Kai prieš metus VGTU ketvirtame kurs rinkodarą studijuojantis Justinas Žinys nusprendė atlikti praktiką bendrovėje „Teltonika“, jis jau turėjo darbą. Visgi vos sužinojęs, kad yra pakviestas naujam iššūkiui, darbą metė.

Kas dieną į praktiką su viena mintimi

„Kai tik gavau praktiką, atsisakiau darbo, kad galėčiau susikoncentruoti į naują iššūkį“, – kalbėjo jis. Vaikinas prisipažino, kad darbinės patirties studijuodamas jau turėjo pakankamai, todėl, jei būtų tik norėjęs, būtų galėjęs universitetui pateikti praktikos ataskaitą iš jau turimo darbo, tačiau pasiryžo visiškai naujam iššūkiui.

„Buvo įdomu išbandyti naują sritį. Prisijungti prie šios praktikos pasirodė įdomus ir naujas pasiūlymas“, – tęsė J. Žinys.

Šioji praktika buvo šiek tiek kitokia nei įprasta. Jos metu iš penkių studentų buvo suformuota komanda, turėjusi išspręsti konkrečias įmonės iškeltas užduotis. J. Žinio ir jo komandos narių atveju – naujo produkto potencialių klientų, platintojų rinkos tyrimas, verslo krypčių nustatymas, produkto kainodaros analizė.

„Vos tik pradėjau praktiką, supratau, kad mano tikslas – pabaigus praktiką gauti čia darbą. Supratau, kad verta stengtis kiekvieną minutę, kad tik gaučiau darbą šioje įmonėje. Su tokia mintimi kas dieną ėjau į praktiką ir daug dirbau“, – pasakojo pašnekovas, pernai gruodį pradėjęs praktiką minėtoje įmonėje.

VGTU studijas šiemet užbaigęs jaunuolis prisipažino, kad sunkiausia užduotis buvo paruošti pardavimo strategiją anglų kalba, tačiau ir čia studentai nebuvo palikti vieni ir jiems padėjo įmonės skirtas mentorius Darius Čepulis.

Programuotojai

Po dviejų mėnesių aktyvaus darbo J. Žinys pasiekė savo – jam buvo pasiūlyta darbo vieta „Teltonikos“ dukterinėje įmonėje, atsakingoje už produktų platinimą Lietuvoje.

Suprato, kad praktika turi baigtis darbo pasiūlymu

Pora mėnesių praktikos „Teltonikoje“ pakeitė ir Gabrielės Griciūnaitės karjeros kelią. Merginai taip pat buvo pasiūlyta darbo vieta po puikių rezultatų praktikos metu.

VGTU Ekonomikos inžinerijos ketvirto kurso studentė šiuo metu bando suderinti studijas su nauju darbu. Kartu ji džiaugiasi, kad ši praktika padėjo jai surasti darbą įmonėje, apie kokį ji visada pasvajodavo.

G. Griciūnaitei, kaip trečio kurso studentei, praktika dar nebuvo privaloma, tačiau ji visus studijų metus bandė pasinaudoti kiek galima daugiau universiteto siūlomomis galimybėmis. Ne išimtis tapo ir pasiūlymas prisijungti prie šios praktikos.

„Atėjusi į įmonę iš pradžių nieko apie ją nežinojau, galvojau, kad tiesiog bus man darbinė praktika. Tačiau tik susipažinus su kompanija supratau, kad praktika turi baigtis darbo pasiūlymu“, – pasakojo studentė.

Mergina prisipažino, kad ją sužadėjo tiek darbo aplinka, tiek naujoviški įmonės projektai, tiek darbo specifika.

Asociatyvi nuotr.

„Man patiko, kad viskas įmonėje labai dinamiška. Įmonė tarptautinė ir atveria daug galimybių“, – akcentavo ji.

Nors mergina suprato, kad norėtų po praktikos likti bendrovėje, pora mėnesių darbo komandoje praktikos metu nebuvo vien smagus laikas. Kaip prisipažino pašnekovė, didžiausias iššūkis buvo dirbti komandoje, sudarytoje iš penkių žmonių. Taip pat G. Griciūnaitė tuo metu buvo trečiame kurse ir, kai dalis komandos narių tuo metu turėjo laiką praktikai, jai teko darbą derinti su sesija ir egzaminais.

„Bet tai buvo ne tik sudėtingas iššūkis, bet ir gera pamoka, davusi rezultatą, – išmokau susidėlioti ir planuoti savo laiką“, – gerąją pusę įžvelgė ji.

G. Griciūnaitė taip pat džiaugėsi, kad komanda buvo sudaryta iš skirtingas specialybes studijuojančių studentų, todėl jie galėjo sujungę savo skirtingas žinias pasiekti geresnį bendrą rezultatą.

„Studentams siūlyčiau ne tinginiauti, o pasinaudoti kuo galima daugiau universiteto teikiamomis galimybėmis atlikti praktikas ar dalyvauti mokymuose, seminaruose, susitikimuose su įmonėmis. Niekada negali žinoti, kaip, pavyzdžiui, praktika gali baigtis. Aš eidama į bendrovę negalvojau, kad viskas pasibaigs darbo pasiūlymu. Vis dar galvojau ketvirtą kursą gyventi palaikoma tėvų, o dabar pilnai save išlaikau ir jau net galiu pradėti planuoti ir taupyti ateičiai“, – džiaugėsi pašnekovė.

Išmoksta darbo komandoje

SMART praktikas VGTU pagal „Patirties partneriai LT“ projektą koordinavusi praktikos vadovė Ilona Skačkauskienė teigė, kad šių naujoviškų praktikų pagrindinė idėja – padėti įmonėms išspręsti praktines problemas. Užduotims įveikti skiriama penkių studentų komanda, suformuota iš skirtingų studentų programų ir specializacijų studentų.

Dar prieš studentams iškeliaujant į įmones jiems organizuojami mokymai apie įvairias kūrybines metodikas, pavyzdžiui, „Design Thinking“ ar „Lego Serious Play“.

Biuras

„Šios praktikos nuo įprastinių skiriasi tuo, kad studentai dirba grupėje, o ne individualiai. Jie priversti išmokti dirbti komandoje ir pasidalija savo skirtingomis žiniomis“, – kalbėjo I. Skačkauskienė.

Be to, ši praktikos programa leidžia taip pat studentams išmokti naujų sprendimų metodų, o vėliau juos pritaikyti atliekant konkrečias įmonių užduotis.

„Įprasta, kad po praktikos studentai turi paruošti ataskaitą. Šiuo atveju studentai turi tiesiog padaryti pranešimą ir pristatyti savo praktikos rezultatą tiek universiteto bendruomenei, tiek įmonei“, – toliau pasakojo VGTU atstovė.

Praktikos vadovė taip pat pastebėjo, kad prie SMART praktikos aktyviai jungiasi ir įmonės, kurios ištroškusios naujų idėjų, ieško inovatyvių ir neįprastų sprendimų, o gal net ir savo komandos pastiprinimo.

Studijų aplinkos modernizavimą ir pritaikymą praktiniam mokymui, rinkos poreikius atitinkančio mokymosi proceso skatinimą, socialinių partnerių įtraukimą į studijų praktikų organizavimą remia ES fondų finansuojamos priemonės - „Studijų kokybės gerinimas“, „Praktinių įgūdžių įgijimo rėmimas ir skatinimas“ ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)