklų užsakymais – dėl to nesame masinės gamybos atstovai. Kiekviena čiužinio siūlė yra išglostoma meistrų, tai rankų darbo neišvengsime. Aišku, robotai reikalingi siekiant pagerinti spartą ar kokybę, tad kiek jų bus naudinga turėti, tiek ir turėsime.

O kas geriausiai jūsų verslą apibūdintų kaip atsakingą verslą?

Pirmiausia, tai, kaip mes žiūrime į verslą. Mes esame šeimos verslas, todėl mums labai svarbu vertybės, nes tai parodo ir mūsų giminės reputaciją.

Rūpinamės darbuotojais kaip savo šeimos nariais. O tolimesnė šeimos dalis – mūsų klientai. Mūsų svajonė – turėti klientus iki gyvenimo galo. Mes norime jais rūpintis ir po pardavimo.

Taip pat siekiame užtikrinti, kad darbuotojai dirbtų be žalingų medžiagų, kad jų darbo aplinka būtų nekenksminga.

Perdirbto porolono panaudojimas interjere

Dabar labai daug kalbama apie gamybą be atliekų. Ar jums tai pavyksta?

Atliekos gamybinei įmonei yra tarsi prakeiksmas. Tačiau šiandien mes bandome su jomis kovoti ir ieškoti įvairiausių panaudojimo būdų. Kalbant apie porolono perdirbimą, tai galime didžiuotis, kad nešvaistome beveik nieko. Viskas, kas atlieka kaip atraižos, eina į perdarbimą – malasi arba kapojasi ir po to taip pat yra parduodama kaip prekė pagalvių kamšalams.

Supresuotą perdirbtą poroloną galima panaudoti dar kartą gaminiuose – turime keletą čiužinių, kuriuose naudojame būtent tokį kamšalą. Naudojame ir daug skirtingų audinių, lieka daug atraižų, todėl dirbdami su architektais arba produkto dizaineriais ieškome būdų, kaip panaudoti ir juos. Esame sukūrę labai mažas pagalvėles, kurioms ir naudojame tas atraižas, porolono atraižėles duodame architektų dirbtuvėms ir jų kūrybiniams darbams.

Pavyzdžiui, kokiems darbams?

Iš atraižų yra sukurtos muilo dėtuvės, vaikiškos lėlės.

O ar planuojate naudoti perdirbtą tekstilę?

Kol kas jos nenaudojame pačiuose gaminiuose. Mes stengiamės sunaudoti savo gamybos atraižas, bet jas perdirbti ir atgal įtraukti į patį gaminį dar kol kas negalime.

Šiandien jaučiamas labai didelis spaudimas iš visuomenės verslui. Prisipažinsiu, kad nei vienas verslas nėra siūtas aukso siūlais. Mes darome viską, kas priklauso, ir visada pagalvojame apie tas problemas, kurios gali kilti ateityje. Ar visiems klausimams turime atsakymus – tikrai ne, bet dirbame su specialistais.

Perdirbtą poroloną su architektais įtraukėme ir į salono interjero detalių gamybą. Perdirbtas porolonas,susmulkintas į labai mažus gabaliukus ir supresuotas, suformuoja standžią medžiagą. Tai – lyg poroloninis marmuras, todėl jis gali būti panaudotas interjero kūrimui.

Čiužiniui atkeliavus į namus, kartu su juo atkeliauja ir daug plastiko. Ar radote alternatyvą, kuo jį pakeisti?

Kol kas čiužiniams plastiko neplanuojame atsisakyti. Yra galimybė naudoti perdirbtą plėvelę, tačiau ji turi gelsvą spalvą, kuri gali netikti mūsų klientams. Bet štai žaliavų pervežimui naudojame tą perdirbtą plėvelę.

Šiais metais pristatysime naują prekės ženklą, kuris vadinsis „Lonas Home“ ir jo asortimente atsiras daug namų tekstilės – patalynės komplektų, lovatiesės ir panašiai. Tai čia mes stipriai galvojame, kaip, galbūt, panaudoti tas pačias iš audinių liekančias atraižas pakuotei – bet tokiai, kurios neišmestų iš karto išpakavus prekę, o kuri galėtų tarnauti kaip maišelis tai patalynei laikyti.

Iš likusių čiužinio audinio atraižų pasiūtos lėlės

Ar planuojate dar kažką keisti savo gamyboje?

Šiuo metu mes vis dar naudojame kelis klijų tipus – vandens pagrindo ir acetono. Pastarieji yra naudojami baldų gamyboje ir kol kas negalime jų pakeisti ir atsisakyti. Bet projektuodami naujas gamybines patalpas, planuojame visiškai pereiti prie vandens pagrindo klijų. Tai ekologiškesni klijai, sveikesni gamtai ir žmogui, tad darbuotojams nereikėtų naudoti respiracinių priemonių.

Ar per 30 gamybos metų pavyko atrasti, kas svarbiausia žmogui, norinčiam gerai išsimiegoti? Ar čiužinys ir yra tas lemiamas faktorius?

Kaip bebūtų gaila, ne viskas priklauso nuo čiužinio. Atsižvelgiant į tai, jau kelerius metus imamės iniciatyvos „Gero miego klubas“. Net ir turint geriausią čiužinį, ne visada gerai išsimiegosi. Tai priklauso ne tik nuo miego higienos, bet ir nuo streso lygio, miego rutinos iki miego - mėlynos šviesos vengimo prieš miegą. Mūsų komercijos direktorius darė 100 naktų bandyminį laikotarpį, kai buvo keičiami miego įpročiai, kurie vėliau buvo aprašinėjami dienoraštyje, ieškant koreliacijų. Pradedant nuo infraraudonųjų lempų, šalčio šokų, miego ant grindų, paskui kombinuojant įvairius būdus, pastebėjome tam tikrus dalykus, kurie padeda, o kurie – ne. Tame klube kalbame ir apie rimtesnes problemas – kaip išvengti miego trūkumo, konsultuojame vaikų miego įpročių klausimais.

O koks jūsų geriausio miego receptas?

Geriausias receptas – vidinė ramybė galvoje ir harmonija. Eiti ne per vėlai miegoti. Vengti technologijų ir mėlynos šviesos prieš miegą. Ir, aišku, miego higiena – žemesnė temperatūra kambaryje, švari ir maloni patalynė bei geras čiužinys.