Darbą pagal dominančią profesiją susirado per kelias savaites

Dominanti specialybė arčiausiai namų ir kvalifikacijos įgijimas per trumpą laiko tarpą – šios priežastys nulėmė Valentino sprendimą po mokyklos baigimo mokslus tęsti Alytaus profesinio rengimo centre. Čia jis mokėsi elektriko profesijos, kuria domėjosi nuo seno.

„Labiausiai patiko lankstus, imlus naujovėms ir gyvenimiškas elektrotechnikos mokytojas. Darbą susiradau per kelias savaites. Dirbau pramoninės elektronikos priežiūros specialisto padėjėju, bet neužilgo supratau, kad man toje įmonėje per ankšta“, – pasakoja Valentinas, šiuo metu dirbantis techniku elektros laidų pynes gaminančioje įmonėje „Eurokubas“.

„Esu atsakingas už visą įmonės elektros ir mechaninį ūkį. Dar gaminu ir taisau specialius darbo stendus, kad palengvinčiau ir pagreitinčiau darbo procesą. Tam tenka naudotis ir 3D spausdintuvu, bei „AutoCAD“ programa. Kadangi Alytaus profesinio rengimo centre mokėmės braižyti 2D brėžinius su „AutoCAD“, gana greitai įgudau braižyti, o vėliau ir atspausdinti 3D objektus“, – aiškina jis.
3D spausdintuvas

Paklaustas, kas dabartiniame darbe jam patinka labiausiai, Valentinas pamini dinamiškas užduotis, kurias atliekant netenka nuobodžiauti.

„Labiausiai džiugina, jog mano dabartinis darbas nėra nuobodus, kad galiu save realizuoti ne tik ten, ko mokiausi profesinio rengimo centre, bet ir kuo esu domėjęsis ar daręs anksčiau, nes man buvo įdomu“, – teigia Valentinas.

Praktikos semiasi dirbami įmonėse: čia mokosi ir gauna atlyginimą

Kol universitetinės ir koleginės studijos įprastai trunka 3–4 metus, profesinis mokymas leidžia įgyti norimą kvalifikaciją per 1–2 metus. Profesinis mokymas išsiskiria ne tik trumpesne mokymosi trukme, bet ir praktinio mokymo apimtimi: šis sudaro ne mažiau kaip du trečdalius mokymosi programos.

Kaip ir kokia praktika vyksta profesinėse mokyklose? Kaip teigia Alytaus profesinio rengimo centro metodininkė Edita Smaidžiūnienė, bendradarbiaujant su verslu čia jau keletą metų taikoma pameistrystės mokymosi forma, kai, sudarius trišalę ir pameistrystės darbo sutartis, praktinis mokymas vykdomas įmonėse ir organizacijose.

„Pameistriui sudaromas individualus mokymo planas, pagal kurį asmuo galėtų mokytis, dirbti ir gauti sutartą atlyginimą. Ši mokymo forma labai paranki ir darbdaviui, nes pameistrys ne tik įgyja visas programoje numatytas praktines kompetencijas, bet ir geriau pasirengia konkrečiam, tik tai darbo vietai būdingam darbui“, – teigia E. Smaidžiūnienė.
Eurai

Alytaus profesinio rengimo centre vykdoma praktika ir už Lietuvos ribų. Mokytojai ir mokiniai turi galimybę atlikti praktiką užsienio partnerių įmonėse Lenkijoje, Ispanijoje, Slovėnijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje ir kitose šalyse.

„Pavyzdžiui, 2019 metais stažavosi 93 mokiniai ir 37 darbuotojai. Praktinių stažuočių metu mokiniai turi galimybę tobulinti technologines žinias ir gebėjimus, susipažinti su ES šalyse taikoma paslaugų teikimo kokybe, darbo naujovėmis bei tautiniais ypatumais, tobulinti socialines ir bendrąsias kompetencijas, tarpkultūrinį bendravimą, komandinio darbo bei užsienio kalbos įgūdžius. Profesijos mokytojai skatinami perimti geriausias ugdymo praktikas ir jas taikyti savo darbe, ugdyti asmeninę iniciatyvą, tobulinti savo kvalifikaciją besidalinant geriausios praktikos patirtimi su užsienio šalių kolegomis“, – praktikos galimybes komentuoja E. Smaidžiūnienė.

Įdiegė programą, fiksuojančią darbo našumą: tai leidžia daugiau užsidirbti

Viena iš įmonių, kurioje profesinio mokymo centro mokiniai atlieka praktiką – mašinų gamykla „Astra“, gaminanti nerūdijančio plieno talpyklas maisto, chemijos, naftos pramonei. Kaip teigia įmonės direktorė Ona Tutlienė, mokymus įmonėje vykdo patys darbuotojai, todėl naujus darbuotojus apmoko patyrę specialistai. Kiekvienai sričiai – suvirinimo, poliravimo ar šaltkalvio darbams – paskirtas atskiras inžinierius, kuris ne tik supažindina, apmoko su praktiniais įgūdžiais, bet ir dalyvauja kvalifikacinių pasiekimų vertinime. Juos išlaikius, suteikiama kvalifikacija.
Studentai

„Mokymai įmonėje yra ypač aktualūs naujiems darbuotojams, čia atlikti praktiką noriai renkasi studentai, juos domina kuo greičiau įgyti praktinės patirties. Mokymai padeda motyvuoti ir esamus darbuotojus, kurie yra svarbiausias įmonės kapitalas. Kvalifikuota darbo jėga garantuoja tolygų ir aukštą bendrovės konkurencingumą, kuris ypač naudingas pačių darbuotojų vertės kėlimui darbo rinkoje“, – teigia O. Tutlienė.

Įmonėje priimami atlikti praktikos pagal pameistrystės darbo sutartis ir Alytaus profesinio rengimo centro mokiniai. O. Tutlienė pažymi, kad iš priimtų 9 suvirinimo ir metalo apdirbimo su programinėmis staklėmis specialybės moksleivių gamykloje liko dirbti 7.

„Šiuo metu vėl priėmėme vieną suvirintoją, kuris liks dirbti mūsų kolektyve. Įmonė gamina sudėtingus gaminius, todėl mokinius domina galimybė dirbti su sudėtingomis technologijomis, naujais įrengimais. Viena naujausių gamykloje įdiegtų technologijų yra gamybos apskaitos programa „Monitor“, kuri parodo darbuotojo darbo našumą, matosi, kaip vykdo darbo užduotis per tam tikrą normuotą darbo laiką. Tai padeda didinti darbo našumą, o tokiu atveju yra galimybė daugiau uždirbti“, – apie tai, kaip įmonėje motyvuojami darbuotojai, kalba O. Tutlienė.

Profesijos mokymo modernizavimą, didesnes galimybes įgyti rinkoje patrauklų amatą, mokinių praktinį mokymą darbo vietoje ir sektoriniuose praktinio mokymo centruose remia ES fondų finansuojamos priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)