Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Aferistai, sukčiai ir melagiai“ gyventojai vienas po kito dalijasi istorijomis, kaip jiems teko nukentėti nuo internete daiktus – tiek naujus, tiek naudotus – pardavinėjančių individualių asmenų.

Pervedus pinigus, dingsta kaip į balą

„Atsargiai. Pirkome prekę, pervedėme pinigų kaip avansą, užblokavo, telefonai išjungti. Nei pinigų, nei traktoriaus“, – įspėja 100 eurų praradusi socialinio tinklo vartotoja.

„Sveiki, noriu pranešti apie šitą „verslininką“. Prieš keletą dienų mačiau, kad šioje grupėje skundėsi, kad iš jo buvo pavogti pinigai, bet pasakė apie savo nesąžiningumą. Internete pardavinėja mašinos detales, tai ir aš nusipirkau vieną jų. Pinigus pervežiau, bet jokios detalės taip ir negavau. Neatsakinėja į žinutes. Suma nedidelė – 15 eurų, bet…“, – skundžiasi kitas lietuvis, pasitikėjęs internete aptiktu automobilių detalių pardavėju.

„Turiu tokią problemą: užsakinėjau iš žmogaus motociklo dalis, sutarėme kainą, sutarėme, kokias detales perku, pervedžiau pinigus, sutarėme, kad siųs į paštomatą, prieš siuntimą nufotografavo, kaip įrodymą, kad išsiųs detales. Išsiuntė ir gavome siuntos kodą, atėjus siuntai ir nuvykus jos atsiimti, atplėšus siuntą, radome visiškai kitokio motociklo dalis, susisiekus su pardavėju, jis teigia, kad neva išsiuntė tas dalis, kurias užsakėme, ir mes patys bandome jį apgauti ir susigrąžinti pinigus, sukeisdami dalis siuntoje. Detalių kaina buvo 140 eurų“, – savo istorija dalijasi dar vienas lietuvis.

Tai tik keletas pavyzdžių, kaip patiklūs gyventojai patenka į situacijas, kuriose lieka finansiškai nukentėję.

Pirmas ženklas suklusti – itin maža kaina

Dar šių metų kovą Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas skelbė, kad paskutiniu metu pagausėjo gyventojų, kurie kreipėsi į policiją, nurodydami, kad elektroninėje erdvėje įkliuvo į sukčių pinkles. Tuomet buvo itin suaktyvėjusios apgavystės internete parduodant telefonus ar automobilius.

Štai kovo 10 d. Tauragės rajono gyventojas rado internete parduodamą „Volkswagen Caravelle TD“ automobilį. Susitikęs su pardavėju sumokėjo 1,6 tūkst. eurų. Tačiau, kas iš tiesų nutiko, vyras suprato tik nuvykęs registruoti automobilio į „Regitrą“. Paaiškėjo, kad registracijai reikalinga norvegiška pirkimo-pardavimo sutartis, kurios pirkdamas automobilį gyventojas negavo. Kai vyras pabandė vėl susisiekti su automobilio pardavėju, pastarojo telefonas buvo išjungtas. Neregistruotu automobiliu pirkėjas negalėjo naudotis, todėl visi sumokėti pinigai lyg išgaravo iš Tauragės gyventojo piniginės.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis atkreipia dėmesį, kad norint įsigyti prekes internetu reikėtų visada imtis atsargumo priemonių.

Pirma, prieš perkant prekę internetu iš nepažįstamo asmens reikėtų stabtelėti ir gerai pagalvoti. Jei norimos prekės kaina itin žema, jūs galite nudžiugti, kad radote labai gerą pasiūlymą. Tačiau kartu pasvarstykite, ar tai nėra tik sukčių užmestas masalas.

Taip pat būkite atsargūs pervedinėdami užstatą, jei vienintelis kontaktas, kurį turėjote su pardavėju, – internetu. Nepamirškite, kad už socialiniame tinkle ar forume esančio vartotojo gali slypėti visai kitas žmogus nei šis prisistato virtualioje erdvėje.

Jei perkate brangesnį pirkinį, prieš pervesdami užstatą ar prieš mokėdami galutinę sumą, susitikite su pardavėju ir apžiūrėkite, ar tikrai parduodama ta prekė, kuri siūloma internete. O, pavyzdžiui, pirkdami automobilį pasirūpinkite, kad gautumėte visus jums reikalingus dokumentus.

Paieškokite daugiau informacijos apie pardavėją

Nukentėti perkant internetu galima ne tik perkant iš individualių asmenų, skelbiančių apie savo prekes internete, bet ir sukčių sukurtų interneto parduotuvių. Vienas iš populiariausių smulkiųjų interneto piktavalių schemų – netikros interneto parduotuvės.

Sukčiai sukuria interneto parduotuves, kurios atrodo tikrai profesionaliai ir gali atrodyti vertos pasitikėjimo. Jose gali būti daug prekių, kurios smulkiai aprašytos. Puslapio dizainas taip pat gali sudaryti įspūdį, kad dirba tikri profesionalai. Kartais interneto parduotuvių adresas ar pavadinimas gali priminti kitų žinomų elektroninių parduotuvių pavadinimus. Tokios platformos dažniausiai sukuriamos tam, kad per trumpą laiką sukčiai sulauktų kuo daugiau pinigų iš patiklių žmonių.

Pagrindinis ženklas atpažinti tokio tipo parduotuves – itin maža prekės kaina. Žinoma, elektroninės parduotuvės kūrėjai gali jus vilioti, sakydami, jog mažos kainos parduotuvės atidarymo proga ar sandėlio išpardavimas, tačiau iš tiesų būti tik noras iš jūsų pasipelnyti.

Prieš pirkdami interneto parduotuvėje visada paieškokite daugiau informacijos apie pardavėją – įmonę, įmonės adresą, atsiliepimus internete, ar mokėjimai vyksta per saugią mokėjimo platformą ar reikia pervesti fiziniam asmeniui.

Pasitikrinkite, kiek laiko jau veikia interneto parduotuvė. Tam galima pasinaudoti whois.net puslapiu, kuriame įvedę interneto puslapio adresą galėsite pamatyti, kada registruotas elektroninės parduotuvės adresas. Jei tai įvyko visai neseniai, verta pasvarstyti, ar pardavėjas tikrai patikimas.